ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Σε δημοπρασία η διάσημη μπανάνα του Κατελάν με προσδοκία να φτάσει έως και 1,5 εκατ.$

Σε δημοπρασία η διάσημη μπανάνα του Κατελάν με προσδοκία να φτάσει έως και 1,5 εκατ.$ Facebook Twitter
0

Η διάσημη μπανάνα του Μαουρίτσιο Κατελάν, γνωστή ως "Comedian" και στερεωμένη στον τοίχο με κολλητική ταινία, ξαναμπαίνει στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αυτή τη φορά με εκτίμηση πώλησης που φτάνει έως και τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση το 2019 όταν πουλήθηκε για 120.000 δολάρια, γεννώντας διαμάχες για τη φύση και την αξία της τέχνης.

Η δημοπρασία, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, θα περιλαμβάνει ένα από τα τρία αντίτυπα του έργου, τα οποία συνοδεύονται από ένα ρολό κολλητικής ταινίας, μία μπανάνα και πιστοποιητικό γνησιότητας. Στο πλαίσιο της πώλησης, ο οίκος θα παρουσιάσει το έργο σε μία παγκόσμια περιοδεία που θα περάσει από πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Τόκιο και το Λος Άντζελες.

Σε δημοπρασία η διάσημη μπανάνα του Κατελάν με προσδοκία να φτάσει έως και 1,5 εκατ.$ Facebook Twitter

Το "Comedian" είχε τραβήξει την προσοχή του κοινού στην Art Basel Miami το 2019, όπου οι επισκέπτες συνέρρεαν για να το δουν από κοντά. Το έργο, με μια απλή μπανάνα αγορασμένη από σούπερ μάρκετ του Μαϊάμι, θεωρήθηκε από μερικούς ως προκλητική κριτική στην κατανάλωση και την αξία της τέχνης. Οι ακραίες αντιδράσεις κορυφώθηκαν όταν ο καλλιτέχνης απόδοσης Ντέιβιντ Ντατούνσκα έφαγε τη μπανάνα από τον τοίχο, υποστηρίζοντας πως η πράξη του ήταν και αυτή μία μορφή τέχνης.

Ο Μαουρίτσιο Κατελάν, γνωστός για τα σατιρικά του έργα, εξηγεί πως το "Comedian" δεν είναι «ένα αστείο» αλλά μια σκέψη γύρω από το τι πραγματικά αποδίδουμε αξία. Ο επικεφαλής σύγχρονης τέχνης της Sotheby’s, Ντέιβιντ Γκαλπερίν, περιγράφει το έργο ως "έργο καθαρής ιδιοφυΐας", τονίζοντας ότι η δημοπρασία του επιτρέπει στο κοινό να καθορίσει την πραγματική του αξία.

Η δημοπρασία αποτελεί την πρώτη φορά που το έργο εμφανίζεται σε διεθνή πώληση, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για την αξία της σύγχρονης τέχνης.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Πολιτισμός / Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Με μια εμφάνιση γεμάτη τόλμη και υπονοούμενα, ο Σουηδός ηθοποιός απέδωσε για ακόμη μία φορά τη φετιχιστική αισθητική της νέας του ταινίας «Pillion»
LIFO NEWSROOM
Οι Times UK για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Βρετανικό Μουσείο: Τι έγραψαν οι Times για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου

Οι Times δίνουν περισσότερο βάρος στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του Μουσείου, ότι η προστασία των Γλυπτών του Παρθενώνα προτάσσεται έναντι κάθε άλλης εκδήλωσης
LIFO NEWSROOM
Σχόλιο Μενδώνη για το δείπνο μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Προκλητική αδιαφορία»

Πολιτισμός / Σχόλιο Μενδώνη για το δείπνο μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Προκλητική αδιαφορία»

«Κατ´ επανάληψη και διαχρονικά το υπουργείο Πολιτισμού έχει καταδικάσει τα δείπνα, τις δεξιώσεις και τις επιδείξεις μόδας που διοργανώνονται στους χώρους, στους οποίους εκτίθενται μνημεία και έργα τέχνης»
LIFO NEWSROOM