Γάζα: Αναφορές για πλήγμα στη Χαν Γιουνίς, στον νότο- Το Ισραήλ ζήτησε από τους αμάχους να φύγουν

Γάζα: Αναφορές για πλήγμα στη Χαν Γιουνίς, στον νότο- Το Ισραήλ ζήτησε από τους αμάχους να φύγουν Facebook Twitter
Μια δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε την Πέμπτη δείχνει ένα μεγάλο νέφος καπνού να υψώνεται από μια μονάδα επεξεργασίας νερού στην πόλη της Γάζας... Φωτ..Planet Labs
0

Αναφορές από τη Γάζα κάνουν λόγο για πλήγμα στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του θύλακα, ενώ χθες το Ισραήλ προειδοποίησε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Χαμάς. 

Το Ισραήλ απηύθυνε νέα προειδοποίηση στους Παλαιστίνιους της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς να απομακρυνθούν από τη γραμμή πυρός και να πλησιάσουν προς την περιοχή που παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που αποτέλεσε ένδειξη ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη Χαμάς στη νότια Γάζα αφού υποτάξει το βόρειο τμήμα του θύλακα. Τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, υπήρξε νέος βομβαρδισμός της πόλης Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα, να σκοτωθούν 26 Παλαιστίνιοι, κυρίως παιδιά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα κατά τριών κτιρίων με κατοικίες στην πόλη Χαν Γιουνίς, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη αυτή. Το αεροπορικό αυτό πλήγμα, που έγινε στην συνοικία Χάμαντ, προκάλεσε επίσης τον σοβαρό τραυματισμό 23 ανθρώπων, διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μετακινηθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να εμπλέκονται σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε αργά την Παρασκευή στο MSNBC ο Μαρκ Ρέγεφ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια πάνω από τη Χαν Γιουνίς καλώντας τον κόσμο να απομακρυνθεί σε καταφύγια, υποδηλώνοντας ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

Σύμφωνα με το Ισραήλ τα στρατεύματά του θα πρέπει να προχωρήσουν στην πόλη για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες και καταφύγια. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά αν πάνε δυτικά», είπε ο Ρέγεφ, αναφερόμενος στους κατοίκους της περιοχής. «Τους ζητάμε να μετακινηθούν σε μια περιοχή όπου ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σκηνές και ένα νοσοκομείο πεδίου».

Με τον πόλεμο να εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα του, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ύφεσης, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή τουλάχιστον για ανθρωπιστικές παύσεις. «Έχουμε προετοιμαστεί για μια μακρά και διαρκή άμυνα από όλες τις κατευθύνσεις. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν οι δυνάμεις της κατοχής στη Γάζα, τόσο βαρύτερες είναι οι συνεχείς απώλειές τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Η βία αναζωπυρώθηκε και στη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους να σκοτώνονται και δύο να τραυματίζονται σε ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην κεντρική πόλη Ναμπλούς, ανακοίνωσε νωρίς το Σάββατο η παλαιστινιακή υπηρεσία ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Φορτηγά με καύσιμα στη Γάζα μετά από συμφωνία του Ισραήλ

Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η πολιορκία της Γάζας θα προκαλούσε πείνα και ασθένειες, το Ισραήλ φάνηκε την Παρασκευή να υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις, συμφωνώντας να επιτρέψει την είσοδο φορτηγών με καύσιμα και υποσχόμενο «κανένα περιορισμό» στη βοήθεια που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα επιτρέψει δύο φορτία καυσίμων την ημέρα κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον για να βοηθήσει τα Ηνωμένα Έθνη να καλύψουν βασικές ανάγκες και μίλησε για σχέδια αύξησης της βοήθειας ευρύτερα. «Θα αυξήσουμε τη έκταση των ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών και των φορτηγών όσο υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Έλαντ Γκορέν από την COGAT, την υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας που συντονίζει τα διοικητικά ζητήματα με τους Παλαιστίνιους.

Στο νοσοκομείο αλ Σίφα πέθανε ένα πρόωρο βρέφος 

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βρήκαν μεγάλο αριθμό όπλων και πως εντόπισαν σήραγγα της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ανέφερε, δείχνει μια είσοδο σήραγγας σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο υπόγειο καταφύγιο που στεγάζει το αρχηγείο της Χαμάς. Το προσωπικό του νοσοκομείου αντιτείνεται ότι αυτό είναι ψευδές. Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ το προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα δήλωσε ότι ένα πρόωρο μωρό πέθανε την Παρασκευή, το πρώτο βρέφος που πέθανε εκεί δύο ημέρες μετά από την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων. Τρία είχαν πεθάνει τις προηγούμενες ημέρες ενώ το νοσοκομείο ήταν περικυκλωμένο. Η Χαμάς ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αιχμαλώτου από το Ισραήλ, ενός 85χρονου που, όπως είπε, πέθανε από κρίση πανικού κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία στο Βερολίνο: Μήπως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν στρατεύματα από τη Γερμανία;

Διεθνή / Ανησυχία στο Βερολίνο: Μήπως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν στρατεύματα από τη Γερμανία;

Η Γερμανία ανησυχεί για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη - Ο Υπουργός Άμυνας Πιστόριους ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. δεν θα μείνει στο σκοτάδι
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο Έπσταϊν του «έκλεψε» την Βιρτζίνια Τζιούφρε που αργότερα αποκάλυψε την δράση του

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι ο Επστάιν του «έκλεψε» νεαρές γυναίκες από το Mar-a-Lago, ανάμεσα τους και την Βιρτζίνια Τζιουφρέ

Η Τζιούφρε, η οποία πέθανε φέτος, είχε καταγγείλει ότι αρχικά κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν και τη Μάξγουελ, και στη συνέχεια «προσφέρθηκε» σε άλλους ισχυρούς άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο πρίγκιπας Άντριου
LIFO NEWSROOM
Οι δασμοί Τραμπ αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Διεθνή / «Οικονομικός Τραμπισμός»: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την παγκόσμια εμπορική τάξη με δασμούς έως 30%

Το όραμα του προέδρου για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου αρχίζει να υλοποιείται, αλλά ο ίδιος ξεκινά ένα πείραμα που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα
LIFO NEWSROOM
SpaceX και Μπαχάμες: Οι μυστικές συμφωνίες Μασκ, το Starlink και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Διεθνή / Μυστική συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες: «Δώρο» Starlink και διπλωματική κρίση για τον Μασκ

Η συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες για προσγειώσεις πυραύλων και δωρεάν Starlink πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις και οικολογικές ανησυχίες, ενώ ο Μασκ επιδιώκει παγκόσμια επέκταση
LIFO NEWSROOM
Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Διεθνή / Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ αποκαλύπτουν ότι, πέρα από τα μέλη των συμμοριών που τις εκμεταλλεύονταν, κακοποιήθηκαν και από αστυνομικούς
LIFO NEWSROOM
Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM