Γιάννης Μόσχος: «Επιτέλους δύο γυναίκες στο τιμόνι του Εθνικού»

Γιάννης Μόσχος: «Επιτέλους δύο γυναίκες στο τιμόνι του Εθνικού» Facebook Twitter
Η εικόνα που επέλεξε ο Γιάννης Μόσχος για την ανάρτηση αποχαιρετισμού / Facebook
0

Με μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, αποχαιρετά τη θητεία του και καλωσορίζει «επιτέλους δύο γυναίκες στο τιμόνι του Εθνικού».

Ο Γιάννης Μόσχος αναφέρεται στην χθεσινή ημέρα ως «μέρα προσωπικής ελευθερίας», καθώς δημοσιεύθηκε επισήμως ο διορισμός της Αργυρώς Χιώτη ως νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου

Στην ίδια ανάρτηση, ευχαριστεί τις συνεργάτιδές του, Σοφία Ευτυχιάδου, Καλλιτεχνική Σύμβουλο του, την υπεύθυνη του γραφείου του, Βάνια Παπανικολάου, τη Δηώ Καγγελάρη, Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, αλλά και άλλες γυναίκες με τις οποίες συνεργάστηκε και δεν αναφέρει ονομαστικά.

«Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι είναι όλες γυναίκες, ομολογώ ότι εκτιμώ και πιστεύω τις γυναίκες πολύ περισσότερο από ότι τους άντρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μόσχος και συνεχίζει χαιρετίζοντας το γεγονός πως «επιτέλους» δύο γυναίκες θα είναι επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, η Αργυρώ Χιώτη και η Ιώ Βουλγαράκη, που θα γίνει επισήμως σε λίγες μέρες Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια. 

Στο υστερόγραφο της ανάρτησής του, μάλιστα, ο Γιάννης Μόσχος εξηγεί τη φωτογραφία που επέλεξε για την ανάρτηση αυτή: «Ας μην καγχάσουν όσοι διαβάσουν την πινακίδα που γράφει Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν ανακοινώθηκε η Αργυρώ Χιώτη ήταν να αλλάξω την πινακίδα, έγραφε εδώ και δεκαετίες Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Όχι πια».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάννη Μόσχου

Χθες ήταν μια ημέρα ελευθερίας για τη χώρα. Και μια μέρα προσωπικής ελευθερίας. Χθες δημοσιεύτηκε και επίσημα ο διορισμός της Αργυρώς Χιώτη ως νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου. Κλείνει λοιπόν ένας μεγάλος κύκλος ζωής για μένα. Πέρασα 3 χρόνια και 2 μήνες πολύ έντονα, με μεγάλες χαρές, στεναχώριες, προβλήματα, αναποδιές, ξενύχτια, αγωνίες, γέλια, ατελείωτη δουλειά, δημιουργικές εμπνεύσεις,  λάθη, αστοχίες, πολύ συγκινητικές στιγμές, ένα χαρμάνι όλων των παραπάνω. Ελπίζω ότι είναι θετικός ο απολογισμός της θητείας μου στο Εθνικό Θέατρο. Είχα την τύχη να έχω στον στενό πυρήνα μου υπέροχες γυναίκες που χωρίς αυτές δεν θα τα είχα καταφέρει. Τη Σοφία Ευτυχιάδου, την Καλλιτεχνική Σύμβουλο μου, που της χρωστάω ευγνωμοσύνη, ήταν δίπλα μου μέρα και νύχτα, δουλεύοντας σκληρά και συμβουλεύοντας με σοφά (κι ας μην την άκουσα πάντα, δυστυχώς). Οφείλω ευγνωμοσύνη και στην υπεύθυνη του γραφείου μου, τη Βάνια Παπανικολάου, η οποία με βοήθησε απίστευτα πολύ και με υπέμεινε αγόγγυστα, ηρωίδα! Και τέλος η Δηώ Καγγελάρη, η Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, με την οποία συνεργαστήκαμε στενά λόγω της Σχολής, αλλά και που υπήρξε ένας πολύτιμος συνομιλητής μου, μια γυναίκα που εκτίμησα πολύ για την αφοσίωσή της στη Σχολή, αλλά και για το ήθος της. Είναι και κάποιες άλλες γυναίκες μέσα στον οργανισμό που ήταν πολύτιμες αρωγοί μου, δεν τις αναφέρω γιατί θα τις πιάσουν στο στόμα τους διάφοροι καλοθελητές μέσα στον οργανισμό. Κορίτσια ξέρετε ότι αναφέρομαι σε εσάς και πόσο σας αγαπώ και σας ευχαριστώ. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι είναι όλες γυναίκες, ομολογώ ότι εκτιμώ και πιστεύω τις γυναίκες πολύ περισσότερο από ότι τους άντρες. Και χαίρομαι πολύ που δίνω τη σκυτάλη στην Αργυρώ Χιώτη και την Ιώ Βουλγαράκη, που θα γίνει επισήμως σε λίγες μέρες Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Επιτέλους δύο γυναίκες στο τιμόνι του Εθνικού, καιρός ήταν. Δύο πολύ άξιες γυναίκες καλλιτέχνιδες που τις εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο τους. 
ΥΓ. Ας μην καγχάσουν όσοι διαβάσουν την πινακίδα που γράφει Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν ανακοινώθηκε η Αργυρώ Χιώτη ήταν να αλλάξω την πινακίδα, έγραφε εδώ και δεκαετίες Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Όχι πια.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο / Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Ποια είναι τα προσωπικά της στοιχήματα και ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού - η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση από το 1994.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Πολιτισμός / Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την επιτροπή να καταλήγει στην εισήγησή της μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων
LIFO NEWSROOM
Ο απολογισμός του Εθνικού θεάτρου την τριετία 2022-2025

Πολιτισμός / Ο απολογισμός του Εθνικού Θεάτρου για την τριετία 2022-2025

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος παρουσίασε τον καλλιτεχνικό και οικονομικό απολογισμό της τριετίας της θητείας του λίγο πριν την ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM