Ισπανία: Δύτες ανακάλυψαν ναυάγιο πλοίου που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια

Ισπανία: Δύτες ανακάλυψαν αρχαίο ναυάγιο που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια Facebook Twitter
φωτ.: Jose Antonio Moya / Smithsonian Magazine
0

Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν ένα ναυάγιο ηλικίας 2.600 ετών στα νερά κοντά στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Οι δύτες εντόπισαν αρχικά το ναυάγιο το 1994, σύμφωνα με την Emily Mae Czachor του CBS News. Το ναυάγιο μήκους 27 ποδιών, το οποίο μετέφερε ένα φορτίο από ράβδους μολύβδου όταν βυθίστηκε, ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Mazarrón.

Γνωστό ως Mazarrón II, το πλοίο βρισκόταν μόλις έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, περίπου 200 μέτρα μακριά από μια παραλία που ονομάζεται Playa de la Isla. Ήταν καλυμμένο με άμμο, γεγονός που βοήθησε να παραμείνει κρυμμένο για αιώνες.

Πιο πρόσφατα, οι αλλαγές κατά μήκος της ακτογραμμής - συμπεριλαμβανομένης της παράκτιας δόμησης και της μετατόπισης των θαλάσσιων ρευμάτων - έκαναν το σημείο του ναυαγίου πιο ευάλωτο. «Το ναυάγιο δεν μπορεί πλέον να παραμείνει εκεί που είναι, επειδή η προστασία του από την άμμο εξαφανίζεται», δήλωσε ο Carlos de Juan, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ο οποίος ηγήθηκε του έργου της ανασκαφής, σε δήλωση του Ιουλίου 2024. «Το ναυάγιο έχει επιβιώσει για αιώνες, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Για πολλά χρόνια, το ναυάγιο ήταν καλυμμένο από ένα προστατευτικό μεταλλικό κουτί. Όμως μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που μελέτησε το σημείο του ναυαγίου μεταξύ 2017 και 2019 διαπίστωσε ότι το μεταλλικό κουτί βυθίζεται και απειλεί να συνθλίψει το ναυάγιο.

Το καλοκαίρι του 2023, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να διαμορφώνουν ένα σχέδιο για την ανέλκυση του ναυαγίου από τον πυθμένα της θάλασσας. Ξόδεψαν 560 ώρες κατάδυσης στο σημείο του ναυαγίου για να κάνουν λεπτομερή διαγράμματα των πολλών ρωγμών και σχισμών του.

Ισπανία: Δύτες ανακάλυψαν αρχαίο ναυάγιο που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια Facebook Twitter
φωτ.: Jose Antonio Moya / Smithsonian Magazine

«Είναι πιο λογικό να διασώσουμε το πλοίο, να το περιποιηθούμε και να το εκθέσουμε σε ένα μουσείο για να το απολαύσει ο κόσμος, αντί να ανησυχούμε κάθε φορά που έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα», δήλωσε ο de Juan στην Emma Pinedo του Reuters τον Ιούνιο του 2023.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2024, μια ομάδα 14 δυτών έφερε προσεκτικά στην επιφάνεια το ξύλινο ναυάγιο, κομμάτι-κομμάτι. Τώρα, τα θραύσματα αυτά πηγαίνουν σε ένα εργαστήριο του Μουσείου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στην Καρθαγένη για συντήρηση και ανακατασκευή. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αναφέρει η Virginia Vadillo της El País.

Για να συντηρήσουν το πλοίο, οι ειδικοί θα ξεκινήσουν αφαιρώντας το αλάτι από κάθε ένα από τα κομμάτια, σύμφωνα με την El País. Στη συνέχεια, θα εφαρμόσουν ρητίνες για να γεμίσουν κάποια από τα σημεία όπου το ξύλο έχει σαπίσει. Στη συνέχεια θα στεγνώσουν τα κομμάτια με κατάψυξη πριν συναρμολογήσουν ξανά το πλοίο.


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Λάνθιμος: Το New York Magazine κατέταξε τις 10 ταινίες του

Το αμερικανικό περιοδικό New York Magazine παρουσίασε τη δική του λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, βάζοντας στην κορυφή το φιλμ που έκανε γνωστό τον Έλληνα σκηνοθέτη σε όλο τον κόσμο.
LIFO NEWSROOM