Η πιο πολιτική σεζόν της Στέγης

Η πιο πολιτική σεζόν της Στέγης Facebook Twitter
«Άκου, μπαλαμέ, εύχομαι κάποια στιγμή να γίνουμε ένα», τραγουδούσαν οι Έλληνες Ρομά ερασιτέχνες ηθοποιοί του Romάlαnd, έχοντας συνεργαστεί με τους δύο σκηνοθέτες για να αφηγηθούν επί σκηνής τις ιστορίες τους. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος
0

Στις μέρες μας, ακόμα και ο τρόπος που μιλάς, περπατάς ή αναπνέεις (οφείλει να) αποτελεί πολιτική θέση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει δείξει τον δρόμο από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας της.

Είτε επιλέγοντας να φωταγωγήσει το κτίριο της Συγγρού είτε σχολιάζοντας την επικαιρότητα στα social media, συνήθως βρίσκει αφορμές σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και ο χωρίς περιστροφές τρόπος που το κάνει είναι από μόνος του πολιτική θέση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτό δεν θεωρείται δεδομένο για τους περισσότερους μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Οι κυνικοί θα πουν ότι το διακύβευμα δεν είναι το ίδιο για ένα μικρό θέατρο ή ένα μικρό μουσείο όπως για ένα ισχυρό ίδρυμα που μπορεί να έχει την «πολυτέλεια» να απομακρύνει κάποιους με τη στάση του ή να αγνοεί το hate speech, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει από απειλές μέχρι καλέσματα σε μποϊκοτάρισμα – και ενδεχομένως να έχουν δίκιο.

Ωστόσο, όπως πολλές φορές έχουν δηλώσει και οι ίδιοι οι άνθρωποι της Στέγης, το να τηρείς ξεκάθαρη πολιτική θέση απέναντι στα πράγματα πρέπει καταρχάς να προέρχεται εκ των έσω, πρέπει να το πιστεύεις πραγματικά· έπειτα, οφείλεις να είσαι συνεπής σε αυτή σου την απόφαση, όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Πέρα από τις θεατρικές δουλειές με σαφές πολιτικό πρόσημο, η ίδια η επιλογή των προσώπων που βρέθηκαν τη φετινή σεζόν στις σκηνές της Στέγης διόλου τυχαία δεν ήταν, ακόμα κι αν τα έργα που παρουσίασαν περιλάμβαναν έμμεσο ή και καθόλου πολιτικό σχόλιο.

Κι όλα αυτά τα «γύρω-γύρω» είναι σημαντικότατα μεν, αλλά το περιτύλιγμα, καθώς η Στέγη είναι ένα ίδρυμα πολιτισμού, οπότε παίρνει πολιτική θέση πρωτίστως με τον ίδιο τον καλλιτεχνικό της σχεδιασμό – και αυτό είναι κάτι που έγινε σαφές ειδικά με την επιλογή του φετινού ρεπερτορίου, σε μια σεζόν εξαιρετικά δύσκολη, με τη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία να επηρεάζει διαρκώς την ελληνική καθημερινότητα και την τοξικότητα να έχει εισχωρήσει βαθιά στον δημόσιο λόγο.

Η πιο πολιτική σεζόν της Στέγης Facebook Twitter
Η σεζόν ξεκίνησε στη Μικρή Σκηνή με το Σπίτι του Δημήτρη Καραντζά, το πρωτότυπο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο πολυπράγμων δημιουργός έπειτα από ανάθεση της Στέγης, μια παραβολή για τη βία και τον εθισμό μας σε αυτή. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Η σεζόν ξεκίνησε στη Μικρή Σκηνή με το Σπίτι του Δημήτρη Καραντζά, το πρωτότυπο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο πολυπράγμων δημιουργός έπειτα από ανάθεση της Στέγης, μια παραβολή για τη βία και τον εθισμό μας σε αυτή. «Είναι μια στάση το να εθελοτυφλούμε απέναντι στη βία, να μη μετατοπιζόμαστε», είπε ο Καραντζάς στην Αργυρώ Μποζώνη, στην πρώτη παρουσίαση του έργου του.

«Μια μέρα μπορεί να ξυπνήσουμε και να δούμε τα οπίσθια μιας τηλεστάρ, ένα ναυάγιο με 800 νεκρούς, έναν ηθοποιό στη Βουλή, μια διαφήμιση για αύξηση πέους και έναν πόλεμο στο ίδιο σκρολάρισμα και κατά κάποιον τρόπο η ψυχολογία μας θα παραμείνει η ίδια. Ο τρόμος είναι να βρεθείς κάπου όπου δεν θα έχεις πληροφορία, που δεν θα αποφασίσει ο αλγόριθμος τι θα σου δείξει σήμερα. [..] Η ταχύτητα της πληροφορίας μάς επηρεάζει και μας κάνει δέσμιους μιας πραγματικότητας που πρέπει να εκπληρώσουμε».

Παράλληλα, στην Κεντρική Σκηνή οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης επιχείρησαν ένα τολμηρό πείραμα που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως – και για πολλούς από εμάς αποτέλεσε την αφορμή για μια αξέχαστα συγκινητική παράσταση. «Άκου, μπαλαμέ, εύχομαι κάποια στιγμή να γίνουμε ένα», τραγουδούσαν οι Έλληνες Ρομά ερασιτέχνες ηθοποιοί του Romάlαnd, έχοντας συνεργαστεί με τους δύο σκηνοθέτες για να αφηγηθούν επί σκηνής τις ιστορίες τους.

Τα τεράστια ποσοστά της ρομαφοβίας στην ελληνική κοινωνία είναι μονάχα η αφορμή για την αναγκαιότητα αυτού του εγχειρήματος, που ταξίδεψε και εκτός Ελλάδας. «Δεν τους αγιογραφούμε, τους δίνουμε τη δυνατότητα να πουν την ιστορία τους. Αυτό που μπορεί να κάνει το θέατρο ή η θεατρική σκηνή είναι να επιτρέψει να φωτιστεί και αυτή η οπτική γωνία, που δεν είναι μέρος της mainstream αφήγησης, η οποία συνήθως αποκλείει όλες τις μειονότητες της χώρας», εξηγούσαν οι σκηνοθέτες.

Η πιο πολιτική σεζόν της Στέγης Facebook Twitter
Η παράσταση του Πορτογάλου Τιάγκο Ροντρίγκες ήταν ένα βραδυφλεγές, δυστοπικό θρίλερ που κορυφώθηκε σε ένα αξέχαστο ημίωρο καλογραμμένης alt right. Φωτ.: Joseph Banderet

Λίγο καιρό αργότερα οι υπεύθυνοι προγραμματισμού της Στέγης επεφύλασσαν στο ελληνικό κοινό ακόμα έναν πολιτικά φορτισμένο δυναμίτη: ήδη από την ανακοίνωση και μόνο του τίτλου της παράστασης Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες είχαν ξεκινήσει οι αντιδράσεις και ένας πόλεμος από ακροδεξιά τρολ στα social media, που ανερυθρίαστα δήλωναν θιγμένα, επιχειρώντας να επανοικειοποιηθούν τον χαρακτηρισμό του φασίστα.

Η παράσταση του Πορτογάλου Τιάγκο Ροντρίγκες, νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, ήταν ένα βραδυφλεγές, δυστοπικό θρίλερ που κορυφώθηκε σε ένα αξέχαστο ημίωρο καλογραμμένης alt right, πολλαπλά φοβικής ρητορικής ενός εκ των πρωταγωνιστών, που στόχο είχε να τεστάρει τα όρια αν(τ)οχής του κοινού. «Ελλάδα και Πορτογαλία διατηρούν ακόμα ζωντανές μνήμες από τις δικτατορίες που πέρασαν. Σήμερα αντιμετωπίζουν και οι δύο μια αναβίωση της ακροδεξιάς απειλής, όπως αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη γλώσσα του θεάτρου, της τέχνης γενικότερα, μπορείς να πεις με δυνατή φωνή πράγματα που πολύ πιθανό να λογοκρίνονταν σε ένα μέσο, να επέφεραν μέχρι και νομικές συνέπειες», έλεγε σχετικά ο σκηνοθέτης στον Θοδωρή Αντωνόπουλο.

Ένα πανέξυπνο, ύπουλο χαστούκι, απόλυτα επίκαιρο στην Ευρώπη του Βίλντερς, της Μελόνι, του Όρμπαν, της Λεπέν και της τρομακτικής επανόδου της ακροδεξιάς, που σε όσους το είδαν θα μείνει αξέχαστο. 

H Στέγη τον Μάρτιο έκανε ένα ακόμα σχόλιο ενάντια στην έμφυλη βία, την πατριαρχία και τον σεξισμό με τo TACK της Βάνιας Τέρνερ. Το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του Onassis Culture, που αποσπά βραβεία όπου και αν προβάλλεται, ακολουθεί την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και την Αμαλία, νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, στην πρώτη γραμμή μιας κομβικής αλλαγής στην ελληνική κοινωνία, σε μια δίκη-ορόσημο, την πρώτη του ελληνικού #MeToo.

Πριν από λίγες μέρες το ρεπερτόριο της Κεντρικής Σκηνής έκλεισε με τη συνεργασία της Στέγης με τον σπουδαίο σκηνοθέτη και δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο, που παρουσίασε στο ελληνικό κοινό μια πολιτικά φορτισμένη, εμπόλεμη ανάγνωση του Περιμένοντας τον Γκοντό. Το διαχρονικό σχόλιο του Μπέκετ για το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, ντυμένο με ήχους από βομβαρδισμούς και σειρήνες, «κούμπωσε» με τις καθημερινές υπαρξιακές αγωνίες που μας βασανίζουν, ειδικά με δυο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη στη γειτονιά μας τα τελευταία χρόνια.

Η πιο πολιτική σεζόν της Στέγης Facebook Twitter
Το διαχρονικό σχόλιο του Μπέκετ για το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, ντυμένο με ήχους από βομβαρδισμούς και σειρήνες, «κούμπωσε» με τις καθημερινές υπαρξιακές αγωνίες που μας βασανίζουν, ειδικά με δυο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη στη γειτονιά μας τα τελευταία χρόνια. Φωτ.: Johanna Weber

Πέρα όμως από τις θεατρικές δουλειές με σαφές πολιτικό πρόσημο, η ίδια η επιλογή των προσώπων που βρέθηκαν τη φετινή σεζόν στις σκηνές της Στέγης διόλου τυχαία δεν ήταν, ακόμα κι αν τα έργα που παρουσίασαν περιλάμβαναν έμμεσο ή και καθόλου πολιτικό σχόλιο. Από την Τίλντα Σουίντον, που φόρεσε τα κοστούμια από τις ταινίες του Παζολίνι, ως την Πάτι Σμιθ και τη Laura Jane Grace και από τον Γιάννη Αγγελάκα και τη Λένα Πλάτωνος ως τον Νικ Κέιβ, όλες οι μεγάλες παραγωγές που παρουσίασε αυτήν τη σεζόν η Στέγη είχαν ως πρωταγωνιστές καλλιτέχνες που έχουν αρθρώσει κατά καιρούς ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, με γνωστή θέση και στάση απέναντι σε όλα τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα εδώ και δεκαετίες.

Η σεζόν κλείνει για τη Στέγη με το Respublika, το φιλόδοξο κοινωνικό πείραμα του Λούκας Τβαρκόβσκι που παρουσιάζουμε διεξοδικά στο παρόν τεύχος. Η ουτοπία που ο Πολωνός καλλιτέχνης έπλασε μέσα στην καραντίνα μαζί με μια χούφτα ταλαντούχων καλλιτεχνών στην απομόνωση των δασών της Λιθουανίας οραματίζεται δικαιοσύνη, έχει επιρροές από σπουδαίους θεωρητικούς του κινηματικού χώρου και καλεί το ελληνικό κοινό να επιστρέψει σε μια περιοχή της Αττικής που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την έκρηξη της rave κουλτούρας των ’90s και την ελευθεριότητα που αυτή πρέσβευε. Το κάλεσμα που μας απευθύνει ο Τβαρκόβσκι γι’ αυτή την εμπειρία ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την πιο πολιτική σεζόν της Στέγης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τιάγκο Ροντρίγκες εξηγεί γιατί είναι «όμορφο» να σκοτώνεις φασίστες

Θέατρο / Ο Τιάγκο Ροντρίγκες εξηγεί γιατί είναι «όμορφο να σκοτώνεις φασίστες» στο θέατρο

Με αφορμή το βαθιά πολιτικό, ρηξικέλευθο όσο και «προκλητικό» ήδη από τον τίτλο του έργο που ανεβάζει στη Στέγη (4-8/12), ο κορυφαίος Πορτογάλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2021 του Φεστιβάλ της Αβινιόν μιλά για τη σύγχρονη φασιστική απειλή και τη δέουσα «απάντηση» τόσο του δημοκρατικού τόξου όσο και της τέχνης σε αυτή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Καραντζάς

Θέατρο / Δημήτρης Καραντζάς: «Θέλω να μιλήσω για την απόλυτη βία τού να ζεις»

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του δουλειά, ο Δημήτρης Καραντζάς γράφει και σκηνοθετεί στη Στέγη ένα πρωτότυπο έργο, μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία και τον εθισμό μας σε αυτή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Πιο εύκολα θα έρθουν οι Ρομά κοντά στην ελληνική κοινωνία παρά η κοινωνία σε αυτούς»

Θέατρο / «Πιο εύκολα θα έρθουν οι Ρομά κοντά στην ελληνική κοινωνία παρά η κοινωνία σε αυτούς»

Οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης ανεβάζουν Έλληνες Ρομά στη σκηνή της Στέγης και μας καλούν να ακούσουμε προσεκτικά τις ιστορίες τους στην παράσταση «Romáland».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το πείραμά μας ήταν παρανοϊκό, αλλά μας έκανε να αισθανθούμε ελεύθεροι»

Respublika / Onassis Stegi / «Το πείραμά μας ήταν παρανοϊκό, αλλά μας έκανε να αισθανθούμε ελεύθεροι»

Ο Λούκας Τβαρκόβσκι περιγράφει όσα απροσδόκητα συνέβησαν ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας ηθοποιών ώστε να προκύψει η εξάωρη παράσταση «Respublika», μια περφόρμανς που καταλήγει σε rave party, ξεκίνησε από τα δάση της Λιθουανίας και τη φέρνει η Στέγη στη Μαλακάσα.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ