Μια παράσταση για την αναζήτηση ταυτότητας, εμπνευσμένη από τον Φατίχ Ακίν

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τον Φατίχ Ακίν για την αναζήτηση ταυτότητας Facebook Twitter
Το έργο του Τσιμάρα Τζανάτου είναι ένα ψυχογράφημα της ανθρώπινης απελπισίας και αυτοκαταστροφής, αφορά την αέναη προσπάθεια των ανθρώπων να συναντηθούν σε ένα βαθύτερο επίπεδο εσωτερικής σύμπνοιας.
0

Από τις 21 Φεβρουαρίου ανεβαίνει στο BIOS η παράσταση του έργου του Τσιμάρα Τζανάτου «Μαζί ποτέ» - «Αιτία υπάρχει… για ό,τι δεν πάει καλά».

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας είχε γράψει, στο έργο, που είναι εμπνευσμένο από το φιλμ του Φατίχ Ακίν, Gegen Die Wand /Head On, δύο πρόσωπα που ζουν σε ξένο τόπο (Γερμανία) συναντιούνται από απελπισία: εκείνος (ο Τσάιτ), ένας άντρας με παρελθόν και χωρίς μέλλον, και εκείνη (η Σιμπέλ), μια γυναίκα με μέλλον που δεν θέλει να γίνει παρελθόν. Εκείνος έχει αποφασίσει το τέλος της ζωής του. Εκείνη έχει αποφασίσει την αρχή μιας νέας ζωής. Θα συναντηθούν τυχαία. Τους συνδέει μόνο η κοινή τους καταγωγή (Τουρκία). Όλα τα άλλα τούς χωρίζουν.

Ο ένας θα καθρεφτιστεί στον άλλον σε έναν έρωτα-αναζήτηση της ταυτότητας, της ουσίας. Σε έναν έρωτα που θα τους οδηγήσει στη μόνη ουσιαστική  πατρίδα του Εγώ: τον Άλλον. Γύρω τους πρόσωπα ξεριζωμένα, στιγματισμένα από τον έρωτα και με διαλυμένες ταυτότητες θα τους εμποδίσουν και θα τους βοηθήσουν ταυτόχρονα: ο Νίκο, φίλος του Τσάιτ, με έναν κρυφό έρωτα που τον τρομάζει, και η Σέλμα, μια εμβληματική γυναίκα σημαδεμένη από τον έρωτα διά παντός. Σε έναν κόσμο όπου οι ταυτότητες είναι αυστηρά προκαθορισμένες όλα θα λειτουργήσουν μοιραία για όλους. Το τέλος θα έρθει με βία.

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τον Φατίχ Ακίν για την αναζήτηση ταυτότητας Facebook Twitter
O Λευτέρης Παπακώστας.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης Λευτέρη Παπακώστα: «Όπως ξεκινάει και το έργο, αιτία υπάρχει για ό,τι δεν πάει καλά. Έτσι και το θέατρο πρέπει να ασχολείται με αυτά που "δεν πάνε καλά". Αυτή ήταν η δεύτερη αφορμή για να αγαπήσω αυτό το έργο. Η πρώτη ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας, η προσωπικότητά του, ο χαρακτήρας του, η καλοσύνη του, η αγάπη του για όλους και για όλα. Όταν γνωρίζεις τον συγγραφέα προσωπικά και ακόμα περισσότερο όταν τον θεωρείς κάτι παραπάνω από φίλο, η αγωνία σου για το έργο του ξεπερνάει το ίδιο το αποτέλεσμα ως παράσταση.

Έτσι, λοιπόν, η αγωνία για το έργο αυτό ξεκίνησε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, όταν ακόμα μπορούσαμε να συζητάμε και οι δύο γι' αυτό. Αφού κατέθεσα αρκετές φορές το έργο, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα, σε αρκετούς καλλιτεχνικούς θεσμούς και δεν βρήκα ανταπόκριση, ήρθε η στιγμή η σκέψη αυτή να πραγματοποιηθεί με προσωπικό κόστος, πρωτίστως ψυχολογικό. Γιατί μια προσωπική δέσμευση πρέπει να γίνεται πράξη. Πάρθηκε η απόφαση, λοιπόν, να δώσουμε πνοή στο κείμενο· μετά από κουβέντες βρέθηκε και ο χώρος και όλα πήραν τον δρόμο τους. Έτσι η βασική σκέψη και συνθήκη που συζητάγαμε θα πάρει φόρμα και ζωή».

Το έργο του Τσιμάρα Τζανάτου είναι εμπνευσμένο από την ταινία του Φατίχ Ακίν, αλλά είναι τοποθετημένο σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα της ανθρώπινης απελπισίας και αυτοκαταστροφής, αφορά την αέναη προσπάθεια των ανθρώπων να συναντηθούν σε ένα βαθύτερο επίπεδο εσωτερικής σύμπνοιας. Μια σπουδή στον έρωτα, τον άκρατο ερωτισμό και τη σεξουαλικότητα. 

Ένα έργο βαθιά ποιητικό με κινηματογραφική, ρεαλιστική ταχύτητα, ένα πάρτι με DJ, μια dance-club παράσταση/εμπειρία που οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν πίνοντας το ποτό τους, κινούμενοι κι αυτοί, μαζί με τους ηθοποιούς, μεταξύ σκηνής και πλατείας, που πλέον θα είναι ένας ενιαίος χώρος.

«Ακόμα πιο βασικό για μένα είναι ότι το έργο και η παράσταση είναι μια αφορμή να έρθει στο προσκήνιο η ιδιαίτερη και ποιητική γραφή του Τσιμάρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι γνώρισα τις αδελφές του κάτω από δύσκολες συνθήκες κι έτσι αποκτήσαμε μια σχέση. Όπως μιλούσαμε για το έργο και για την ηθική υποχρέωσή μου να το υλοποιήσω, μας ήρθε η σκέψη να μαζέψουμε όλο το προσωπικό του αρχείο – είναι πάρα πολλά τα κείμενα και κυρίως τα ποιήματά του.

Αρκετά είναι ήδη αναρτημένα στο διαδίκτυο, κυρίως τα θεατρικά του, και σαφέστατα πολλά ποιήματα, αλλά ξέρω ότι σίγουρα υπάρχουν κι άλλα, όπως και χειρόγραφες σημειώσεις που δεν περάστηκαν ποτέ σε ηλεκτρονική μορφή. Αφού το μαζέψουμε και το ξεχωρίσουμε όλο αυτό το υλικό, ίσως βρούμε έναν τρόπο να είναι ανοιχτό για το κοινό και τους φίλους που τόσο αγάπησαν τον Τσιμάρα Τζανάτο», λέει ο Λευτέρης Παπακώστας.

Info
Σκηνοθεσία:
Λευτέρης Παπακώστας
Μουσική:
Μάριος Τσάγκαρης
Φωτογραφίες - φωτισμοί - video art: Άρης Αθάνατος
Κουστούμια: Σπύρος Γκέκας
Κίνηση: Βιβή Μπουτάτη
Παίζουν: 
Κατερίνα Παρισσινού, Γιώργος Τριανταφύλλου, Μαρία Γκιώνη, Λευτέρης Παπακώστας, Βιβή Μπουτάτη
Από 21 Φεβρουαρίου για 14 παραστάσεις
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 21:15, στο BIOS 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πολιτισμός / Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πριν ακόμη οι σταρ πατήσουν στο κόκκινο χαλί, το αεροδρόμιο της Νίκαιας έχει ήδη γίνει η πρώτη ανεπίσημη πασαρέλα του Φεστιβάλ Καννών. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τη Ράιλι Κίο μέχρι την Άλια Μπατ, τη Χάιντι Κλουμ και τον Ντιέγκο Κάλβα, οι αφίξεις λειτουργούν πλέον σαν μικρές εμφανίσεις μόδας, όπου η άνεση του ταξιδιού συναντά τις υποχρεώσεις των οίκων.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με όλα του τα φαντάσματα

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με όλα του τα φαντάσματα

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με το Bitter Christmas και κυνηγά ξανά τον Χρυσό Φοίνικα που δεν κέρδισε ποτέ. Στα 76 του, ο Ισπανός σκηνοθέτης μετατρέπει την αϋπνία, τα όνειρα, τη μνήμη της μητέρας του και τα φαντάσματα της movida σε μια νέα ταινία για την επιθυμία, τη δημιουργία και όσα δεν τελειώνουν ποτέ στο σινεμά του.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το Celia, το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman, δεν είναι απλώς μια άσκηση πολυτέλειας. Ο Μπαζ Λούρμαν και η Κάθριν Μάρτιν επινόησαν πρώτα μια φανταστική σταρ του West End το 1932, της έδωσαν εραστή, θεατρική μυθολογία, αναφορές στον Πολίτη Κέιν και στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, και μετά μετέτρεψαν ένα βαγόνι σε κινηματογραφικό σκηνικό πάνω σε ράγες.
THE LIFO TEAM
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM
Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Πολιτισμός / Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι θα παραλάβει το Excellence Award του Φεστιβάλ Λοκάρνο στην 79η διοργάνωσή του, στις 5 Αυγούστου. Το φεστιβάλ την τιμά ως μια «χαρούμενα αντισυμβατική» μορφή του σύγχρονου σινεμά, από το Blue Velvet του Ντέιβιντ Λιντς μέχρι το La Chimera, το Conclave και τα δικά της αλλόκοτα, αυτοσαρκαστικά έργα για τη συμπεριφορά των ζώων.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Brancusi και η στιγμή που η Christie’s έκανε μια δημοπρασία σινεμά

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Brancusi και η στιγμή που η Christie’s έκανε μια δημοπρασία σινεμά

Λίγο πριν βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, η χρυσή Danaïde του Κονσταντίν Μπρανκούζι γίνεται πρωταγωνίστρια σε ένα μικρό, υπνωτιστικό φιλμ της Christie’s με τη Νικόλ Κίντμαν. Με τον David Bowie στο soundtrack και φόντο το Rockefeller Center, ο μεγάλος οίκος μετατρέπει ένα γλυπτό του 1913 σε στιγμή καθαρής κινηματογραφικής λάμψης.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Πολιτισμός / Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Με αφορμή την κυκλοφορία του Jimpa σε ψηφιακές πλατφόρμες, η Ολίβια Κόλμαν μιλά στον Guardian για την ταινία της Σόφι Χάιντ, τον Τζον Λίθγκοου στον ρόλο ενός γκέι ογδοντάρη πατέρα, τα trans δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία και τους καβγάδες που θα ήθελε να είχε αποφύγει με τον δικό της πατέρα.
THE LIFO TEAM
Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας

Πολιτισμός / Μαρία Κάλλας: Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κοστούμια της ταινίας «Maria»

Η έκθεση «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική ντίβα μέσα από τις δημιουργίες του βραβευμένου ενδυματολόγου Massimo Cantini Parrini για την ταινία με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.
THE LIFO TEAM
Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η τανία που αναστάτωσε τις Κάννες

Πολιτισμός / Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η ταινία που αναστάτωσε τις Κάννες

Το Teenage Sex and Death at Camp Miasma, με τη Γκίλιαν Άντερσον και τη Χάνα Άινμπιντερ του Hacks, άνοιξε το Un Certain Regard στις Κάννες με standing ovation σχεδόν έξι λεπτών, αλλά και με μια αίθουσα που δεν αντέδρασε ενιαία: κάποιοι αποχώρησαν αμέσως μετά το φινάλε, ενώ όσοι έμειναν το υποδέχθηκαν σαν το επόμενο μεγάλο cult queer horror του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Ο Ίλον Μασκ βάζει στο στόχαστρο τη Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο 'Ελον Μασκ λέει ότι η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προσβάλλει την Ελλάδα

Η επιλογή της Λουπίτα Νιόνγκο ως Ωραίας Ελένης στη νέα «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προκάλεσε ρατσιστική και μισογυνική επίθεση στα social media, με τον Ίλον Μασκ να μπαίνει στη συζήτηση στο όνομα της «ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Μόνο που τα επιχειρήματα για τον Όμηρο, τον Αχιλλέα, την Ελένη και τα Όσκαρ δεν στέκουν ούτε μυθολογικά ούτε κινηματογραφικά.
THE LIFO TEAM
Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM