Απελευθερώθηκαν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι- Τι ακολουθεί από αύριο

Απελευθερώθηκαν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι- Τι ακολουθεί από αύριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ισραήλ- Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και την ανταλλαγή τους με Παλαιστινίους που ήταν κρατούμενοι σε φυλακή του Ισραήλ τηρήθηκε.

Από πλευράς Χαμάς απελευθερώθηκαν 13 ισραηλινοί όμηροι, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος κρατούμενοι όλοι της Χαμάς, αν και η συμφωνία περιελάμβανε μόνο τους 13 Ισραηλινούς. Οι υπόλοιποι 11 απελευθερώθηκαν υπό άλλη διαπραγμάτευση. Απο αύριο αναμένεται να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι της Χαμάς και πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει ήδη στα χέρια του τη λίστα.

Μόλις ολοκληρώθηκε η απελευθέρωσή τους το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 39 Παλαιστινίους κρατούμενους όπως είχε συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τους όρους που είχε ανακοινώσει προηγουμένως το Κατάρ, συνολικά 50 από τους ομήρους, γυναίκες και παιδιά, αναμένεται να απελευθερωθούν κατά την τετραήμερη ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών.

Απελευθερώθηκαν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι- Τι ακολουθεί από αύριο Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube

Τι θα γίνει αύριο με την απελευθέρωση ομήρων

Η πρώτη παρτίδα της απελευθέρωσης ομήρων ήταν η σημερινή και όλοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους κρατούμενους είναι άνδρες έφηβοι, μαζί με ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με έναν κατάλογο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές είναι περίπου 8.300, σύμφωνα με τον Qadura Fares, τον επικεφαλής της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Από αυτούς, περισσότεροι από 3.000 κρατούνται σε αυτό που το Ισραήλ αποκαλεί «διοικητική κράτηση», η οποία σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον.

Απελευθερώθηκαν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι- Τι ακολουθεί από αύριο Facebook Twitter
Φωτ.: Χ

Μπάιντεν για απελευθέρωση ομήρων

«Είναι μόνο μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής έχει πάει καλά» είπε ο Τζο Μπάιντεν πριν από λίγο μιλώντας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και την ανταλλαγή με τους Παλαιστινίους κρατούμενους νωρίτερα σήμερα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θεωρεί τη σημερινή ημέρα ως την «έναρξη μιας διαδικασίας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι πίεσε συνεχώς για παύση των μαχών - τόσο για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα όσο και για την απελευθέρωση ομήρων.

Απελευθερώθηκαν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι- Τι ακολουθεί από αύριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Από τη στιγμή που η Χαμάς απήγαγε αυτούς τους ανθρώπους, εγώ μαζί με την ομάδα μου εργαζόμασταν όλο το 24ωρο για να εξασφαλίσω την απελευθέρωσή τους. Έχω μιλήσει επανειλημμένα με τον Εμίρη του Κατάρ, τον Πρόεδρο αλ-Σίσι της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ, για να βοηθήσω να εξασφαλιστεί αυτή η συμφωνία», είπε.

Με πληροφορίες του CNN/BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Διεθνή / Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Η οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM