Ο Ζελένσκι διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία από μοναστήρι του Κιέβου

Ο Ζελένσκι διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία από μοναστήρι του Κιέβου Facebook Twitter
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Φωτ.: Kyiv Holy Dormition Caves Lavra (monastery) of Ukrainian Orthodox Church 1991-2023.
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας από το μοναστήρι «Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου», λόγω παραβιάσεων των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η σύμβαση του ουκρανικού δημοσίου με την ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί το 2013, θα τερματιστεί την 29η Μαρτίου, αναφέρει επιστολή του κρατικού φορέα διαχείρισης του χώρου, όπου λειτουργεί επίσης μουσείο από τα χρόνια του 1920.

Η απόφαση του τερματισμού της σύμβασης ακολουθεί το διάταγμα που εξέδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία από μοναστήρι του Κιέβου Facebook Twitter
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Φωτ.: Kyiv Holy Dormition Caves Lavra (monastery) of Ukrainian Orthodox Church 1991-2023.

Ουκρανία: Για Ρώσους «κατασκόπους» στην Εκκλησία μιλά ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας είναι γεμάτη «κατασκόπους».

Τον Νοέμβριο, η ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπείας έκανε έρευνες στο μοναστήρι, που είναι επίσης ο τόπος κατοικίας του προκαθημένου της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, που χαρακτήρισε ύποπτο για σχέσεις με τη Ρωσία.

Η εκδίωξη της εκκλησίας αφορά τον χώρο του κατώτερου τμήματος του μοναστηριού, όπου βρίσκονται οι είσοδοι στα φυσικά και λαξευμένα σπήλαια.

Το πατριαρχείο της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στη Μόσχα αντέδρασε έντονα στην είδηση πως η ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία διώχνεται από το μοναστήρι, απόφαση στην οποία είδε την «κορύφωση της ανομίας» στην Ουκρανία.

Η «ανομία» αυτή πλήττει «εκατομμύρια πιστούς Ουκρανούς για χρόνια», κατήγγειλε εκπρόσωπος του πατριαρχείου στη Μόσχα.

Η ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία δέχεται εντεινόμενη πίεση, συνέχισε, κάνοντας λόγο για «βίαιες καταλήψεις, εμπρησμούς και συλήσεις εκκλησιών, επιθέσεις εναντίον ιερωμένων» και «διάφορες απειλές».

Ολόκληρος ο κόσμος θα θυμάται αυτές τις «ανηλεείς» ενέργειες «για πάντα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του πατριαρχείου.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία από μοναστήρι του Κιέβου Facebook Twitter
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Φωτ.: Kyiv Holy Dormition Caves Lavra (monastery) of Ukrainian Orthodox Church 1991-2023.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου βρίσκεται στον νότιο τομέα του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οικοδομήθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ουκρανία. Από το 1990 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ουκρανία είναι σημαντική για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, καθώς εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα κυριότερα μοναστήρια της.

Ο Ζελένσκι διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία από μοναστήρι του Κιέβου Facebook Twitter
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Φωτ.: Kyiv Holy Dormition Caves Lavra (monastery) of Ukrainian Orthodox Church 1991-2023.

Ωστόσο, στα τέλη του Μαΐου του 2022, η πτέρυγα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις της με την Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Μάιο του 2019, εν μέσω διπλωματικών εντάσεων, τμήμα της ουκρανικής εκκλησίας που εκπροσωπείται από το πατριαρχείο του Κιέβου διέκοψε τις σχέσεις με τη Μόσχα και δήλωσε πίστη στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τον Ιανουάριο, η πρόσβαση στους ναούς στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το μοναστήρι κόπηκε και η χριστουγεννιάτικη λειτουργία την 7η Ιανουαρίου τελέστηκε στον καθεδρικό ναό της Αναλήψεως.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/UNESCO

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM