Ισραήλ: 10η εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης– Χιλιάδες στους δρόμους

Ισραήλ: 10η εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης– Χιλιάδες στους δρόμους Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Χιλιάδες Ισραηλινοί κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας χθες σε πανεθνικές διαδηλώσεις, στην 10η πλέον εβδομάδα, που μάχονται κατά του νομοσχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου που περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως και τα προηγούμενα Σάββατα, η κύρια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τελ Αβίβ, όπου οι διαδηλωτές, που αριθμούσαν πάνω από 100.000, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κυμάτισαν σημαίες του Ισραήλ.

«Δεν είναι μια δικαστική μεταρρύθμιση. Είναι μια επανάσταση που οδηγεί το Ισραήλ σε μια απόλυτη δικτατορία και θέλω το Ισραήλ να παραμείνει Δημοκρατία για τα παιδιά μου», δήλωσε ο Ταμί Γκάιτσαμπρι, 58 ετών.

Άλλες διαδηλώσεις έγιναν στις κύριες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι συγκεντρώσεις έσπασαν ρεκόρ προσέλευσης στις πόλεις Χάιφα και Μπερ Σέβα, με 50.000 και 10.000 διαδηλωτές αντίστοιχα, σημαντικοί αριθμοί συγκριτικά με τα 9 εκατ. του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Η ισραηλινή αστυνομία δεν έδωσε εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, αν και το Reuters ανέφερε ότι υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις μεταξύ διαδηλωτών, όταν η αστυνομία επενέβη σε προσπάθειες να εμποδιστεί η οδική κυκλοφορία.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς και τη άκρας δεξιάς του Νετανιάχου εισάγει μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου θεωρούν τη μεταρρύθμιση μια προσπάθεια να καταργηθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές του Ιανουαρίου.

Καθώς οι μεταρρυθμίσεις οδεύουν προς επικύρωση, οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται. Η αξία του σέκελ έχει υποχωρήσει. Οι εκκλήσεις προς τους εφέδρους να αρνηθούν να υπηρετήσουν έχουν πολλαπλασιαστεί.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε να σταματήσει η νομοθετική διαδικασία για το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το μια «απειλή στα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Κνεσέτ (Κοινοβουλίου) Σίμτσα Ρότμαν προγραμμάτισε ακροάσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο κάθε μέρα από Κυριακή έως Τετάρτη.

Δείχνει έτσι να απορρίπτει τις εκκλήσεις για επιβράδυνση ή διακοπή της εξέτασης του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ για να επιτραπούν διαπραγματεύσεις για συμβιβασμούς και είναι έτοιμος να τηρήσει αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έγκριση των βασικών στοιχείων της μεταρρύθμισης πριν από το τέλος της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ, στις 2 Απριλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM
Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Διεθνή / Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Η έκθεση από το γραφείο της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκαλύπτει πάνω από 100 ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ που ωφέλησαν άμεσα ή έμμεσα τις επιχειρήσεις και την προσωπική περιουσία του Μασκ
LIFO NEWSROOM
Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Διεθνή / Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να εμποδίσει την πορεία του σκάφους που κινείται αργά προς την αποκλεισμένη Γάζα διά θαλάσσης - Δεν φοβόμαστε, απαντούν οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» από τον υπ. Άμυνας

Διεθνή / Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» - «Δεν θα φτάσετε στη Γάζα»

«Προς την αντισημίτρια Γκρέτα και τους φίλους της, το μήνυμα είναι σαφές: Γυρίστε πίσω, δεν θα φτάσετε στη Γάζα», λέει ο Ίσραελ Κατς - Πλησιάζουν την αποκλεισμένη περιοχή οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM