Η Ελλάδα και η Πολωνία ζητούν από την ΕΕ να δημιουργήσει κοινή ασπίδα αεράμυνας

Η Ελλάδα και η Πολωνία ζητούν από την ΕΕ να δημιουργήσει κοινή ασπίδα αεράμυνας Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Οι Έλληνες και οι Πολωνοί ηγέτες ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, έγραψαν στην επιστολή ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η φον ντερ Λάιεν συμφώνησε με την ιδέα σε ανάρτησή της στο Χ την Πέμπτη, καθώς έκανε νέα έκκληση για περισσότερα κοινά αμυντικά προγράμματα.

Οι δύο ηγέτες ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή εστάλη στη φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κοινή επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν  στην μάχη για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.   Αυτή την εβδομάδα, τα κράτη μέλη έδωσαν επίσης το πράσινο φως σε ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τον Μάρτιο το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Περιμένουν την έκθεση της Επιτροπής που θα παρέχει κάποιες συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης. 

Τώρα, ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την επιστολή.  Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει σε επίπεδο αυτοάμυνας, προσθέτουν. 

Η Πολωνία δαπάνησε το 2023 το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε επίσης σημαντικό όφελος, καθώς θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας και για έναν σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων, έγραψαν οι Μητσοτάκης και Τουσκ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM