Γαλλικές εκλογές: Υπό τον φόβο πολιτικής αστάθειας ψηφίζουν οι Γάλλοι

Γαλλικές εκλογές: Υπό τον φόβο πολιτικής αστάθειας ψηφίζουν οι Γάλλοι Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος για τις γαλλικές εκλογές υπό τον φόβο πολιτικής αστάθειας που ενδεχομένως θα προκύψει από την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ήδη, οι Γάλλοι στα υπερπόντια εδάφη ψηφίζουν από χθες για τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών, την ώρα που σε επιφυλακή βρίσκονται 30.000 αστυνομικοί καθώς οι αρχές αναμένουν επεισόδια στους δρόμους της χώρας.

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η ακροδεξιά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός, RN) δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, οι 50 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε κλίμα πολιτικής αστάθειας. 

Από τον πρώτο γύρο, όπου ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτος με 32%, έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, (στους 577 συνολικά) οι οποίοι στην (μονοεδρική) εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ωστόσο μετά την απόφαση των παρατάξεων του Μακρόν και της αριστεράς να αποσύρουν στις αρχές της εβδομάδας από την αναμέτρηση τους υποψήφιούς τους που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, στην μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα αναμετρηθούν σήμερα δύο υποψήφιοι, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας θα είναι ακροδεξιός.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, (που στην περίπτωση του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών είναι πάντα υψηλού κινδύνου) οι πιθανότητες να έχει στη νέα Εθνοσυνέλευση την απόλυτη πλειοψηφία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν μετά τον δεύτερο γύρο να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν «Μαζί» η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.

Αν αυτές οι εκτιμήσεις ψήφου επαληθευτούν τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να εκτιμήσει μετά τις εκλογές αν είναι εφικτός ο σχηματισμός ενός κυβερνητικού σχήματος που δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει μετά από πρόταση μομφής υπέρ της οποίας θα ταχθεί η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο σχηματισμού μίας «τεχνικής κυβέρνησης» για τουλάχιστον ένα χρόνο, λαμβανομένου υπόψη ότι ως το καλοκαίρι του 2025 δεν επιτρέπεται, με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, η προκήρυξη από τον πρόεδρο Μακρόν νέων βουλευτικών εκλογών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλικές εκλογές 2024, γύρος β΄

Διεθνή / «Η ακροδεξιά ανέκαθεν τρεφόταν από τις κρίσεις»: Γαλλικές εκλογές 2024, γύρος β'

Ένας Έλληνας που ζει μόνιμα στη Γαλλία, ο φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Γραικός, και ένας Γάλλος που ζει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Φαμπιάν Περιέ, μιλούν για την εκλογική αναμέτρηση που συνταράζει την Ευρώπη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM
Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM
Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Διεθνή / Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Η εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης για δερμάτινα είδη υψηλής ραπτικής, τροφοδοτούμενη και από τα social media, έχει αυξήσει τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που η μεταπώλησή τους αποφέρει τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Διεθνή / Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Το έργο, αξίας 13,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο
LIFO NEWSROOM