Τα μπλόκα των αγροτών «οδεύουν» προς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Εξαπλώνονται σε όλη την ΕΕ τα μπλόκα των αγροτών- Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αύριο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης υποχρεώνουν την ΕΕ να συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης την κρίση που έχει ξεσπάσει στον κλάδο.

Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους ήδη σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και Ελλάδα, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν. 

Αν και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά κυρίως το ζήτημα της Ουκρανίας, στην ατζέντα θα μπει και η κρίση με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν αποκλείσει μεγάλους εθνικούς δρόμους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ «παρήλασαν» σε κεντρικούς οδικούς άξονες, λίγο πιο μακριά από το κτίριο όπου θα συνεδριάσουν εντός των επόμενων ωρών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στα σύνορα με τη Γαλλία υπάρχουν μπλόκα σε αυτοκινητοδρόμους, με αιτήματα για παραιτήσεις υπουργών, ακόμη και φορτία με κοπριά μπροστά σε δημόσια κτίρια. Στο Βέλγιο οι αγρότες ενώνουν τις δυνάμεις τους με Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ισπανία. Τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της χώρας ήδη ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για τις επόμενες εβδομάδες. Περίπου 70 Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους, έστησαν σήμερα μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς, που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Πάντως, το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM