Η Γαλλία επανεξετάζει τη μεταναστευτική πολιτική μετά τη δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν

Η Γαλλία επανεξετάζει τη μεταναστευτική πολιτική μετά τη δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έδειξε ότι θα πιέσει για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, καθώς η ακροδεξιά προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη φρικτή δολοφονία φοιτήτριας για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη σύλληψη ενός Μαροκινού για τη δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεταγιώ, δήλωσε ότι το «αποτρόπαιο έγκλημα» απαιτεί όχι μόνο ρητορική, αλλά και δράση, όπως ζήτησαν τα ακροδεξιά κόμματα σχολιάζοντας την υπόθεση.

«Είναι στο χέρι μας, ως ηγέτες, να αρνηθούμε να αποδεχτούμε το αναπόφευκτο και να αναπτύξουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, για να προστατεύσουμε τους Γάλλους. Αν πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, ας τους αλλάξουμε, δήλωσε ο Ρεταγιώ. Η σκληρή ρητορική για το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι καινούργιο από τον Ρεταγιώ, μέλος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ αυστηρότερων μεταναστευτικών κανόνων και ταχύτερων απελάσεων.

Η πρόταση είναι σύμφωνη με τα αιτήματα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» (RN), το οποίο έχει απειλήσει ότι θα μπορούσε να ανατρέψει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Γαλλίας εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του για τη μετανάστευση. «Είναι καιρός αυτή η κυβέρνηση να δράσει: οι συμπατριώτες μας είναι θυμωμένοι και δεν θα αρκεστούν μόνο στα λόγια» δήλωσε ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, σχετικά με τη δολοφονία της φοιτήτριας, της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο το μικρό της όνομα.

Η βουλευτής των Πρασίνων, Σαντρίν Ρουσώ, αντέδρασε στη ρητορική κατά των μεταναστών, προειδοποιώντας ότι η ακροδεξιά χρησιμοποιεί την υπόθεση δολοφονίας για να «εξαπλώσει το ρατσιστικό της μίσος».

Καταδικασμένος για βιασμό και υπό απέλαση ο φερόμενος δράστης

Ο ύποπτος για τη δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν ταυτοποιήθηκε ως ένας 22χρονος άνδρας, μαροκινός υπήκοος. Συνελήφθη χθες, Τρίτη (24/0), στο ελβετικό καντόνι της Γενεύης, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο 22χρονος είχε καταδικαστεί το 2021 για έναν βιασμό που διαπράχθηκε το 2019, όταν ήταν ανήλικος. Ο ύποπτος επρόκειτο να απελαθεί από τη Γαλλία αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για το έγκλημα, ανέφερε η εφημερίδα Le Monde. Στις 20 Ιουνίου εστάλη σε κέντρο κράτησης μεταναστών εν αναμονή της απέλασής του.

Ωστόσο, ένας δικαστής τον άφησε ελεύθερο στις 3 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι η διαδικασία απέλασης αντιμετώπιζε διοικητικές καθυστερήσεις, υπό τον όρο ότι θα εμφανιζόταν τακτικά στην αστυνομία. Τρεις ημέρες αργότερα, η γραφειοκρατία για την απέλασή του ολοκληρώθηκε, αλλά ο άνδρας είχε εξαφανιστεί, είπαν. Η Γαλλία εκδίδει συστηματικά εντολές απέλασης, αλλά μόνο περίπου το 7% αυτών εκτελούνται, σε σύγκριση με το 30% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Διεθνή / «Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης - Η απόφαση «είναι καθαρά οικονομική» και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής, ισχυρίζεται το CBS 
LIFO NEWSROOM
Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM