No.1

Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ Facebook Twitter
Ο Βρετανός σκηνοθέτης Steve McQueen αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, 16 Ιανουαρίου 2025 / Φωτ: EPA
0

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ αναγόρευσε σε επίτιμους διδάκτορες τον σκηνοθέτη-εικαστικό Στιβ ΜακΚουίν και την ιστορικό-συγγραφέα-σκηνοθέτρια Μπιάνκα Στίγκτερ.

Στον Βρετανό σκηνοθέτη και στην Ολλανδή σύζυγό του ιστορικό και σκηνοθέτρια απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα για τη μεγάλη κοινωνική και ιστορική αξία του έργου τους, ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ τους «Occupied City».

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του εορτασμού της συμπλήρωσης 393 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Ο Στιβ ΜακΚουίν είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης. Η Μπιάνκα Στίγκτερ είναι ιστορικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτρια.

Ο ΜακΚουίν έχει δημιουργήσει διάφορα έργα τέχνης χρησιμοποιώντας φιλμ και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, πολλά από τα οποία έχουν αποκτηθεί από κορυφαία Μουσεία σε όλο τον κόσμο. Το 2008 έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Hunger και το 2013 κυκλοφόρησε η ταινία του 12 Years A Slave, που αργότερα κέρδισε τρία Όσκαρ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Η Στίγκτερ, η οποία σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, γράφει μεταξύ άλλων εκδόσεων για τη NRC Handelsblad. Ήταν παραγωγός της ταινίας 12 Years a Slave και δημιουργός του ντοκιμαντέρ Three Minutes, A Lengthening (2021), το οποίο προβλήθηκε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά Φεστιβάλ (Βενετίας, Σάντανς, Τορόντο).

Σε αυτό το κινηματογραφικό δοκίμιο, η Στίγκτερ εξετάζει απόσπασμα μιας οικογενειακής ταινίας που γυρίστηκε το 1938 σε μια εβραϊκή κοινότητα στην Πολωνία και εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το Ολοκαύτωμα, τον χρόνο και το τι μπορεί να σημαίνει η ταινία.

Το 2005 εκδόθηκε το βιβλίο της «Occupied City: Map of Amsterdam 1940-1945». Ακολούθησαν τρεις συλλογές δοκιμίων για την τέχνη και την ιστορία. Το 2019 δημοσίευσε το βιβλίο «Atlas of an Occupied City. Amsterdam 1940-1945» (Άτλαντας μιας Κατεχόμενης Πόλης. Άμστερνταμ 1940-1945). Βασισμένοι σε αυτό το βιβλίο, ο ΜακΚουίν και η Στίγκτερ δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ Occupied City διάρκειας 4,5 ωρών. Η ταινία κέρδισε πρόσφατα τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολλανδίας στις κατηγορίες Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Καλύτερη Φωτογραφία και Καλύτερο Μοντάζ.

Πολιτισμός
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM
Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM