Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

0

Ένα μαύρο τετράγωνο. Που «σπάει» αθόρυβα σε τέσσερα μέρη, σχηματίζοντας έναν τεράστιο σταυρό από φως. Στη βάση του, ένα μικροσκοπικό μπονζάι. Στην καρδιά του, κάτι κινείται: δύο άνδρες ξαπλωμένοι ανάσκελα, τα κεφάλια τους ενωμένα στην κορυφή.

Αν και είναι εγκλωβισμένοι σε μια στενή οριζόντια λωρίδα, το κέφι τους μοιάζει αμείωτο. Μιλάνε, γελάνε δυνατά, τρίβουν τα μάγουλά τους, μπλέκουν τα χέρια τους. Κάποιες στιγμές μοιάζουν να ενώνονται, να γίνονται ένα δικέφαλο, θορυβώδες πλάσμα με τέσσερα πόδια.

Από την πρώτη στιγμή αισθανόμαστε ότι σε τούτη την παράσταση υπάρχει μια ριζική μετατόπιση. Κανένα από τα κλασικά χαρακτηριστικά των αναπαραστάσεων του «Γκοντό» δεν θα συναντήσουμε εδώ. Όχι μόνον έχει εξαφανιστεί το δέντρο και ο εξοχικός δρόμος (αειθαλή σήματα-κατατεθέντα του μπεκετικού τοπίου), αλλά έχει αναιρεθεί και η όρθια στάση των δύο ηρώων, του Βλαντιμίρ και του Εστραγκόν. Στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί ο σταυρός, το μαχαίρι, τα άρβυλα, το κόκκινο γυναικείο γοβάκι, το ματωμένο ύφασμα: όλα τα αγαπημένα αντικείμενα της τερζοπουλικής αισθητικής συναντιούνται εδώ εκ νέου, διαποτίζοντας το μπεκετικό σύμπαν με τους εννοιολογικούς κώδικες του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού.

Οι πλάνητες του Μπέκετ συνομιλούν, φιλοσοφούν, λένε ωραία πραγματα. Για τη ζωή, για τον άνθρωπο, για τη φύση, για την τέχνη. Το τρέξιμο δεν είναι δημιουργία. Είναι αναζήτηση της ευτυχίας, είναι μανία καταδίωξης, μανία φυγής.

Ο Τερζόπουλος εφευρίσκει τη συνθήκη από την αρχή. Ξαναστήνει το έργο –το κομβικότερο του εικοστού αιώνα– με τρόπο ρηξικέλευθο, μετατρέποντας την οικεία, χιλιοϊδωμένη έρημη χώρα του «Γκοντό» σε έναν σκοτεινό, υπαρξιακό κύβο του Ρούμπικ που απειλεί ανά πάσα στιγμή να καταπιεί όποιον βρεθεί στο διάβα των περιστροφόμενων κομματιών του. Ποιος είπε ότι η αναμονή είναι κάτι βαρετό; «Περιμένοντας ανοίγει ο χώρος και ο χρόνος», μου εξηγεί ο σκηνοθέτης όταν τον συναντώ στην Αθήνα, για να μιλήσουμε για την «ιταλική παράσταση» (έτσι την αποκαλεί), που είχα κι εγώ την τύχη να παρακολουθήσω προ μηνός στο ξακουστό Piccolo Teatro, στο Μιλάνο (και που τώρα συνεχίζει τη θριαμβευτική περιοδεία της σε άλλες ιταλικές πόλεις, προτού παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τον Μάιο).

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Τερζόπουλου Facebook Twitter
Από την πρώτη στιγμή αισθανόμαστε ότι σε τούτη την παράσταση υπάρχει μια ριζική μετατόπιση. Κανένα από τα κλασικά χαρακτηριστικά των αναπαραστάσεων του «Γκοντό» δεν θα συναντήσουμε εδώ. Φωτ.: Johanna Weber

Και τι συμβαίνει όταν ανοίγει ο χώρος και ο χρόνος; «Εκεί έρχονται φαντάσματα», συνεχίζει. «Επιστρέφουν οι νεκροί. Οι προσωποποιήσεις των επιθυμιών. Επιστρέφουν σ’ αυτό το κενό, σ’ αυτήν τη σιωπή. Η Λερναία Ύδρα, οι παραισθήσεις και τα παροράματα...». Μιλάει σιγά, πολύ σιγά, εξασθενημένος από μια περιπέτεια υγείας που τον ταλαιπώρησε πρόσφατα, αλλά καθόλου δεν επηρέασε τη συναρπαστική ροή της σκέψης του. Ο χαμηλός, σχεδόν ψιθυριστός τόνος της φωνής του μοιάζει να βγαίνει από ένα πολύ βαθύ σημείο του σώματός του, από μια καταπακτή, όπως εκείνη από την οποία αναδύεται το κεφάλι του Λάκι στην παράσταση για να ερμηνεύσει τον πυρετώδη, αφρισμένο μονόλογό του.

Ο νεαρός ηθοποιός έχει αίματα στο μέτωπο και σείεται ολόκορμα, σε κατάσταση ακατάσχετου τρόμου. Από μια κάθετη σχισμή πίσω του εισβάλλει ο Πότζο, άγριος, επιβλητικός, κραδαίνοντας δύο μαχαίρια. Τοποθετεί στο νεαρό κεφάλι ένα πολεμικό κράνος. Το ουρλιαχτό μιας σειρήνας, ήχοι από πολυβόλα και αεροπλάνα ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, κι εδώ ο Τερζόπουλος αποκλίνει από τον «κανόνα», αψηφώντας δυναμικά την μπεκετική επιταγή για ένα «σβησμένο», ασαφές κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο: οι κραυγές του πολέμου διαπερνούν το κλειστό σύμπαν του «Γκοντό», θυμίζοντας στον θεατή τις σφαγές αμάχων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Όταν τον ρωτάω σχετικά με αυτή την επιλογή, να καταργήσει δηλαδή τη χωροχρονική αβεβαιότητα, το no man’s land του Μπέκετ, μου απαντά: «No man’s land μπορεί να είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι άνθρωποι περιμένουνε... No man’s land μπορεί να είναι μια πλατεία γεμάτη με αφασικό κόσμο... No man’s land μπορεί να είναι ένας μεγάλος χώρος αναμονής στο αεροδρόμιο... Όλα αυτά είναι άδειοι χώροι. Το θέμα του μακρινού ορίζοντα, του άδειου τοπίου το είδαμε εκατό φορές. Ας δούμε και το άδειο στο γεμάτο».

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Τερζόπουλου Facebook Twitter
«Είναι σαν να βρίσκουν τον Γκοντό ο ένας στον άλλον. Ψήγματα του Γκοντό... Δούλεψα πολύ την αφή, την επαφή, τα χέρια... χορεύουνε, κοιτιούνται, σχεδόν σαν ερωτευμένοι». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πόσο γεμάτο, πράγματι! Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της σκηνοθεσίας είναι ότι χαρτογραφεί μαγευτικά τους γκρεμούς και τις χαράδρες στις οποίες βουλιάζει απρόσμενα το Είναι ενώ συνομιλεί με τον εαυτό του και τον κόσμο, προσπαθώντας ν’ αναρριχηθεί προς την επιφάνεια, να γαντζωθεί από κάπου, από κάποιον, από μια ιδέα, από μια ελπίδα, από μια φράση. Επισημαίνω στον σκηνοθέτη ότι δεν έχω ξαναδεί παράσταση του «Γκοντό» όπου οι δύο κεντρικοί ήρωες να αγγίζονται τόσο πολύ, με τόση απρόσμενη τρυφερότητα. «Είναι σαν να βρίσκουν τον Γκοντό ο ένας στον άλλον. Ψήγματα του Γκοντό... Δούλεψα πολύ την αφή, την επαφή, τα χέρια... χορεύουνε, κοιτιούνται, σχεδόν σαν ερωτευμένοι», σχολιάζει χαμογελώντας.

Ποτέ η διαδικασία της αναμονής δεν υπήρξε τόσο περιπετειώδης – γιατί μέσα στη φαινομενική ακινησία υπάρχει μια ακατάπαυστη αναταραχή, μια διαρκής αναψηλάφηση του χώρου, μια διαρκής ανασύνταξη των υλικών και άυλων δομικών στοιχείων. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει απροσμέτρητο βάθος: ποτέ δεν γνωρίζουμε ποιες διεργασίες εκτυλίσσονται μέσα του, πόσο γρήγορα τρέχει το αίμα στις φλέβες μας, ποτέ δεν αντιλαμβανόμαστε ποιες δίοδοι ασφυκτιούν, ποιες ζωτικές λειτουργίες διενεργούνται επιτυχώς ή παρακωλύονται και με ποια κατάληξη. Στην παράσταση το απρόβλεπτο και το αυθαίρετο ενσαρκώνονται ανά πάσα στιγμή: το ερεβώδες μαύρο τετράγωνο ανοιγοκλείνει κατά βούληση αποκαλύπτοντας διαρκώς νέα σχήματα, νέες συντεταγμένες, νέες διαρρυθμίσεις, νέους κινδύνους, κρυφά πηγάδια και άγνωστες ατραπούς. Δύο άνθρωποι συνομιλούν και οι φωνές τους ξυπνούν τα φαντάσματα, η αγωνία τους αλλοιώνει την πυκνότητα του αέρα, η ενέργεια που εκλύουν διαπερνά τον φλοιό της γης και κάνει τις τεκτονικές πλάκες να ραγίζουν. Ο Τερζόπουλος μετατρέπει την αυστηρή γεωμετρικότητα του χώρου σε δύναμη απελευθέρωσης της επιθυμίας: όσο πιο περιορισμένη, όσο πιο καταπιεσμένη, τόσο πιο ξέφρενη εκτινάσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αθεράπευτα δονούμενη από τη λαχτάρα για ζωή.

«Ο εσωτερικός χρόνος είναι ιλιγγιώδης. Είναι ατρακτοειδής. Μέσα από αυτή την ατρακτοειδή κίνηση, το “πάνω” γίνεται “κάτω” και το “κάτω” γίνεται “πάνω”. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν το “πάνω” γίνεται “κάτω”; Αυτή είναι μια σειρά αμφισβητήσεων, αναιρέσεων και άρσεων που επιχειρώ στην παράσταση», μου εξηγεί.

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Τερζόπουλου Facebook Twitter
Ο νεαρός ηθοποιός έχει αίματα στο μέτωπο και σείεται ολόκορμα, σε κατάσταση ακατάσχετου τρόμου. Φωτ.: Johanna Weber

Ακόμη και η έννοια της αναμονής παίρνει εδώ άλλη διάσταση: για τον Τερζόπουλο είναι κάτι θετικό, όπως μου επισημαίνει. Τον κοιτάζω με έκπληξη: συνήθως την αντιλαμβανόμαστε ως κάτι αρνητικό, ως κάτι που μας καθηλώνει ανήμπορους σε ένα σημείο, αντιτείνω. «Όχι. Γιατί περιμένοντας οξύνεις την κριτική ικανότητά σου. Αναρωτιέσαι, συζητάς, σκέφτεσαι. Ενώ, όταν τρέχεις πίσω από κάτι για να το αρπάξεις, δεν σου μένουν περιθώρια σκέψης. Οι πλάνητες του Μπέκετ συνομιλούν, φιλοσοφούν, λένε ωραία πραγματα. Για τη ζωή, για τον άνθρωπο, για τη φύση, για την τέχνη. Το τρέξιμο δεν είναι δημιουργία. Είναι αναζήτηση της ευτυχίας, είναι μανία καταδίωξης, μανία φυγής. Οι πρόγονοί τους βρίσκονται στην αρχαία Αγορά. Εκεί όπου οι άνθρωποι φιλοσοφούσαν και μιλούσαν για τα άστρα και περίμεναν... Σκεπτόμενοι».

Πράγματι, οι δύο Ιταλοί ηθοποιοί –ο Enzo Vetrano και ο Stefano Randisi, βετεράνοι λαϊκοί καλλιτέχνες με μεγάλη εμπειρία στην κωμωδία, που όμως είναι ταυτόχρονα και διανοούμενοι, όπως τους χαρακτηρίζει– εκπέμπουν αβίαστα αυτή την αίσθηση σχεδόν ευφορικής περιέργειας για τα πράγματα. Είναι ακόμα ζωντανοί, δεν έχουν γίνει έρμαια μιας αδυσώπητης λούπας, αντιστέκονται. Όσο κι αν αναλογίζονται την αυτοκτονία ή τον αποχωρισμό, ξέρουμε ότι δεν θα τα πράξουν ποτέ. Κι ας καταλαμβάνονται φευγαλέα από απροσμέτρητη υπαρξιακή οδύνη... Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, τους βλέπουμε προς στιγμήν να περιδινούνται στην πλέον ανεξερεύνητη περιοχή των απωθημένων αισθήσεων, αναμνήσεων και τραυμάτων, «την περιοχή του ζωώδους και του θείου, εκεί όπου γεννιούνται η τρέλα και το όνειρο, το παραλήρημα και ο εφιάλτης». Αρχίζουν να ξύνονται, να τινάζονται, να επιδίδονται σε σπασμούς, να οδηγούνται σε έναν ολοένα κορυφούμενο παροξυσμό, φέρνοντας στον νου δύο έγκλειστους σε ψυχιατρείο. Η διαβρωτική, βίαιη παρουσία του Πότζο έχει επιδράσει καταλυτικά επάνω τους: ο τυραννικός Πότζο είναι ο άνθρωπος που δεν σκέπτεται, που έχει όλες τις απαντήσεις έτοιμες, στυγνός υπηρέτης της καθεστηκυίας τάξης, «αυτοκαταστροφικός, σχεδόν αυτοκτονικός, αενάως αυτοτιμωρούμενος. Δεν ικανοποιείται ποτέ», λέει ο σκηνοθέτης.

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Τερζόπουλου Facebook Twitter
Φωτ.: Johanna Weber
«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Τερζόπουλου Facebook Twitter
Φωτ.: Johanna Weber

«Τι είναι αυτό που μονίμως περιμένουμε; Τι είναι αυτό το ανικανοποίητο που έχει ο άνθρωπος; Είναι οντολογικής φύσεως;», τον ρωτάω. «Ο παππούς μου δεν το είχε. Ούτε ο πατέρας μου. Εγώ το είχα. Ήμουν ανικανοποίητος...». «Ναι, αλλά αυτό σας πήγε πολύ μακριά...», του απαντώ. «Κι όμως: έχασα πολλά από τη ζωή. Πάρα πολλά...». Δεν τολμώ να ζητήσω διευκρινίσεις. Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσες θυσίες, πόσα αδιέξοδα, πόσες νύχτες μοναξιάς και απόγνωσης πέρασε κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο θαυμαστής αλλά και σίγουρα τόσο επώδυνης διαδρομής του από τον Μακρύγιαλο Πιερίας μέχρι τις κορυφές του παγκόσμιου θεατρικού στερεώματος.

«Πάντα κάτι λείπει. Δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό. Περιμένουμε τον Γκοντό...», επανέρχεται. «Γι’ αυτό πρέπει να ησυχάσουμε. Βλέπεις ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν; Βλέπεις πόσο ήσυχοι είναι; Αγαπιούνται, χαϊδεύονται, ησυχάζουν. Ο ήλιος ειναι νέος κάθε μέρα, λέει ο Ηράκλειτος». Μοιάζει γαλήνιος. Σταματώ τις ερωτήσεις. Ξέρω πως τον κούρασα κι ας μην το παραδέχεται μες στην ευγένειά του. Εξάλλου σε λίγο πρέπει να κατέβει κάτω, στις πρόβες της «Ορέστειας». Με διαβεβαιώνει πως, παρ' όλη την εύθραστη κατάσταση της υγείας του, παραμένει αισιόδοξος. Αισθάνομαι πως λέει την αλήθεια και πως η φλόγα θα καίει για πολύ ακόμη. Ένα αίσθημα ανυπομονησίας με καταλαμβάνει: να ξαναδώ τον «Γκοντό» του, να τον ξανασυναντήσω...

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Τερζόπουλος

Portraits 2023 / Θεόδωρος Τερζόπουλος: «Η ζωή τρέχει και η τέχνη ακολουθεί ασθμαίνοντας»

Συνεχίζοντας το μπαράζ των παραστάσεων, των masterclasses, των εκδόσεων βιβλίων και των ταξιδιών σε κάθε μέρος του κόσμου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος μεταφέρει τον ελληνικό πολιτισμό ακόμα και στα πιο εξωτικά μέρη, στην άκρη της Γης. Το 2023 θα είναι άλλη μία πολύ γεμάτη χρονιά με Μπέκετ στο θέατρο της Μπολόνια, το «Intermezzo» στο θέατρο Άττις και τη 10η Θεατρική Ολυμπιάδα στη Βουδαπέστη.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ