Απορρίφθηκε το αίτημα για γυρίσματα του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη – «Ασύμβατες οι σκηνές με τους συμβολισμούς του μνημείου»

Απορρίφθηκε το αίτημα για γυρίσματα του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη – «Ασύμβατες οι σκηνές με τους συμβολισμούς του μνημείου» Facebook Twitter
Λιώργος Λάνθιμος/ Φωτ.: ANSA
0

Οριστικό «όχι» έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στο αίτημα της εταιρείας παραγωγής «Either Or Productions» για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στις 10 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο της νέας ταινίας του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, με τίτλο «Bugonia».

Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 3 Απριλίου, και στηρίζεται στην κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του την 1η Απριλίου. Το ΚΑΣ έκρινε ότι οι σκηνές που επρόκειτο να γυριστούν στον μνημειακό χώρο είναι «ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στην απόφαση προτείνεται η αναζήτηση εναλλακτικού χώρου κινηματογράφησης, όπως ο λόφος της Πνύκας ή του Φιλοπάππου, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο και προσφέρουν ανάλογες εικόνες χωρίς να θίγεται η ιερότητα του μνημείου. Οι εναλλακτικές αυτές υποδείχθηκαν ενδεικτικά από μέλη του ΚΑΣ κατά τις τοποθετήσεις τους και θα εξεταστούν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Το αίτημα αφορούσε άδεια κινηματογράφησης για μία μόνο ημέρα – στις 10 Απριλίου – και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις ήδη από τη διαρροή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αντιρρήσεις στο ΚΑΣ εστιάζονταν τόσο στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής σκηνής όσο και στον πρακτικό αποκλεισμό των επισκεπτών από την Ακρόπολη για αρκετές ώρες της ημέρας (06:00 – 12:00).

Σε απάντηση των δημοσιευμάτων, η εταιρεία παραγωγής σε γραπτή δήλωσή της στη Lifo, τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξη για θετική έκβαση και πως δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για την τύχη του αιτήματος – κάτι που πλέον επιβεβαιώνεται αρνητικά και επισήμως.

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στην κορεατική κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Save the Green Planet!» του 2003 και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ μέσα στο 2025. Στο καστ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Έμα Στόουν και ο Τζέσι Πλίμονς.

Παρά το καλλιτεχνικό κύρος του Έλληνα σκηνοθέτη, τα μέλη του ΚΑΣ επέλεξαν να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία του χαρακτήρα του μνημείου, επιμένοντας ότι ο Παρθενώνας – ως σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μέρος του καταλόγου της UNESCO – δεν μπορεί να αποτελέσει απλό σκηνικό, ακόμη και για διεθνείς παραγωγές υψηλού κύρους.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Πολιτισμός / Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Τριάντα χορευτές και ηθοποιοί ζωντάνεψαν επί σκηνής τα υβριδικά πλάσματά του, ενεργοποιώντας τον χώρο με το μοναδικό του ύφος που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της εποχής μας
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ ρίχνει τη σκιά του στη διοργάνωση - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολιτισμός / Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ «ρίχνει τη σκιά του» στον θεσμό - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εισαγάγει ή προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM
2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Πολιτισμός / 2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Με κοινοτικό χαρακτήρα και χωρίς κερδοσκοπικό προσανατολισμό, η διοργάνωση βασίζεται στη συλλογική εργασία και στην ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων, ώστε να παραμείνει ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος
LIFO NEWSROOM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος στην καριέρα της, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας
LIFO NEWSROOM
Φαλλοί πέντε μέτρων και όργια σκελετών: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο πιο τολμηρό έργο της

Πολιτισμός / Φαλλοί πέντε μέτρων και όργια σκελετών: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο πιο τολμηρό έργο της

Η παράσταση αντλεί υλικό από λαϊκές παραδόσεις και αρχέγονες τελετουργίες των Βαλκανίων, οι οποίες όπως λέει, «εμπλέκουν το σώμα, το πέος και τον κόλπο σε διαφορετικές μορφές»
LIFO NEWSROOM