Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Ηράκλειο: Τεράστια τοιχογραφία με τον Νίκο Καζαντζάκη

Ηράκλειο: Τεράστια τοιχογραφία με τον Νίκο Καζαντζάκη να «αγναντεύει» την πόλη του Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ηρακλείου βρίσκεται μία τεράστια τοιχογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος συνδέθηκε, αγάπησε και ποτέ δεν έπαψε να σκέφτεται την πόλη που τον γέννησε.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τέχνη καθ' οδόν», όπου κάθε χρόνο μεταξύ άλλων, κοσμούνται διάφορα σημεία της πόλης με τοιχογραφίες, ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Ραπτάκης δημιούργησε σε μια από τις πλευρές κεντρικού ξενοδοχείου, πολύ κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας, τη μορφή του Νίκου Καζαντζάκη.

«Η τοιχογραφία του μεγάλου διανοητή και συγγραφέα σε κεντρικό σημείο, συμβολίζει τη σημαντική ιστορία της πόλης στα γράμματα και τις τέχνες. Ιστορία την οποία πρέπει να σεβόμαστε, να τιμούμε και να υπενθυμίζουμε στους νεότερους» ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, και επισήμανε ότι το Ηράκλειο έχει τη μεγάλη τύχη να είναι η γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος μάλιστα το ύμνησε και το περιέγραψε πολλές φορές στα έργα του.

Η ίδια συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να αναδείξουμε τη μορφή του σε κεντρικό σημείο της πόλης. Επιλέξαμε το σημείο εισόδου της παλαιάς πόλης, του Μεγάλου Κάστρου, όπως έλεγε ο ίδιος, από την ανατολική πλευρά. Θέλαμε να καλωσορίζει τον επισκέπτη αυτή η εμβληματική μορφή. Άλλωστε, είναι απέναντι από το σημαντικότατο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες καθημερινά».

Μέσω της τοιχογραφίας ο Νίκος Καζαντζάκης «αγναντεύει» την πόλη στην οποία μεγάλωσε

Μέσω της τοιχογραφίας ντόπιοι και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τον Νίκο Καζαντζάκη, καθώς εκείνος, κατά κάποιον τρόπο, «αγναντεύει» την πόλη στην οποία μεγάλωσε και του έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα.

«Σε μια πόλη όπου κυριαρχεί το μπετόν, όπως άλλωστε σε όλες τις πόλεις, η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να εικονογραφήσει κτίρια με θέματα από τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, είναι πραγματικά αξιέπαινη» είπε η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κατερίνα Ζωγραφιστού, η οποία πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία για την τοιχογραφία στο κέντρο του Ηρακλείου ήταν μια όμορφη έκπληξη και για τους προσκεκλημένους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που ήρθαν στο Ηράκλειο από όλες τις ηπείρους για την Παγκόσμια επετειακή συνάντηση 3-5 Αυγούστου 2023. «Όταν αντίκρισαν το υπέροχα δουλεμένο graffiti με την πιο χαρακτηριστική φωτογραφία του μεγάλου μας συγγραφέα, η στιγμή ήταν μοναδική. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα, ο θαυμασμός των τριών μαθητών από το Βέλγιο και την Ελλάδα που τα έργα τους βραβεύτηκαν στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό και η απονομή των βραβείων έγινε σε εκδήλωση στο ίδιο ξενοδοχείο. Ένα μεγάλο μπράβο στον καλλιτέχνη, στο ξενοδοχείο που δέχτηκε την εικονογράφηση και στο Δήμο Ηρακλείου».

Η ίδια συμπλήρωσε πως «είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπεις ομάδες ανθρώπων να στέκουν κάτω από την τοιχογραφία να συζητούν. Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο και είμαστε σίγουροι, πως δεν κάνει μόνον εξαιρετική εντύπωση, αλλά δίνει και αφορμή για προβληματισμούς και συζητήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ