ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γερμανία: Προσφυγή κατά της κυβέρνησης για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γερμανία: Προσφυγή κατά της κυβέρνησης για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ Facebook Twitter
Ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας - Φωτ.: EPA
0

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα έκκληση να ανακαλέσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, σε μια αγωγή που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Βερολίνο, εν μέσω αυξανόμενης κατακραυγής για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στη Γάζα.

Η Γερμανία θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ και βρίσκεται ήδη κατηγορούμενη για «διευκόλυνση γενοκτονίας» στη Γάζα.

Η αγωγή που κατατέθηκε στα γερμανικά εθνικά δικαστήρια ζητά από τους δικαστές να δώσουν επειγόντως εντολή στη γερμανική κυβέρνηση να ανακαλέσει όλες τις άδειες πώλησης όπλων στο Ισραήλ που έχουν εκδοθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.

Η νομική προσφυγή έγινε από τέσσερις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για λογαριασμό πέντε Παλαιστινίων, οι οποίοι λένε ότι φοβούνται για τη ζωή τους στη Γάζα και υφίστανται μια μορφή συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ. Οι πέντε Παλαιστίνοι κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα. Όλοι τους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από πλήγματα ισραηλινών πυραύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (ECCHR) που τους εκπροσωπεί στο Βερολίνο.

Στράφηκαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης –συγκεκριμένα, του υπουργείου Οικονομικών– επειδή ενέκρινε την παράδοση 3.000 αντιαρματικών όπλων στο Ισραήλ. Ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι παραδόσεις αυτές και να σταματήσουν, εάν είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία.

Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του δυο εβδομάδες για να απαντήσει στην προσφυγή.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι εκπροσωπούνται στο Βερολίνο από το ECCHR που στηρίζεται από τρεις μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), το Κέντρο Αλ Μεζάν (και τα δύο στη Γάζα) και την Αλ Χακ στη Ραμάλα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ECCHR ο γενικός γραμματέας του, Βόλφγκανγκ Κάλεκ, αναφέρει: «Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της εάν εξάγει όπλα για έναν πόλεμο όπου είναι προφανές ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι ενάγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, η οποία συμφωνήθηκε με αφορμή το Ολοκαύτωμα, και τις Συμβάσεις της Γενεύης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γερμανία στηρίζει θερμά το Ισραήλ επειδή θεωρεί ότι φέρει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι σε αυτή τη χώρα μετά της σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Μεταξύ 2019-23 το 30% των όπλων που παραδόθηκαν στο Ισραήλ προέρχονταν από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Είναι δηλαδή η δεύτερη χώρα σε παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ.

Εναντίον της Γερμανίας προσέφυγε την Δευτέρα η Νικαράγουα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρώντας ότι «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστίνιων, επειδή στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Διεθνή / Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Η χιουμοριστική απάντηση του δημοφιλούς τραγουδιστή στην Κρίστι Νόεμ και στην απειλή ότι οι μετανάστες πρέπει να μείνουν μακριά από το Super Bowl, στην πρεμιέρα της νέας σεζόν του SNL
LIFO NEWSROOM