Ισπανία: Δύτες ανακάλυψαν ναυάγιο πλοίου που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια

Ισπανία: Δύτες ανακάλυψαν αρχαίο ναυάγιο που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια Facebook Twitter
φωτ.: Jose Antonio Moya / Smithsonian Magazine
0

Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν ένα ναυάγιο ηλικίας 2.600 ετών στα νερά κοντά στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Οι δύτες εντόπισαν αρχικά το ναυάγιο το 1994, σύμφωνα με την Emily Mae Czachor του CBS News. Το ναυάγιο μήκους 27 ποδιών, το οποίο μετέφερε ένα φορτίο από ράβδους μολύβδου όταν βυθίστηκε, ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Mazarrón.

Γνωστό ως Mazarrón II, το πλοίο βρισκόταν μόλις έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, περίπου 200 μέτρα μακριά από μια παραλία που ονομάζεται Playa de la Isla. Ήταν καλυμμένο με άμμο, γεγονός που βοήθησε να παραμείνει κρυμμένο για αιώνες.

Πιο πρόσφατα, οι αλλαγές κατά μήκος της ακτογραμμής - συμπεριλαμβανομένης της παράκτιας δόμησης και της μετατόπισης των θαλάσσιων ρευμάτων - έκαναν το σημείο του ναυαγίου πιο ευάλωτο. «Το ναυάγιο δεν μπορεί πλέον να παραμείνει εκεί που είναι, επειδή η προστασία του από την άμμο εξαφανίζεται», δήλωσε ο Carlos de Juan, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ο οποίος ηγήθηκε του έργου της ανασκαφής, σε δήλωση του Ιουλίου 2024. «Το ναυάγιο έχει επιβιώσει για αιώνες, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Για πολλά χρόνια, το ναυάγιο ήταν καλυμμένο από ένα προστατευτικό μεταλλικό κουτί. Όμως μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που μελέτησε το σημείο του ναυαγίου μεταξύ 2017 και 2019 διαπίστωσε ότι το μεταλλικό κουτί βυθίζεται και απειλεί να συνθλίψει το ναυάγιο.

Το καλοκαίρι του 2023, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να διαμορφώνουν ένα σχέδιο για την ανέλκυση του ναυαγίου από τον πυθμένα της θάλασσας. Ξόδεψαν 560 ώρες κατάδυσης στο σημείο του ναυαγίου για να κάνουν λεπτομερή διαγράμματα των πολλών ρωγμών και σχισμών του.

Ισπανία: Δύτες ανακάλυψαν αρχαίο ναυάγιο που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια Facebook Twitter
φωτ.: Jose Antonio Moya / Smithsonian Magazine

«Είναι πιο λογικό να διασώσουμε το πλοίο, να το περιποιηθούμε και να το εκθέσουμε σε ένα μουσείο για να το απολαύσει ο κόσμος, αντί να ανησυχούμε κάθε φορά που έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα», δήλωσε ο de Juan στην Emma Pinedo του Reuters τον Ιούνιο του 2023.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2024, μια ομάδα 14 δυτών έφερε προσεκτικά στην επιφάνεια το ξύλινο ναυάγιο, κομμάτι-κομμάτι. Τώρα, τα θραύσματα αυτά πηγαίνουν σε ένα εργαστήριο του Μουσείου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στην Καρθαγένη για συντήρηση και ανακατασκευή. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αναφέρει η Virginia Vadillo της El País.

Για να συντηρήσουν το πλοίο, οι ειδικοί θα ξεκινήσουν αφαιρώντας το αλάτι από κάθε ένα από τα κομμάτια, σύμφωνα με την El País. Στη συνέχεια, θα εφαρμόσουν ρητίνες για να γεμίσουν κάποια από τα σημεία όπου το ξύλο έχει σαπίσει. Στη συνέχεια θα στεγνώσουν τα κομμάτια με κατάψυξη πριν συναρμολογήσουν ξανά το πλοίο.


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ