Η Δανία επιστρέφει εμβληματικό ιερό μανδύα στους αυτόχθονες της Βραζιλίας

Η Δανία επιστρέφει εμβληματικό ιερό μανδύα στους αυτοχθόνες της Βραζιλίας Facebook Twitter
Φωτ.: The National Museum of Denmark
0

Οι ηγέτες των αυτοχθόνων στη Βραζιλία γιόρτασαν την επιστροφή ενός ιερού μανδύα, που είχε εκτεθεί σε μουσείο της Δανίας για περισσότερα από 300 χρόνια. 

Ο μανδύας, μήκους 1,8 μέτρων, κατασκευασμένος από 4.000 κόκκινα φτερά του πουλιού ερυθρός ίβις, παρουσιάστηκε επίσημα σε τελετή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παρουσία του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο μανδύας είχε αφαιρεθεί από τον λαό Τουπινάμπα κατά την πορτογαλική αποικιακή περίοδο και εκτίθετο στην Κοπεγχάγη από το 1689. Οι ηγέτες των αυτοχθόνων υπογραμμίζουν ότι η επιστροφή του μανδύα αναδεικνύει τη σημασία της οριοθέτησης των προγονικών τους εδαφών, για τη διατήρηση των παραδόσεών τους.

Η Δανία επιστρέφει εμβληματικό ιερό μανδύα στους αυτοχθόνες της Βραζιλίας Facebook Twitter

Περίπου 200 μέλη του λαού Τουπινάμπα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, με τύμπανα και πίπες γεμάτες φαρμακευτικά βότανα, περιμένοντας να δουν τον πολύτιμο μανδύα και να επανασυνδεθούν με τις αρχαίες τους παραδόσεις. Ο Γιακουί Τουπινάμπα ταξίδεψε πάνω από 1.200 χιλιόμετρα με λεωφορείο από τον ανατολικό δήμο Ολιβένκα για να δει το ιερό αντικείμενο.

Πολλοί ιεροί μανδύες των Τουπινάμπα, που έχουν επιβιώσει για εκατοντάδες χρόνια, εξακολουθούν να εκτίθενται σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Οι ηγέτες των Τουπινάμπα επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς η επιστροφή των τεχνουργημάτων στις πατρίδες τους, αλλά και η αναγνώριση των αυτοχθόνων, των εδαφών τους και των δικαιωμάτων τους.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM