Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί: «Η επίθεση στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στέφθηκε με επιτυχία»

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί: «Η επίθεση στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στέφθηκε με επιτυχία» Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί για τις συνέπειες από την επίθεση με drones στη ρωσική ναυτική βάση. 

Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την επίθεση με drones του ουκρανικού ναυτικού στη βάση του στόλου της Ρωσίας στο Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα. Το πολιτικό λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται το 2% του παγκόσμιου εφοδιασμού σε πετρέλαιο και εξάγει επίσης σιτηρά, σταμάτησε προσωρινά όλες τις κινήσεις των πλοίων προτού επανέλθει στην κανονική λειτουργία του. 

Αναλυτικότερα, η ουκρανική επίθεση με drones που είχε στόχο τη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα «πέτυχε» να πλήξει ένα ρωσικό αποβατικό σκάφος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU). «Η επίθεση στο αποβατικό σκάφος στο Νοβοροσίσκ ήταν επιτυχής», ανέφερε η πηγή, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση είχε στόχο ακριβώς το αποβατικό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ».

Το χρονικό της επίθεσης με drones 

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας προσπάθησαν στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιήσουν επίθεση στη βάση Νοβοροσίσκ, σ' ένα επεισόδιο κατά το οποίο δύο πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Εξαιτίας της επίθεσης, το μη στρατιωτικό λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται το 2% των παγκόσμιων πετρελαϊκών προμηθειών και από το οποίο εξάγονται επίσης σιτηρά, υποχρεώθηκε να σταματήσει προσωρινά τις κινήσεις των πλοίων, πριν επαναλάβει στη συνέχεια την ομαλή λειτουργία του, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας, η οποία διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό πετρελαίου που υπάρχει εκεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του πως η ουκρανική επίθεση απωθήθηκε στα ύδατα έξω από τη βάση και πως τα δύο θαλάσσια drones καταστράφηκαν. Δεν έκανε καμιά αναφορά σε οποιεσδήποτε ζημιές.

Ωστόσο πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφερε πως το αποβατικό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ»υπέστη μεγάλο ρήγμα στο κύτος του και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές μάχης, έπειτα από την επιχείρηση αυτή, για την οποία η πηγή είπε πως διεξήχθη από κοινού από το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό και την υπηρεσία πληροφοριών SBU. Άλλη πηγή με γνώση των επιχειρήσεων στο εν λόγω λιμάνι δήλωσε πως ένα μεγάλο ρωσικό πολεμικό πλοίο χρειάσθηκε να ρυμουλκηθεί προς την ακτή επειδή δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του αφού υπέστη ζημιές.

Η πηγή, η οποία δεν κατονόμασε το πλοίο, δήλωσε πως πετρέλαιο και σιτηρά φορτώνονται τώρα σε πλοία στο λιμάνι, η λειτουργία του οποίου έχει εξομαλυνθεί ώρες μετά την επίθεση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως και από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για ζημιές στο πολεμικό «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ».

Ωστόσο σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, φέρεται ότι εικονίζεται η ζημιά στο εν λόγω πλοίο. Σε ένα από τα βίντεο φαίνεται να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM