Ολλανδία: Πρόστιμο €30,5 εκατ. σε αμερικανική εταιρεία που είχε παράνομα δισεκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων

Ολλανδία: Πρόστιμο €30,5 εκατ. σε αμερικανική εταιρεία που είχε παράνομα δισεκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Πρόστιμο ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στην αμερικανική υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI η ρυθμιστική αρχή για την προσωπική ζωή της Ολλανδίας, επειδή η εν λόγω εταιρεία δημιούργησε μια παράνομη βάση δεδομένων που περιέχει δισεκατομμύρια φωτογραφίες.

Η Clearview AI προτείνει μια υπηρεσία που επιτρέπει την αναγνώριση ενός προσώπου από τη φωτογραφία του. Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις της τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

«Η Clearview διαθέτει για τον σκοπό αυτό μια βάση δεδομένων η οποία περιέχει πάνω από 30 δισεκ. φωτογραφίες προσώπων (...) χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να το γνωρίζουν και χωρίς την άδειά τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής ρυθμιστικής αρχής.

Φωτογραφίες Ολλανδών βρίσκονται μέσα σ' αυτή την παράνομη βάση δεδομένων, διευκρίνισε η αρχή.

Η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων (AP) ανακοίνωσε ότι κατά συνέπεια επιβάλλει στην Clearview AI πρόστιμο 30,5 εκατ. ευρώ. Έδωσε εντολή να μπει τέλος σ' αυτές τις παραβιάσεις και απείλησε την Clearview ότι θα πληρώσει επιπλέον του προστίμου ποινική ρήτρα έως 5,1 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η αναγνώριση προσώπου είναι μια πολύ ριζοσπαστική τεχνολογία, την οποία απλώς δεν μπορούμε να κάνουμε προσβάσιμη σε όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της AP Άλεϊντ Βόλφσεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Clearview υποστηρίζει ότι δεν παρέχει υπηρεσίες παρά μόνο στις υπηρεσίες πληροφοριών και ερευνών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Βόλφσεν. «Οφείλουμε να χαράξουμε μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή, όταν πρόκειται για εσφαλμένη χρήση αυτού του τύπου της τεχνολογίας».

Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια και στις έρευνες των επίσημων αρχών για εγκληματίες, παραδέχεται. Όμως «ασφαλώς» δεν πρέπει να τη διαχειρίζεται «μια εμπορική εταιρεία».

«Η Clearview παραβιάζει το νόμο και η χρήση των υπηρεσιών της Clearview είναι συνεπώς παράνομη», προειδοποίησε επίσης.

«Οι ολλανδικοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν την Clearview μπορούν συνεπώς να αναμένουν βαριά πρόστιμα».

Στην αμερικανική start-up έχουν επίσης επιβληθεί πρόστιμα 20 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ιταλία της επιβλήθηκε πρόστιμο 8,85 εκατομμυρίων ευρώ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των UPF τροφοδοτείται από «επιθετικές εμπορικές πρακτικές» πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο και αναστέλλουν ρυθμιστικές πρωτοβουλίες
LIFO NEWSROOM
Το Τρίτο Στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Τech & Science / Το τρίτο στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Η ικανότητα των κυττάρων να προσαρμόζονται και να μεταμορφώνονται μετά τον θάνατο υποδηλώνει ότι ο θάνατος ενός οργανισμού μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την εμφάνιση νέων μορφών ζωής με την πάροδο του χρόνου
LIFO NEWSROOM