ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας Facebook Twitter
0

Η σύλληψη του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Μαχμούντ Χαλίλ, ο οποίος ηγήθηκε των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του πολέμου στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προστασία των ξένων φοιτητών και των κατόχων πράσινης κάρτας από την απέλαση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χαλίλ συνελήφθη το Σάββατο από πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) και βρίσκεται υπό κράτηση σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λουιζιάνα, αναμένοντας τη δικαστική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην απέλασή του.

Η σύλληψή του έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με επικριτές να κατηγορούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι τον στοχοποίησε άδικα και παράνομα λόγω της ακτιβιστικής του δράσης. Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον περιγράφει ως υποστηρικτή της τρομοκρατίας, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει έντονη διαμάχη.

Ο Χαλίλ, ως κάτοχος πράσινης κάρτας, έχει νόμιμο καθεστώς μόνιμου κατοίκου στις ΗΠΑ. Η καθηγήτρια νομικής Jaclyn Kelley-Widmer από το Πανεπιστήμιο Cornell δήλωσε ότι, αν και οι κάτοχοι πράσινης κάρτας έχουν αυξημένη νομική προστασία, αυτή δεν είναι απόλυτη.

Οι κάτοχοι πράσινης κάρτας μπορούν να απελαθούν αν:

  • Καταδικαστούν για συγκεκριμένα αδικήματα,
  • Δεν ενημερώσουν τις αρχές για αλλαγή διεύθυνσης,
  • Εμπλακούν σε παράνομους γάμους για λόγους μετανάστευσης,
  • Θεωρηθεί ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS), ο Χαλίλ συνελήφθη ως μέρος της εκτελεστικής εντολής του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει τον αντισημιτισμό. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι διαδηλωτές έχουν χάσει το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα εάν υποστηρίζουν τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Ο Χαλίλ και άλλοι φοιτητές του κινήματος Columbia University Apartheid Divest απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου αντιπολεμικού κινήματος, στο οποίο συμμετέχουν και εβραϊκές οργανώσεις.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, η διαμαρτυρία περιλάμβανε και δηλώσεις υποστήριξης προς ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, που επίσης χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή. Παρ’ όλα αυτά, ο Χαλίλ δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα σχετικό αδίκημα και δεν έχει καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση.

Ένα βασικό ζήτημα στην υπόθεση αφορά το σκεπτικό της σύλληψης, καθώς οι πράκτορες του ICE φέρονται να έδωσαν διαφορετικές εξηγήσεις. Η δικηγόρος του, Amy Greer, ανέφερε ότι αρχικά οι πράκτορες δήλωσαν ότι δρούσαν βάσει εντολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ανάκληση της φοιτητικής του βίζας. Όταν, όμως, ενημερώθηκαν ότι ο Χαλίλ ήταν μόνιμος κάτοικος με πράσινη κάρτα, είπαν ότι θα ανακαλούσαν το καθεστώς του.

Η καθηγήτρια Kelley-Widmer σημείωσε ότι αυτή η αλλαγή στάσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν οι πράκτορες του ICE γνώριζαν επαρκώς τη νομοθεσία ή αν ενήργησαν με αυθαίρετο τρόπο.

«Θα πρέπει να μας ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει», τόνισε.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια

Βάσει του Μεταναστευτικού και Υπηκοότητας Νόμου (Immigration and Nationality Act), δεν απαιτείται καταδίκη για να απελαθεί ένας κάτοχος πράσινης κάρτας.

Η απέλαση μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν: Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ή ο γενικός εισαγγελέας έχουν εύλογους λόγους να πιστεύουν ότι το άτομο έχει εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ή είναι πιθανό να εμπλακεί στο μέλλον.

Το κατά πόσο η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να ερμηνευθεί ως τρομοκρατική δραστηριότητα είναι νομικά αμφισβητήσιμο.

Αυτή τη στιγμή, ο Χαλίλ παραμένει υπό κράτηση και αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου μετανάστευσης, η οποία θα καθορίσει αν θα απελαθεί ή όχι.

Η υπόθεση έχει γίνει σύμβολο του πώς η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη μετανάστευση και την ελευθερία του λόγου μπορεί να συγκρούονται, ενώ η απόφαση για την τύχη του Χαλίλ αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό νομικό προηγούμενο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM