Οκτώ χασάπικα της πόλης που ξέρουν τις κοπές τους

Γιάννης των Εξαρχείων Facebook Twitter
Ο Γιάννης των Εξαρχείων είναι σταρ κρεοπώλης και έχει πιστό κοινό για όσα βάζει στη βιτρίνα του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ο Γιάννης των Εξαρχείων (Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, 210 3301230, 210 3842270) είναι σταρ κρεοπώλης και έχει πιστό κοινό για όσα βάζει στη βιτρίνα του. Πολλοί τον γνώρισαν από το kit μαγειρίτσας που τους έλυσε τα χέρια ένα Πάσχα και έμειναν για τις τρυφερές μοσχίδες από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, τα χοιρινά που φέρνει από την Καρδίτσα και τον Μπακρατσά, ο οποίος συνεργάζεται με το Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τα κοτόπουλα από την Πίνδο και τη Σπάρτη, για τα αρνάκια ΠΟΠ Ελασσόνας αλλά και για τα ζουμερά μπιφτέκια που φτιάχνει στο παρασκευαστήριό του και τα λουκάνικα χωρίς συντηρητικά, τις σεφταλιές και τα κεμπάπ.

Άλλο φημισμένο κρεοπωλείο του κέντρου είναι αυτό του Παπούλια στο Παγκράτι (Πύρρωνος 2, 210 7518000), τον εμπιστεύεται η Σπονδή και ήταν από τους πρώτους που έμαθε στην Αθηναίους τι είναι οι γαλλικές κοπές και πώς μπορεί να τις διαχειριστούν στο σπίτι. Φέρνει κρέατα απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ανοιχτός και τις Κυριακές.

Στα Κάτω Πετράλωνα, η Νάξια Επιλογή (Κειριαδών 44, 210 3471540) φέρνει κρέατα από τα ορεινά της Νάξου, που θα σας βγουν λουκούμι, και κάποια από την Κρήτη. Αν θέλετε να πάρετε κιμά για να κάνετε μπέργκερ, αυτή είναι η διεύθυνση που χρειάζεστε. Έχει και έναν τρομερό πετεινό, ο Αρτέμης, που έχει το μαγαζί, κόβει διαφορετικά για κοκκινιστό, διαφορετικά για λεμονάτο και εξηγεί γιατί, δίνει και πολύ καλές συμβουλές για μαγείρεμα. Είναι η νέα εμμονή των ψαγμένων foodies.

ΚΡΕΑΣ Facebook Twitter
Ο Αγγελής στη Βαρβάκειο μπορεί να σιτέψει το κομμάτι κρέατος που θα του ζητήσετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη Βαρβάκειο, και χωρίς να χρειαστεί καν να βρεθείτε στα ενδότερα της αγοράς, θα συναντήσετε τον πιο «διαβασμένο» κρεοπώλη της, τον Αγγελή (Αιόλου 81, εντός στοάς), που φέρνει κρέατα ελευθέρας βοσκής από μικρούς παραγωγούς της Ορεστιάδας, της Νάξου και μοσχίδα από την Κερκίνη Σερρών. Μπορεί να σιτέψει το κομμάτι κρέατος που θα του ζητήσετε, φτιάχνει αρνίσιο ρολό, κιμά, κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριά και γραβιέρα Νάξου, αρκεί να τα παραγγείλετε μία μέρα πριν. Κάνει τα δικά του λουκάνικα, μοσχαρίσια, βουβαλίσια και χοιρινά, μόνο με κρέας, αλάτι και πιπέρι. Ξέρει από κοπές και μπορεί να σας κατευθύνει, ενώ, ακόμα κι αν δεν έχετε μαγειρέψει ποτέ στη ζωή σας, έχει τυπωμένες τις οδηγίες για να ξέρετε ποιο κομμάτι είναι κατάλληλο για κατσαρόλα, φούρνο ή τηγάνι. Αν θέλετε να ζήσετε όλη την εμπειρία του Αγγελή, ζητήστε να σας ετοιμάσει ένα καρπάτσιο για να το απολαύσετε επί τόπου, στον πάγκο του. Διαθέτει κατάστημα και στη Γλυφάδα (Παρ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, 2108980082).

Τα χασάπικα της πόλης που ξέρουν τις κοπές τους Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παραδοσιακός και καλός είναι ο Στέλιος στην Καστέλλα (Λεωφ. Αλέξανδρου Παπαναστασίου 37, Πειραιάς, 210 4120066), ενώ στα βόρεια, στο Νέο Ψυχικό, οι Ευβιότοποι προσφέρουν βιολογικά κρέατα από δικό τους αγρόκτημα, είναι άπαιχτοι στο μοσχάρι, ενώ έχουν και πολύ καλό φιλέτο συκώτι. Στη Φιλοθέη, ο Λίτσας, που έχει φάρμα στον Κάλαμο, είναι προορισμός για τη μοσχίδα του. Για προβατίνα να πάτε στου Στουραΐτη στο Κορωπί (Αττικής 17, 210 6621032), αξίζει τα χιλιόμετρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Γεύση / Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Ο νεαρός σεφ και TikToker μάς υποδέχτηκε στην κουζίνα-στούντιο του σπιτιού του και μας εξήγησε πώς είναι να γίνεσαι αστέρι των social media με τα ελάχιστα, αν έχεις καλούς φίλους.
M. HULOT
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί

Γεύση / Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Από την τριάδα που έφτιαξε το Tsiftis gastrokoutouki+ και με την υπογραφή του Σφακιανού Σήφη Μανουσέλη, αυτό το καινούργιο κρητικό βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει αντικριστό και γαμοπίλαφο κάθε μέρα, παραδοσιακή κουζίνα χωρίς twists και πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM