ΟΗΕ κατά Ιράν για τη μαντίλα: Γίνονται συλλήψεις ακόμα και κοριτσιών 15 ετών

ΟΗΕ κατά Ιράν για τη μαντίλα: Γίνονται συλλήψεις ακόμα και κοριτσιών 15 ετών Facebook Twitter
Γυναίκες με χιτζάμπ στο Ιράν / Φωτογραφία: EPA
0

Το Ιράν κατήγγειλε σήμερα ο ΟΗΕ, καθώς όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις ακόμα και κοριτσιών 15 ετών, για το ζήτημα της μαντίλας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου κατήγγειλε την αυστηροποίηση των ελέγχων των γυναικών χωρίς μαντίλα στο Ιράν, που θέτουν επίσης στο στόχαστρο κοπέλες 15-17 ετών. «Έχουμε λάβει αναφορές για εκτεταμένες συλλήψεις και παρενοχλήσεις γυναικών και νεαρών κοριτσιών, συχνά ηλικίας 15-17 ετών», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία είχε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η ιρανική αστυνομία --ένστολοι και με πολιτική περιβολή-- ασκούν βίαιη καταπίεση σε όλη τη χώρα σε βάρος γυναικών και νεαρών κοριτσιών, και κατά των ανδρών που τις στηρίζουν, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αυστηροί νόμοι της χώρας για τη χιτζάμπ (όπως ονομάζεται η μαντίλα που φορούν οι γυναίκες στο Ιράν)». Κατά τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, η αστυνομία επιβάλλει «ολοένα και πιο πολύ» τους νόμους αυτούς.

Ο Λόρενς εξήγησε ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αναγκαστικό κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων διότι δεν εφάρμοζαν τον νόμο για τη μαντίλα καθώς και για χρήση καμερών παρακολούθησης προκειμένου να ταυτοποιούνται οι γυναίκες οδηγοί που παραβιάζουν τον νόμο. Στα μέσα Απριλίου, η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τους ελέγχους της για την υποχρεωτική χρήση μαντίλας για τις γυναίκες στον δρόμο, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που τηρείται ολοένα και λιγότερο.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να καλύπτουν το κεφάλι τους σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντίλα, κυρίως μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο υπό αστυνομική κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξήγησε σήμερα ότι ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης είχε ανακοινώσει στις 21 Απριλίου τη σύσταση ενός νέου οργάνου επιφορτισμένου με την εφαρμογή των νόμων αναφορικά με τη μαντίλα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Λόρενς, η Ύπατη Αρμοστεία «ανησυχεί πολύ από το γεγονός ότι ένα νομοσχέδιο για τη ‘Στήριξη της οικογένειας με προώθηση της κουλτούρας της αγνότητας και της χιτζάμπ’ που επιβάλλει πολύ πιο σοβαρές κυρώσεις, πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών».

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά ακόμα από τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν την καταδίκη σε θάνατο του ράπερ Τουμάτζ Σαλεχί, που φυλακίστηκε για την υποστήριξή του προς το κίνημα διαμαρτυρίας του 2002 στο Ιράν καθώς επίσης και την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM