Το μεξικάνικο φαγητό είναι πολύχρωμο, αρωματικό, τρώγεται κυρίως με τα χέρια και συνοδεύεται από παγωμένες μαργαρίτες. Εδώ, όταν μιλάμε για γεύση, μιλάμε για πολιτισμό. Η κουζίνα αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ολόκληρη την κουλτούρα ενός λαού – όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άλλωστε, μιλάμε για μια κουζίνα που μετρά μια ιστορία 9.000 ετών, όταν γεωργικές κοινωνίες, όπως οι Μάγια, εφηύραν τρόπους να προετοιμάζουν το καλαμπόκι για τις συνταγές τους μουλιάζοντάς το σε ένα ιδιαίτερο αλκαλικό διάλυμα – η διαδικασία της νιξταμαλοποίησης αναβιώνει σήμερα σε πολλά μεξικάνικα εστιατόρια.
Μέσα στις χιλιετίες έγιναν πόλεμοι, συγχωνεύσεις πολιτισμών, αλλαγές στις καλλιέργειες και εμφανίστηκαν νέες τάσεις στις διατροφικές συνήθειες, όμως η μεξικάνικη κουζίνα κατάφερε να διατηρήσει μια δική της ταυτότητα και μέχρι σήμερα βρίσκει μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια γαστρονομία. Από το 2010 η UNESCO τη συμπεριέλαβε στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κι αυτό από μόνο του δείχνει τη βαθύτερη σχέση των γεύσεων με ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.
Τάκος, φαχίτας, εντσιλάδας, μπουρίτος, όλες οι αγαπημένες γεύσεις της cocina mexicana παρουσιάζονται σε αυθεντικές συνταγές και συνοδεύονται από άφθονη τεκίλα που προσφέρει η πιο ενημερωμένη tequileria της πόλης.
Τα τελευταία χρόνια συναντάμε στην Αθήνα στέκια που αντιπροσωπεύουν επάξια τη μεξικάνικη γευστική παράδοση και όλα τα πολιτισμικά στοιχεία που κρύβει: χρώματα, μουσική, χορός, η χαρά της fiesta, η παράδοση της Día de los Muertos και μαζί τους καυτερές γεύσεις, δροσιστικές σάλτσες, σπιρτόζικες συνταγές και άφθονη τεκίλα και μεσκάλ. Ξεχωρίσαμε τα καλύτερα.
Amigos
«Mi casa es tu casa» λένε στα Amigos, δύο εστιατόρια –πρώτα στη Γλυφάδα το 1995 και από το 2007 στη Νέα Σμύρνη– που δεν σερβίρουν μόνο μεξικάνικο φαγητό αλλά όλη την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής. Σε συνολικά 700 τετραγωνικά μέτρα στήνουν μια φιέστα γεμάτη από γεύσεις, μαργαρίτες και σάλσα και σε κάνουν κατευθείαν πιστό amigo. Τάκος, φαχίτας, εντσιλάδας, μπουρίτος, όλες οι αγαπημένες γεύσεις της cocina mexicana παρουσιάζονται σε αυθεντικές συνταγές και συνοδεύονται από άφθονη τεκίλα που προσφέρει η πιο ενημερωμένη tequileria της πόλης. Signature cocktails φτιαγμένα με ψαγμένες ετικέτες από τη συλλογή τεκίλα και μεσκάλ της barra και μαργαρίτες που πρέπει να δοκιμάσεις μία προς μία – αλλά όχι το ίδιο βράδυ. Kάθε Τετάρτη στη Νέα Σμύρνη και κάθε Πέμπτη στη Γλυφάδα στήνονται live salsa parties σε ένα σκηνικό που μοιάζει με αληθινή χασιέντα και σε πείθουν ότι «life has no flavor without your Amigos». Αν θέλεις να δοκιμάσεις τη μεξικάνικη γεύση ως πολιτισμική εμπειρία, ξεκίνα από εδώ.
Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, 210 8983167 / Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, 210 9332220
Picasso
Το Picasso ξεκίνησε από τη Νάξο και πριν από τέσσερα χρόνια ήρθε στο Χαλάνδρι φέρνοντας την Tex Mex κουζίνα του στα βόρεια προάστια. Πίσω από την μπάρα πρωταγωνιστεί το έργο του Πικάσο «The artist and his model» και μπροστά από αυτήν απλώνεται ένας χώρος σχεδιασμένος με φυσικά υλικά που ταιριάζει με τις γεύσεις και τα λατινοαμερικάνικα vibes του μαγαζιού. Στο μενού βρίσκουμε όλα τα κλασικά πιάτα: νάτσος, τσιμιτσάνγκας, τάκος και κεσαντίγιας, χειροποίητα και φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές. Μπορείς να πάρεις πολλά πιάτα και να τα βάλεις στη μέση συνοδεύοντάς τα με παγωμένη μαργαρίτα που εδώ φτιάχνεται με triple sec τεκίλα και είναι από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει. Το καλοκαίρι ο κήπος του Picasso είναι μια μικρή όαση που δροσίζει τις βραδιές στην πόλη.
Καραολή Δημητρίου 22, Χαλάνδρι, 210 6814140
Mamacita
Είναι πολύχρωμο, ζωντανό ντελίριο που μπλέκει γεύσεις και ποτά μέσα σε ένα μαξιμαλιστικό σκηνικό. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες είναι ζωγραφισμένες στο χέρι από τον street artist Άμπε Φερέιρα και τα πολύχρωμα φωτιστικά, τα έντονα διακοσμητικά στοιχεία, όλα αυτά συνθέτουν την ατμόσφαιρα αυτής της Taquería y Coctelería που μοιάζει σαν μια αδιάκοπη γιορτή της Día de los Muertos. To Mamacita ήρθε πρώτα στο Σύνταγμα, παρουσιάζοντας τα καλύτερα της μεξικάνικης street food κουζίνας, και έπειτα από λίγα χρόνια δημιούργησε ένα δεύτερο μαγαζί στο Χαλάνδρι. Και στα δύο σημεία θα βρεις παραδοσιακές γεύσεις του Μεξικού, της Γουαδαλαχάρας και του Ακαπούλκο, αλλά με μικρά twists που τις κάνουν να ταιριάζουν ακόμα περισσότερο στα δικά μας γούστα. Εκτός από τα κλασικά –μπουρίτος, φαχίτας, νάτσος, τάκος–, ο κατάλογος περιλαμβάνει και μια σειρά από mexican burgers, όπως το Senor Pablo με τσίλι κον κάρνε που είναι must try! Ως γνήσια η Mamacita διαθέτει και μια μεγάλη λίστα με signature cocktails –το ρούμι και η τεκίλα πρωταγωνιστούν– που πίνονται από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ.
Λεωφ. Πεντέλης 1, Χαλάνδρι / Απόλλωνος 9Β, Πλάκα
Dos Hermanos
To 1992, όταν ακόμα η Αθήνα έτρωγε κάποια σκόρπια μεξικάνικα πιάτα εδώ κι εκεί, ήρθε το Dos Hermanos στην Κηφισιά για να αποδείξει ότι το μεξικάνικο φαγητό είναι μια ολόκληρη πολιτιστική ταυτότητα που θέλει τον δικό της χώρο. Το εστιατόριο του chef patron Peter Maragos μάς σύστησε την αυθεντική γεύση όλων των εμβληματικών πιάτων αυτής της πληθωρικής κουζίνας και μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στα βόρεια της Αθήνας και όχι μόνο. Το διώροφο Dos Hermanos θυμίζει αρχοντικό της Λατινικής Αμερικής, γεμάτο από χρώματα, έντονα murals εμπνευσμένα από τη Μέρα των Νεκρών και ζεστά, φυσικά στοιχεία που κάνουν τον χώρο να μοιάζει με φιλόξενη σπιτική τραπεζαρία. Η μεξικάνικη γαστρονομία ξεδιπλώνεται με μαεστρία και γνώση. Οι τορτίγιας και τα νάτσος είναι χειροποίητα με μεξικάνικο αλεύρι Masa, τα υλικά –όπως μπαχαρικά, πιπεριές και φασόλια–, έρχονται από το Μεξικό και όλες οι συνταγές έχουν τα δικά τους μυστικά από την παράδοση της μεξικάνικης κουζίνας. Στο μενού θα βρεις όλα τα κλασικά, και μάλιστα σε εκδοχές «Especialidades De La Casa» αλλά και mexican style κοπές που ψήνονται στη σχάρα. Hightlight το φωτεινό αίθριο που σε μεταφέρει πραγματικά σε μια άλλη πολύχρωμη χώρα.
Κυριαζή 24, Κηφισιά, 210 8087906
Te Kila
Το Te Kila έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου πέντε χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, στην είσοδο της Στοάς Μπολάνη. Σχεδιασμένο για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Μεξικού σε ένα σκηνικό urban bistro, αυτή η cocina-coctelerìa είναι αγαπημένος προορισμός για after office βόλτες ή για βραδινές εξόδους αφιερωμένες στη λατινοαμερικάνικη γαστρονομία. Εδώ μπορείς να έρθεις για να πιεις ένα κοκτέιλ –αν και ποτέ δεν είναι ένα– από τη λίστα του Te Kila και να το συνοδεύσεις με κάποιο από τα street πιάτα όπως μπουρίτος, τάκος και φαχίτας. Μπορείς όμως να έρθεις και για μια πιο εστιατορική εμπειρία, συνοδευόμενη από παγωμένη μαργαρίτα. Να δοκιμάσεις τα Shrimp tacos με γαρίδες πανέ και chipotle mayo, τα Chimichanga chili con carne και φυσικά τα κρέατα της Argentina Grilleria – η μοσχαρίσια πικάνια Αργεντινής είναι το κάτι άλλο!
Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα, 210 32 32 482
El Catrin
Το μεξικάνικο της Γλυφάδας έχει πάρει το όνομά του από τη φιγούρα της «Calavera Catrina» που δημιούργησε ο λιθογράφος Χοσέ Γκουανταλούπε Ποσάντα (1910-1912) και σύντομα συνδέθηκε με τον εορτασμό της Ημέρας των Νεκρών. Εδώ θα βρεις μεξικάνικες και Tex Mex γεύσεις, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο μπουρίτο στην Ελλάδα, το El titan, που περιέχει τρία διαφορετικά είδη κρέατος (καρνίτας, τσίλι κον κάρνε και μπρίσκετ). Στα μπεστ σέλερ είναι τα Tacos Combo που παραγγέλνουν οι παρέες για τη μέση, αλλά και τα μπέργκερ του El Catrin όπως το Sloppy Jose με βοδινό μπιφτέκι, τσίλι κον κάρνε, πίκλες από πιπεριές, χαλαπένιο, καραμελωμένα κρεμμύδια και λιωμένο τσένταρ. Στα τραπέζια πηγαινοέρχονται εντυπωσιακά κοκτέιλ και το σκηνικό θυμίζει γιορτή. Κάθε Τρίτη θα βρεις και τάκος σε ειδικές τιμές που συνοδεύονται από παγωμένη μαργαρίτα.
Φοίβης 15, Γλυφάδα, 210 8945002
Sanchez
Το Sanchez –που μέχρι πρότινος ήταν Dirty Sanchez– παραμένει ένας προορισμός για μεξικάνικο φαγητό στο Νέο Ψυχικό, μόνο που στη νέα του ταυτότητα είναι λίγο πιο ήσυχο, ζεστό και ατμοσφαιρικό, κατάλληλο για χαλαρές βραδιές με πιάτα της Λατινικής Αμερικής και κοκτέιλ με βάση την τεκίλα. Το μενού έχει κάποιες δημιουργικές –ελαφρώς ευρωπαϊκές– πινελιές που ξανασυστήνουν τις γνωστές συνταγές, αλλά η καρδιά της μεξικάνικης κουζίνας χτυπά δυνατά με προτάσεις όπως το τσίλι κον κάρνε με μοσχαρίσιο κιμά, κόκκινα φασόλια, τσένταρ και sour cream, τις τραγανές patatas bravas με σάλτσα brava chipotle, οι κεσαντίγιας με κοτόπουλο και πιπεριές χαλαπένιο, τσορίθο και chipotle mayo. Η λίστα με τα ποτά είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο του Sanchez και εδώ θα βρεις σίγουρα τη μαργαρίτα που ταιριάζει στα δικά σου γούστα. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα τσούρος με ντούλτσε ντε λέτσε, σάλτσα σοκολάτας και σάλτσα φράουλας.
Ολυμπιονικών 310, Νέο Ψυχικό, 210 6755345
El Burro
Tacos y Tequila είναι αυτά που προσφέρει το El Burro στο Κουκάκι, και είναι αρκετά. To μεξικάνικο street spot σερβίρει αγαπημένες γεύσεις όπως τάκος, μπουρίτο, κεσαντίγιας, νάτσος αλλά και δροσερές μαργαρίτες για να «γλιστρήσει» ακόμα καλύτερα κάθε απολαυστική μπουκιά. Καταλήγεις να ρωτάς ξανά και ξανά «να πάρουμε άλλο ένα;», κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τα πιάτα τού El Burro αλλά και για τα κοκτέιλ του. Άλλωστε, εδώ η όλη ατμόσφαιρα είναι εντελώς free style –κάτι σαν μεξικάνικο καφενείο– με τοίχους γεμάτους από ζωγραφιές και ένα ζωντανό vibe που ταιριάζει στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Κάθε τόσο φτιάχνουν και σπέσιαλ πιάτα, γι’ αυτό μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τι άλλο υπάρχει.
Δημητρακοπούλου 102, Κουκάκι, 6932 256596
Chilangos
Chilangos λέγονται οι κάτοικοι του Μέξικο Σίτι. Από αυτούς έχει πάρει το όνομά του το μεξικάνικο με την urban ατμόσφαιρα, που θυμίζει καντίνα η οποία προσγειώθηκε από τη Λατινική Αμερική στον Χολαργό. Τα περισσότερα βράδια θα δεις από μακριά ένα πολύχρωμο πλήθος που τρώει με τα χέρια μπουρίτος, πίνει χρωματιστά κοκτέιλ και μιλάει δυνατά όπως οι γνήσιοι Λατινομερικάνοι. Το Chilangos είναι στέκι γι’ αυτή την εντελώς αυθόρμητη βόλτα κάθε φορά που έχεις όρεξη για μεξικάνικο. Στο μενού θα βρεις πολύ ωραία μπουρίτος –όλα φτιάχνονται με παραδοσιακή τορτίγια–, αυθεντικά νάτσος (ξεχωρίσαμε το spicy a la diabla με σιγομαγειρεμένο μεξικάνικο κιμά), σαλάτες, φαχίτας και τάκος – τα smash έχουν μπιφτέκι black angus και μοιάζουν με μια παραλλαγή του μπέργκερ. Περιττό να πούμε ότι επιβάλλεται να δοκιμάσεις μια μαργαρίτα ή παλόμα των Chilangos που φτιάχνονται με τεκίλα Don Julio Blanco.
Μεσογείων 258, Χολαργός, 210 6536293
Poncho Tacos
Το αληθινό μεξικάνικο είναι στη βάση του street food και τρώγεται με τα χέρια στο πεζοδρόμιο. Ο Αλφόνσο Αλβάρες (γνωστός ως Poncho) μεταφέρει αυτή την πλευρά της γεύσης στη μικρή τακερία του στα Εξάρχεια, όπου φτιάχνει μόνο τρία τάκος και τρεις κεσαντίγιας (μεγάλη τορτίγια με τυρί, όπως εξηγεί στην ταμπέλα με το μενού) με χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι ή μανιτάρια για τους vegan της παρέας. Μικρός κατάλογος, μικρό μαγαζί, μια φωτεινή επιγραφή και ουρές από λάτρεις αυτής της χειροποίητης εκδοχής Mexican street food, που είναι ό,τι πιο κοντινό στο αυθεντικό. Ο Ponco φτιάχνει τις τορτίγιες μόνος του –μόνο με καλαμπόκι–, τις πιέζει στην πρέσα την ώρα της παραγγελίας και τις γεμίζει με το κρέας που κόβει εκείνη τη στιγμή από τη σούβλα trompo (κάτι σαν τον δικό μας γύρο). Τρεις χειροποίητες σάλτσες –μια δροσιστική salsa verde, μια καυτερή τσιπότλε και μια έξτρα δυνατή με πιπεριές χαμπανέρο– συμπληρώνουν τα τάκος, ενώ στις κεσαντίγιας προσθέτει πουρέ από μαύρα φασόλια και τυρί. Δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ περνάνε οι γνώστες του είδους για ένα al pastor στο χέρι και μια παγωμένη μπίρα.
Θεμιστοκλέους 63, Εξάρχεια, 210 3317538