Ο Μιλέι αποσύρει την Αργεντινή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Μιλέι αποσύρει την Αργεντινή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Facebook Twitter
O πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι
0

Την Αργεντινή θα αποσύρει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος της αργεντίνικης προεδρίας και πρόκειται για απόφαση που αιτιολογείται με αναφορές σε «βαθιές διαφορές σχετικά με τη διαχείριση της υγείας» και «την πολιτική επιρροή ορισμένων κρατών».

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Χεράρδο Γουέρτεϊν να αποσύρει την Αργεντινή από τον ΠΟΥ», δήλωσε ο Μανουέλ Άντονι σε συνέντευξη Τύπου. Οι Αργεντινοί «δεν θα επιτρέψουν σε έναν διεθνή οργανισμό να επέμβει στην κυριαρχία μας, πόσο μάλλον όταν αφορά την υγεία μας», είπε.

Μιλώντας για «διαφορές» στη διαχείριση θεμάτων υγείας, ο εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα «την πανδημία που, με την κυβέρνηση του (σ.σ. κεντροαριστερού) Αλμπέρτο Φερνάντες (2019-2023) μας οδήγησε στη μεγαλύτερη απομόνωση στην ιστορία της ανθρωπότητας». Παράλληλα, ο Άντορνι έκανε λόγο για «έλλειψη ανεξαρτησίας από την πολιτική επιρροή ορισμένων κρατών».

Αυτή η αποχώρηση, πρόσθεσε, θα δώσει στη χώρα «μεγαλύτερη ευελιξία να εφαρμόσει πολιτικές προσαρμοσμένες στο πλαίσιο και τα συμφέροντα της Αργεντινής, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων και επιβεβαιώνει την πορεία μας προς μια κυρίαρχη χώρα σε θέματα υγείας».

Πρόεδρος από τον Δεκέμβριο του 2023, ο Μιλέι με τις πολιτικές του δείχνει διαρκώς την ιδεολογική και προσωπική του ταύτιση με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον οποίο θεωρεί τον κύριο φυσικό του σύμμαχο.

Η απόφαση ακολουθεί αντίστοιχη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε με την ανάληψη των καθηκόντων του εκτελεστικό διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ στις 22 Ιανουαρίου 2026. Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει τη λύπη του για την απόφαση Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να «επανεξετάσουν» την επαναφορά τους στον Οργανισμού.

Με πληροφορίες από CNN

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM