ΣΕΑ: Λήγει η προθεσμία για το κτίριο στην Ερμού- Συναυλία αλληλεγγύης απόψε, τι λέει το υπουργείο

ΣΕΑ: Λήγει σήμερα η προθεσμία Μενδώνη για το κτίριο στην Ερμού- Συναυλία αλληλεγγύης το βράδυ Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για να αποχωρήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτίριο στην Ερμού 134-136, ενώ συναυλία αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 20:00.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΑ, Κώστα Πασχαλίδη να αναφέρει πως μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν κανονικά έξω από την πόρτα του κτιρίου.

«Όσο δεν έχει κατασχεθεί ο χώρος εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά εντός του. Εφόσον γίνει, σε χρόνο που δεν γνωρίζουμε, την επόμενη ημέρα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε εκτός του κτιρίου, έξω από την πόρτα του. Οι επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΣΕΑ θα γίνουν έξω, όσο το επιτρέπει ο καιρός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΑ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης ούτε και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της έξωσης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνεται: «Σύμφωνα με το Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΠΟ, μετά από έλεγχο στη Γραμματεία του ΣτΕ, σήμερα 10/10/2023, δεν διαπιστώθηκε η κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού περί ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης ακινήτου, επί της οδού Ερμού 136, ούτε και κατάθεση συναφούς αίτησης αναστολής εκτελέσεως».

Συναυλία αλληλεγγύης για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Την ίδια ώρα σήμερα στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης στον πεζόδρομο της Ερμού με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Νένα Βενετσάνου, Σαββίνα Γιαννάτου, Σπύρος Γραμμένος, Μαρίνα Σάττι, Μάρθα Φριντζήλα και άλλοι. 

Η συναυλία διοργανώνεται από τον ΣΕΑ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας) προκειμένου «να δείξουν τη θέλησή τους να παραμείνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιστορική του έδρα, για την ελευθερία της έκφρασης και τον πολιτισμό».

ΣΕΑ: Έχουμε κάνει αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της υπουργικής απόφασης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η ταμίας του ΔΣ του ΣΕΑ, Όλγα Σακαλή, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα λήγει η προθεσμία που μας δόθηκε για να αφήσουμε το κτίριο. Εμείς έχουμε ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, δίνουμε και με έναν συμβολικό αν θέλετε τρόπο μια μεγάλη συναυλία, όπου πολλοί καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες έχουν έρθει αφιλοκερδώς να μας συμπαρασταθούν. 

Επίσης, από την πρώτη στιγμή -δηλαδή από τον Δεκαπενταύγουστο που άρχισε αυτή η ιστορία- έχουμε ένα απίστευτο κίνημα συμπαράστασης από πολίτες, κοινωνικούς φορείς και επιστημονικούς συλλόγους, ανεξάρτητες προσωπικότητες και ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών, τους οποίους για άλλη μια φορά ευχαριστούμε

Έχουμε κάνει πάρα πολύ ωραία πράγματα εδώ. Αυτό το κτίριο κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο να συνδεθεί με αυτό που λέμε κοινωνική και δημόσια αρχαιολογία και ιστορία -γι' αυτό και όλο αυτό το συγκινητικό κίνημα συμπαράστασης» συμπλήρωσε η Όλγα Σακαλή.

Μάλιστα, επισήμανε πως ο ΣΕΑ έχει στείλει αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού με τις προδιαγραφές ενός κτιρίου που θα είναι συμβατό με το υπάρχον, με το ΥΠΠΟ, όμως, να μην απαντά ποτέ.

Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι στιγμής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά της απόφασης της Λίνας Μενδώνη έχει κάνει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο ΣτΕ προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίσει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία του με άλλα σωματεία και φορείς.

Πρόεδρος ΣΕΑ: Θα συνεχίσουμε να συνεδριάζουμε έξω από το κτίριο

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΑ, Κώστας Πασχαλίδης ανέφερε από την πλευρά του πως «είναι αυτονόητο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας και της ζωής του ΣΕΑ στην έδρα του, με τις λειτουργίες και την καθημερινή εργασία του. Η εκπροσώπηση των εργαζομένων είναι εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα και αμείωτα. 

Όσο δεν έχει κατασχεθεί ο χώρος εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά εντός του. Εφόσον γίνει, σε χρόνο που δεν γνωρίζουμε, την επόμενη ημέρα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε εκτός του κτιρίου, έξω από την πόρτα του. Οι επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΣΕΑ θα γίνουν έξω, όσο το επιτρέπει ο καιρός. 

Το ίδιο και τα μαθήματα παραδοσιακού χορού για τα μέλη και τους φίλους, ενδεχομένως και ο αρχαιολογικός λόγος και οι παρουσιάσεις. Δεν μπορούμε να μειώσουμε ούτε τους σκοπούς ούτε την εργασία μας. Αυτά θα εξακολουθήσουν μέχρι να έχουμε την επόμενη στέγη. Αναμένουμε και την εκδίκαση του θέματος στο ΣτΕ αλλά και την ίδια τη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε όλο αυτό το ζήτημα, να συζητήσουμε, να συναντηθούμε».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως έχει ζητηθεί κατ'ιδίαν συνάντηση με την υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να συζητηθεί, μεταξύ άλλων ζητημάτων και το ζήτημα του κτιρίου. «Έχουμε διαμηνύσει τη θερμή μας παράκληση ότι δεν θα έπρεπε να γίνει εκτέλεση της άρσης παραχώρησης μέχρι την ημέρα της συνάντησής μας για να τα συζητήσουμε από κοντά», επισήμανε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτισμός / Μπιενάλε Βενετίας: Παραιτήθηκε η επιτροπή βραβείων μετά την ένταση για αποκλεισμό καλλιτεχνών

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, η επιτροπή των βραβείων αποχώρησε – Αφορμή ο αποκλεισμός καλλιτεχνών από χώρες όπως το Ισραήλ και η Ρωσία από τις διακρίσεις
THE LIFO TEAM
Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Πολιτισμός / Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Το έργο Το καπέλο με τα κεράσια, που ο Ρενουάρ ζωγράφισε το 1884 και ανήκε κάποτε στη δούκισσα της Άλμπα, αγοράστηκε από Ισπανό συλλέκτη έναντι περίπου 8,7 εκατ. ευρώ και επέστρεψε στην Ισπανία μετά από χρόνια.
THE LIFO TEAM
«Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Πολιτισμός / «Εδώ είναι οι άνθρωποί μου»: Η Melanie C ξαναβρίσκει το κορίτσι που χόρευε πριν γίνει Sporty Spice

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ Sweat, η Melanie C θυμάται τα rave χρόνια πριν από τις Spice Girls, την υστερία της παγκόσμιας φήμης, τα μπουκάλια που της πετούσαν στη σκηνή, το τηλεφώνημα της Madonna και το ραντεβού της με τον Anthony Kiedis.
THE LIFO TEAM
Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Πολιτισμός / Ολλανδικό μουσείο βρήκε ρωμαϊκό φαλλό 20 εκατοστών σε ξεχασμένη συλλογή 16.000 κουτιών

Το Valkhof Museum στο Ναϊμέχεν εντόπισε ένα σπάνιο φαλλικό αντικείμενο από οστό, πιθανότατα ρωμαϊκής εποχής, μέσα σε τεράστια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που παρέμενε σε αποθήκες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά φαλλικά σύμβολα ως φυλαχτά γονιμότητας και προστασίας
THE LIFO TEAM
Το Met Gala στην εποχή του Μπέζος: όταν το χρήμα της τεχνολογίας αγοράζει γούστο

Πολιτισμός / Το Met Gala έγινε Tech Gala: Όταν το κακό γούστο αγοράζει κύρος

Με τον Jeff Bezos και τη Lauren Sánchez Bezos σε ρόλο βασικών χρηματοδοτών και τιμητικών συμπροέδρων, και τα εισιτήρια να φτάνουν τα 100.000 δολάρια, το Met Gala του 2026 προκαλεί νέα συζήτηση για το αν η πιο ισχυρή βραδιά της μόδας μετατρέπεται σε σκηνή επιρροής για τη Silicon Valley
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Ο διάβολος τελικά δεν φορά Prada: Τι αποκαλύπτει η ενδυματολόγος του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Μόλι Ρότζερς, ενδυματολόγος του σίκουελ «Ο Διάβολος Φοράει Prada», αποκαλύπτει ότι η Μιράντα Πρίστλεϊ δεν φοράει σχεδόν καθόλου Prada, ούτε στη νέα ταινία ούτε στην αρχική.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν λέει ότι η Οδύσσεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το Oppenheimer

Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιβεβαίωσε ότι η νέα του ταινία, βασισμένη στο έπος του Ομήρου, θα έχει διάρκεια μικρότερη από τις τρεις ώρες του Oppenheimer. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την «τεράστια πίεση» της διασκευής, ενώ η Οδύσσεια γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα.
THE LIFO TEAM
Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Είναι αυτό το νέο έργο του Banksy; Το μυστηριώδες γλυπτό που εμφανίστηκε στο Λονδίνο

Ένα γλυπτό στο Waterloo Place, με μια φιγούρα που προχωρά τυφλωμένη από μια τεράστια σημαία, εμφανίστηκε με το όνομα “Banksy” στη βάση του. Ο καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει την πατρότητα, αλλά η εικόνα ήδη διαβάζεται ως σχόλιο για την εξουσία, τον εθνικισμό και την τυφλή πίστη στα σύμβολα
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ Μπλάνσετ και η Τίλντα Σουίντον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον και ο Πίτερ Τζάκσον σε τρεις μεγάλες συζητήσεις στις Κάννες

Το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε τα φετινά του «Rendez-vous», φέρνοντας στη σκηνή τρεις πολύ διαφορετικές μορφές του σύγχρονου σινεμά: τον Πίτερ Τζάκσον, την Κέιτ Μπλάνσετ και την Τίλντα Σουίντον.
THE LIFO TEAM