Η ΕΕ δίνει περισσότερα χρήματα στη Ρωσία για πετρέλαιο και αέριο, παρά στην Ουκρανία για βοήθεια

Η ΕΕ ξοδεύει περισσότερα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από Ρωσία παρά για βοήθεια στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ο αγωγός Turkstream / φωτ.: İHA
0

Η ΕΕ ξοδεύει περισσότερα χρήματα για ρωσικά ορυκτά καύσιμα παρά για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση για την τρίτη επέτειο της εισβολής του στρατού του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική επικράτεια.

Η ΕΕ αγόρασε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον τρίτο χρόνο του πολέμου από τη Ρωσία, η αξία των οποίων έφτασε τα 21,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea), παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει η εξάρτηση της ηπείρου από τα καύσιμα που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ποσό είναι κατά 1/6 μεγαλύτερο από τα 18,7 δισ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ ως οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2024, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου (IfW Kiel).

Ο Βαϊμπχάβ Ραγκουναντάν, αναλυτής στο Crea και συγγραφέας της έκθεσης, είπε: «Το να αγοράζεις ορυκτά καύσιμα είναι ξεκάθαρα συνώνυμο με το να στέλνεις οικονομική βοήθεια στο Κρεμλίνο και να διευκολύνεις τη Ρωσία να εισβάλει. [Είναι] μια πρακτική που πρέπει να σταματήσει αμέσως για να διασφαλιστεί όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν εμπορικά δεδομένα για να εκτιμήσουν την αξία των ρωσικών καυσίμων που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά το τρίτο έτος της εισβολής. Προβλέπουν στοιχεία για τον Φεβρουάριο του 2025, τα οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, με βάση τις εισαγωγές του Ιανουαρίου.

Το ημερολογιακό έτος 2024, η ΕΕ δαπάνησε 39% περισσότερο για εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ό,τι διέθεσε για την Ουκρανία. Το ποσό της βοήθειας δεν περιλαμβάνει στρατιωτικές ή ανθρωπιστικές συνεισφορές.

Ο Κρίστοφ Τρέμπες, οικονομολόγος στο IfW Kiel, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση, είπε ότι υπήρχε ένα εντυπωσιακό χάσμα μεταξύ του ποσού της βοήθειας που είχαν κινητοποιήσει οι χορηγοί για την Ουκρανία σε σύγκριση με προηγούμενους πολέμους, με τους Ευρωπαίους χορηγούς να δαπανούν κατά μέσο όρο λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ ετησίως. Είπε: «Πολλές χώρες ήταν πιο γενναιόδωρες σε προηγούμενες συγκρούσεις. Η Γερμανία, για παράδειγμα, κινητοποίησε πολύ περισσότερη βοήθεια, πιο γρήγορα για την απελευθέρωση του Κουβέιτ το 1990/91 από ό,τι για την Ουκρανία σε αντίστοιχη χρονική περίοδο».

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Ρωσία κέρδισε 242 δισεκατομμύρια ευρώ από παγκόσμιες εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά το τρίτο έτος της εισβολής της στην Ουκρανία, με τα έσοδα από την έναρξη του πολέμου «πλέον να πλησιάζουν σε τρισεκατομμύρια» καθώς η χώρα προσαρμόζεται στις κυρώσεις.

Η Ρωσία λαμβάνει έως και το ήμισυ των φορολογικών της εσόδων από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έχει προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις μεταφέροντας καύσιμα σε έναν «σκιώδη στόλο» από παλιά και υποασφαλισμένα δεξαμενόπλοια. Τα πλοία αυτά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά περίπου του ενός τρίτου των εσόδων της από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το Crea.

Την Τετάρτη, οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα μέτρα για να στοχεύσουν τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας στον 16ο γύρο κυρώσεων από την έναρξη του πολέμου.

Οι ερευνητές του Crea υπολόγισαν ότι τα ρωσικά έσοδα από ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20% ενισχύοντας τις υπάρχουσες κυρώσεις και καλύπτοντας τα κενά. Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο ενός «παραθύρου διύλισης» μέσω του οποίου η Ευρώπη μπορεί να αγοράσει ρωσικό αργό που έχει υποστεί επεξεργασία σε άλλη χώρα και τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream.

Η έκθεση ζητούσε επίσης καταστολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Ευρώπη έχει μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται με αγωγούς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά έχει χορτάσει μέρος της πείνας της για ενέργεια με αποστολές εξαιρετικά ψυχθέντος αερίου, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία.

Ο Γιαν Έρικ Φένριχ, αναλυτής για το φυσικό αέριο στη Rystad Energy, είπε ότι ο ρόλος του LNG στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί δραματικά από την αρχή του πολέμου, εκτοξευόμενος από το προπολεμικό υψηλό των 81,3 τόνων το 2019 σε 119 τόνους το 2022. Είπε: «Η Ρωσία κατέκτησε πέρυσι τη θέση του Νο.2 εξαγωγέα LNG προς την Ευρώπη».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Διεθνή / Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έναν στόλο εκατοντάδων πλοίων για να μεταφέρει κρυφά το πετρέλαιο της, αλλά όντας τόσα πολλά, ίσως είναι ελκυστικό για το Κρεμλίνο να χρησιμοποιηθούν μερικά για να προκαλέσουν χάος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τα ορυκτά που ήθελε ο Τραμπ - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τα ορυκτά που ήθελε ο Τραμπ - Τι περιλαμβάνει

Η συμφωνία αφορά κυρίως σπάνια μέταλλα και ορυκτά, τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας - Θα δημιουργηθεί ταμείο επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
LIFO NEWSROOM
Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Διεθνή / Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Eπέκταση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνέπειες - Η ζώνη απαγόρευσης, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι ανθρώπινες τραγωδίες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM