Γάζα: Πληροφορίες για νεκρούς σε σχολείο του ΟΗΕ- «Το εξετάζουμε», λέει το Ισραήλ

Γάζα: Πληροφορίες για νεκρούς σε σχολείο του ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ένα σχολείο του ΟΗΕ που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στη βόρεια Γάζα χτυπήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, που κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς.

Το υπουργείο υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στο σχολείο Al-Fakhoura που διοικείται από τον ΟΗΕ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι διερευνούν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για δεκάδες θανάτους στο σχολείο που διοικείται από τον ΟΗΕ στη Γάζα. Πλάνα από το σχολείο al-Fakhoura, το οποίο βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia και έχει χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για εκτοπισμένους, φαίνεται να δείχνει πολλά θύματα.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ είπε στο BBC ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό το περιστατικό είναι από ισραηλινά πυρά, αλλά βλέπουμε τις εικόνες όπως εσείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το εξετάζουμε».

Το BBC αναφέρει ότι αν και δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τι συνέβη, έχει επαληθεύσει πλάνα που δείχνει πολλούς τραυματίες στο σχολείο, που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia.

Γάζα: Εκκενώνεται το νοσοκομείο αλ Σίφα

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα, αν και παραμένει ασαφές ποιας πλευράς είναι η πρωτοβουλία για αυτή την κίνηση. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως υπήρξε εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση. Από την άλλη, οι IDF ανέφεραν πως προηγήθηκε αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα.   

Ερωτηθείς για την εκκένωση στο νοσοκομείο Αλ- Σίφα από το BBC ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ ξεκαθάρισε πως οι IDF «ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να φύγουν» εδώ και αρκετές εβδομάδες και συντόνιζαν τις αναχωρήσεις σήμερα το πρωί.

Είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός διευκόλυνε τη ροή των προμηθειών στο νοσοκομείο και οι στρατιωτικοί γιατροί θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν ιατρική υποστήριξη στους τραυματίες που βρίσκονται μέσα, εάν τους ζητηθεί.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου από την άλλη είπε ότι ο ισραηλινός στρατός διέταξε εκκένωση, αλλά το Ισραήλ το αρνείται.

Οι ισραηλινές δυνάμεις με ανάρτησή του στο X υποστήριξαν πως: «Σήμερα το πρωί οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα να επιτραπεί στους πολίτες της Γάζας που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο και οι οποίοι επιθυμούν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο προς το ανθρωπιστικό πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω ενός ασφαλούς άξονα, να το κάνουν.

Τονίζεται δε, ότι σε κανένα σημείο οι IDF δεν ζήτησαν εκκένωση για ασθενείς ή ιατρικές ομάδες και μάλιστα αντέτειναν ότι όποτε υπάρχει αίτημα για συντονισμό εκκένωσης, εργάζονται προς την κατεύθυνση του να το επιτρέψουν και να μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία».

Περιγράφοντας τη στρατιωτική κατάσταση ο αντισυνταγματάρχης πρόσθεσε ότι «είναι μια τεράστια πρόκληση για κάθε στρατιωτικό που δρα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον όπου οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν σήραγγες για να βγουν και να εκτοξεύσουν RPG - και το κάνουν από μέρη όπως νοσοκομεία, σχολεία, τζαμιά, όπου μπορούν να επωφεληθούν από τον ανθρωπιστικό και πολιτικό στίβο».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκατοντάδες άτομα απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας. Αξιωματούχoi που μίλησαν στο ίδιο Μέσο ανέφεραν ότι 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 άνθρωποι- ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι- βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.

Με πληροφορίες του BBC/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM