Credit Suisse: Πτώση έως και 30% στη μετοχή της - Αίτημα για στήριξη στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Credit Suisse: Πτώση έως και 30% στη μετοχή της - Αίτημα για στήριξη στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αντιμέτωπη με κατάρρευση στην αξία των μετοχών της βρέθηκε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, η Credit Suisse προκαλώντας σοβαρές οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το sell off προκάλεσε «βουτιά» στην αξία της ελβετικής τράπεζας που είδε τις προηγούμενες ώρες απώλειες που έφτασαν ακόμα και το 30% στη μετοχή της.

Εν μέσω του μαζικού ξεπουλήματος, η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για μια δημόσια επίδειξη υποστήριξης. Το αίτημα για μια καθησυχαστική δήλωση από την κεντρική τράπεζα ήρθε σε μια στιγμή που οι συναλλαγές είχαν διακοπεί για τη μετοχή της λόγω του τεράστιου sell off. 

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης μια παρόμοια δήλωση στήριξης από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή. Προς το παρόν κανένας από τους δύο ελβετικούς θεσμούς δεν έχει παρέμβει δημοσίως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times. 

Η απότομη πτώση των τιμών των μετοχών ήρθε στον απόηχο της πτώχευσης Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγόρασε μερίδιο 10% στη Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα.

Οι μετοχές της έκλεισαν με πτώση 24% την Τετάρτη, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία υποχώρησε κάτω από τα 7,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 39% φέτος και κατά 85% τα τελευταία δύο χρόνια.

Αστάθεια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Το ξεπούλημα επεκτάθηκε, όπως αναφέρει το CNN, και σε άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όπως η BNP Paribas, η Societe Generale, η Commerzbank και η Deutsche Bank, να υποχωρούν μεταξύ 8% και 12%

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση άνω του 3,5%, ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός Xetra Dax έκλεισαν με πτώση άνω του 3%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανασφάλεια των επενδυτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα ήταν επίσης έκδηλη.

Ο Dow Jones άνοιξε την ημέρα με πτώση άνω των 600 μονάδων ενώ ο S&P και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά προσέγγιση 2% και 1,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών υποχώρησαν επίσης: η Wells Fargo σημείωσε πτώση 4,9% και η μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε 3,6%.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM