Βαρύ πρόστιμο σε δύο Γαλλίδες για τα fake news ότι η Μπριζίτ Μακρόν ήταν τρανς

Βαρύ πρόστιμο σε δύο Γαλλίδες για τα fake news ότι η Μπριζίτ Μακρόν ήταν τρανς Facebook Twitter
0

Δύο Γαλλίδες που είχαν διαδώσει στο διαδίκτυο τη φήμη ότι η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας, η Μπριζίτ Μακρόν, ήταν τρανς γυναίκα -ένα fake news που έγινε viral σε ακροδεξιούς κύκλους στις ΗΠΑ- καταδικάστηκαν σήμερα από δικαστήριο στο Παρίσι για δυσφήμιση.

Οι δύο γυναίκες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ με αναστολή, καθώς και να καταβάλουν αποζημίωση 8.000 ευρώ στην Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, τον Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, που είχαν προσφύγει εναντίον τους.

Η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ούτε εμφανίστηκε κατά την ανακοίνωση των ποινών.

Το δικαστήριο ερεύνησε τον ψευδή ισχυρισμό, ο οποίος αναδημοσιευόταν σε social media και περιθωριακές ιστοσελίδες μετά την εκλογή του Μακρόν το 2017, ότι η Μπριζίτ Τρονιέ (όπως είναι το πατρώνυμό της) δεν υπήρξε ποτέ και ότι υποτίθεται πως ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ πήρε αυτό το όνομα μετά από φυλομετάβαση.

Οι δύο γυναίκες συνέβαλαν στη διάδοση της φήμης το 2021, μέσω μιας τετράωρης «συνέντευξης» που προβλήθηκε από το κανάλι της μίας στο YouTube. Σε αυτήν, η Αμαντίν Ρουά, που δηλώνει «μέντιουμ», ρωτούσε την Νατάσα Ρεΐ, «ανεξάρτητη, αυτοδίδακτη δημοσιογράφο» πώς ανακάλυψε αυτήν την «απάτη» και το «κρατικό ψέμα».

Η Νατάσα Ρεΐ ασθενεί και δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ενώ δεν έγινε δεκτό ούτε το αίτημά της για αναβολή. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη και ένα μέρος του ακροατηρίου αναγκάστηκε να μείνει έξω από αυτήν.

Σε αυτήν την τετράωρη συνέντευξη, οι δύο γυναίκες έδειξαν φωτογραφίες της Μπριζίτ Μακρόν και της οικογένειάς της, αναφέρθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποτίθεται ότι υποβλήθηκε, ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι η μητέρα των τριών παιδιών της και έδωσαν προσωπικές πληροφορίες για τον αδελφό της.

Η Μπριζίτ Μακρόν προσέφυγε εναντίον τους για δυσφήμιση τον Ιανουάριο του 2022.

Πολλές πολιτικοί σε όλον τον κόσμο έχουν πέσει θύματα ψευδών ειδήσεων τρανσφοβικού χαρακτήρα, όπως η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM