Το Ισραήλ απελευθέρωσε τον γηραιότερο Παλαιστίνιο φυλακισμένο- 83 ετών

Το Ισραήλ απελευθέρωσε στα 83 του τον γηραιότερο Παλαιστίνιο φυλακισμένο Facebook Twitter
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Φουάντ Σουμπάκι. Φωτ.: Getty
0

Ο 83χρονος Φουάντ Σουμπάκι, ο γηραιότερος μεταξύ των Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Σουμπάκι είχε κατηγορηθεί ότι αποπειράθηκε να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας όπλα που προέρχονταν από το Ιράν με το φορτηγό πλοίο Karine A, το οποίο αναχαιτίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τον ισραηλινό στρατό τον Ιανουάριο του 2002.

Ο 83χρονος αφέθηκε ελεύθερος σήμερα μετά την ποινή κάθειρξης 17 ετών που εξέτισε για λαθρεμπόριο όπλων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Φάταχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Σουμπάκι είχε προφυλακιστεί το 2002 από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση 2000-2005) προτού συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Φουάντ Σουμπάκι «αφέθηκε ελεύθερος σήμερα από τη φυλακή της πόλης Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ και κατευθύνεται στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Παλαιστινίων φυλακισμένων, της οργάνωσης προστασίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Ο γιος του Φουάντ, Χάζεμ Σουμπάκι, επιβεβαίωσε την αποφυλάκισή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σουμπάκι κρατείτο μεταξύ 2002 και του Μαρτίου του 2006 στην φυλακή της Ιεριχούς, στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη, στο κέντρο της Δυτικής Όχθης, υπό την εποπτεία Αμερικανών και Βρετανών παρατηρητών, μέχρι τη σύλληψή του, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κατά της φυλακής αυτής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαχειριστής των οικονομικών της Φάταχ, ο Σουμπάκι είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τη ναύλωση του Karine A, το οποίο σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές μετέφερε 50 τόνους όπλα, ανάμεσα στα οποία ρουκέτες Κατιούσα, αντιαρματικούς πυραύλους και εκρηκτικά, που είχε προμηθεύσει το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών. Η ποινή του στη συνέχεια μειώθηκε στα 17 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM