Βόρεια Μακεδονία: Τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της η Ελλάδα το 2024

Βόρεια Μακεδονία: Τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της η Ελλάδα το 2024 Facebook Twitter
0

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βόρεια Μακεδονία το 2024 ανήλθαν σε 986 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Παρά τη μείωση, η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της ως ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στη Βόρεια Μακεδονία.

Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη μείωση των διεθνών τιμών των καυσίμων, καθώς το 70% των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα αφορά ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και συναφή υλικά.

Σε όγκο εμπορίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Βόρειας Μακεδονίας, με συναλλαγές ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση 7,4% σε σύγκριση με το 2023, όταν το συνολικό διμερές εμπόριο είχε φτάσει τα 1,35 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση παραμένει η Γερμανία με 4,3 δισ. ευρώ εμπορικού όγκου, αν και σημείωσε μείωση 10,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,32 δισ. ευρώ και πτώση 13,2%. Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν Κίνα, Σερβία και Βουλγαρία.

Όσον αφορά τις εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας, η Γερμανία παραμένει ο μεγαλύτερος προορισμός, απορροφώντας το 40% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ακολουθούν η Σερβία και η Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, με εισαγωγές 263 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 14,3% σε σχέση με το 2023.

Η συνολική αξία των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας για το 2024 ανήλθε σε 7,78 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 11,06 δισ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή μείωση 0,8%.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το 2024 ανήλθε σε 3,28 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την υποτονική εμπορική δραστηριότητα και τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της οικονομίας της από τις εισαγωγές.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Διεθνή / Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Ο νεαρός στρατιώτης, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και μετακόμισε στο Ισραήλ στα 18 του για να καταταγεί εθελοντικά στη ταξιαρχία Γκολάνι, είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Διεθνή / Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Αν και οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν μικρότερες σε μέγεθος από αυτές του 2022, οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τα αιτήματα για τερματισμό του καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Διεθνή / Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Η ICE προχωρά σε μαζική επέκταση με 300 νέα γραφεία και 10.000 προσλήψεις πρακτόρων και νομικών - Ποιες πολιτείες στοχεύονται και τι σημαίνει η “ICE Surge” για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Διεθνή / «Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σήμερα στην Ευρώπη προειδοποιούνται να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους και να προσέρχονται εγκαίρως
LIFO NEWSROOM