Γερμανία: Προσφυγή κατά της κυβέρνησης για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γερμανία: Προσφυγή κατά της κυβέρνησης για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ Facebook Twitter
Ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας - Φωτ.: EPA
0

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα έκκληση να ανακαλέσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, σε μια αγωγή που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Βερολίνο, εν μέσω αυξανόμενης κατακραυγής για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στη Γάζα.

Η Γερμανία θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ και βρίσκεται ήδη κατηγορούμενη για «διευκόλυνση γενοκτονίας» στη Γάζα.

Η αγωγή που κατατέθηκε στα γερμανικά εθνικά δικαστήρια ζητά από τους δικαστές να δώσουν επειγόντως εντολή στη γερμανική κυβέρνηση να ανακαλέσει όλες τις άδειες πώλησης όπλων στο Ισραήλ που έχουν εκδοθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.

Η νομική προσφυγή έγινε από τέσσερις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για λογαριασμό πέντε Παλαιστινίων, οι οποίοι λένε ότι φοβούνται για τη ζωή τους στη Γάζα και υφίστανται μια μορφή συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ. Οι πέντε Παλαιστίνοι κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα. Όλοι τους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από πλήγματα ισραηλινών πυραύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (ECCHR) που τους εκπροσωπεί στο Βερολίνο.

Στράφηκαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης –συγκεκριμένα, του υπουργείου Οικονομικών– επειδή ενέκρινε την παράδοση 3.000 αντιαρματικών όπλων στο Ισραήλ. Ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι παραδόσεις αυτές και να σταματήσουν, εάν είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία.

Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του δυο εβδομάδες για να απαντήσει στην προσφυγή.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι εκπροσωπούνται στο Βερολίνο από το ECCHR που στηρίζεται από τρεις μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), το Κέντρο Αλ Μεζάν (και τα δύο στη Γάζα) και την Αλ Χακ στη Ραμάλα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ECCHR ο γενικός γραμματέας του, Βόλφγκανγκ Κάλεκ, αναφέρει: «Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της εάν εξάγει όπλα για έναν πόλεμο όπου είναι προφανές ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι ενάγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, η οποία συμφωνήθηκε με αφορμή το Ολοκαύτωμα, και τις Συμβάσεις της Γενεύης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γερμανία στηρίζει θερμά το Ισραήλ επειδή θεωρεί ότι φέρει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι σε αυτή τη χώρα μετά της σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Μεταξύ 2019-23 το 30% των όπλων που παραδόθηκαν στο Ισραήλ προέρχονταν από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Είναι δηλαδή η δεύτερη χώρα σε παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ.

Εναντίον της Γερμανίας προσέφυγε την Δευτέρα η Νικαράγουα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρώντας ότι «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστίνιων, επειδή στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ανακαλούν «επιθετικά» φοιτητικές viza σε Κινέζους 

Διεθνή / Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ανακαλούν «επιθετικά» τις άδειες Κινέζων φοιτητών 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεργαστεί με το Εσωτερικής Ασφαλείας ώστε να προχωρήσουν οι ανακλήσεις «με επιθετικό τρόπο», ιδίως για φοιτητές που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ή που σπουδάζουν σε τομείς «κρίσιμης σημασίας», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
«Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Διεθνή / «Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Δικαστικό πλήγμα στις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου - Έφεση από την κυβέρνηση - Δικαστές που δεν έχουν εκλεγεί, δεν έχουν δικαίωμα απόφασης σε έκτακτες καταστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Τραμπ
LIFO NEWSROOM