Απεργία την Πρωτομαγιά

Το χρονικό του πολέμου:
Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ένας χρόνος εισβολής στην Ουκρανία, μέσα από ορόσημα, στιγμιότυπα, φωτογραφίες, βίντεο και multimedia υλικό που καταγράφουν τη βιαιότητα των ρωσικών στρατευμάτων, την αντίσταση των Ουκρανών και τα γεωπολιτικά γεγονότα που πλαισιώνουν την πιο αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και πολλές γενιές.

Επιμέλεια: Νίκος Ευσταθίου

 

24 Φεβρουαρίου 2022

Το διάγγελμα του Πούτιν

Όλα ξεκίνησαν το κρύο πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, δίνοντας εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να προελάσουν εντός του ουκρανικού εδάφους από τον Βορρά, την Ανατολή και τον Νότο. Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στοχεύει στην «αποστρατιωτικοποίηση» και την «απενζικοποίηση» της Ουκρανίας ώστε να προστατεύσει τους Ρώσους, να αποτρέψει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και να κρατήσει τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσει ηθικά τη βίαια εκστρατεία. Φυσικά, η Ουκρανία και η Δύση αντέδρασαν αμέσως, κάνοντας λόγο για μια κατάφωρα παράνομη επιθετική ενέργεια εναντίον μιας χώρας με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έναν Εβραίο Πρόεδρο, του οποίου οι συγγενείς σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ο πόλεμος μόλις έχει ξεσπάσει στο κατώφλι της Ευρώπης.

 

25 Φεβρουαρίου 2022

Η εισβολή στο Κίεβο και η αντίσταση του Ζελένσκι

Σφοδρές μάχες ξεσπούν σε αμέτρητα μέτωπα στη βόρεια Ουκρανία, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα και να υποτάξουν άμεσα τη χώρα. Παράλληλα, μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Ομάδα Βάγκνερ» καταφθάνουν στη χώρα από την Αφρική με στόχο να δολοφονήσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο. Τα ρωσικά στρατεύματα φτάνουν γρήγορα στα περίχωρα του Κιέβου, ωστόσο οι προσπάθειές τους να καταλάβουν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις στα βορειοανατολικά συναντούν σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημοσιεύει ένα βίντεο έξω από την κατοικία του για να δείξει ότι δεν πτοείται από τη ρωσική επιθετικότητα. «Ο αγώνας βρίσκεται εδώ. Χρειάζομαι όπλα και πυρομαχικά, όχι μια βόλτα», δηλώνει ρητά, απαντώντας στην προσφορά των ΗΠΑ να τον βγάλουν αεροπορικώς και με ασφάλεια από τη χώρα.

 

26-28 Φεβρουαρίου 2022

Κύματα διεθνούς κατακραυγής

Βίαιες συγκρούσεις ξεσπούν σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς η Ε.Ε. ανοίγει τις πόρτες της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεχύνονται από τα σύνορα της Ουκρανίας σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Σύσσωμη η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της και η συντριπτική πλειοψηφία των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας, ενώ η Δύση επιλέγει τον δρόμο της επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα. Η Ε.Ε. αποκλείει επιλεκτικά ρωσικές τράπεζες από το πρόγραμμα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT και παγώνει τις καταθέσεις της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών πάνω στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Οι τιτάνες της βιομηχανίας πετρελαίου Shell, BP καθώς και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αποχωρούν από τις δραστηριότητες και τις κοινοπραξίες τους στη Ρωσία.

 

2 Μαρτίου 2022

Ο κλοιός του πολέμου τυλίγει τη Ζαπορίζια

Ο Μάρτιος ξεκινά με τη Ρωσία να διεκδικεί τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης της Χερσώνας στα νότια. Τις πρώτες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την ευρύτερη περιοχή του ομπλάστ (επαρχία) της Χερσώνας, καθώς επίσης και μεγάλο μέρος της γειτονικής περιοχής Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνικού της σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός δεν θα αργήσει να ακινητοποιηθεί στην περιοχή του Κιέβου λόγω της αντίστασης που συναντά και οι απέραντες αυτοκινητοπομπές του, που εκτείνονται κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων που οδηγούν στην ουκρανική πρωτεύουσα, γίνονται εύκολος στόχος για το ουκρανικό πυροβολικό και τα drones του.

 

5-16 Μαρτίου 2022

Το σκληρό πρόσωπο της ρωσικής βαρβαρότητας

Αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία για θηριωδίες και τρομακτικά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει τα στρατεύματα του Κρεμλίνου έρχονται στην επιφάνεια καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν να αποσύρονται από τις περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Εκατοντάδες πτώματα αμάχων αποκαλύπτονται σε ομαδικούς τάφους στην πόλη Μπούτσα: πολλοί από αυτούς δέθηκαν και πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση, ενώ άλλοι παρουσιάζουν σημάδια βασανιστηρίων και βιασμών. Στις 16 Μαρτίου η Ρωσία βομβαρδίζει ένα θέατρο στο στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι άμαχοι, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις του πολέμου μέχρι και σήμερα.

 

28-30 Μαρτίου 2022

Η Ρωσία εστιάζει στο Ντομπάς και στο εσωτερικό της

Η Μόσχα ανακοινώνει και επισήμως την αποχώρηση των δυνάμεων από το Κίεβο και τις τριγύρω περιοχές στις 29 Μαρτίου, δηλώνοντας πως σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της χώρας, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έρχονται σε αντιπαράθεση με τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014, έπειτα από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Καθώς, ωστόσο, η εισβολή δεν προχωρά με την ταχύτητα και την αμεσότητα που προσδοκούσε η ρωσική ηγεσία, το Κρεμλίνο αρχίζει να πολεμά ταυτόχρονα και τα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ποινικοποιώντας την όποια αντίθεση και αντίσταση στον πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας. Αμέτρητοι τοπικοί σταθμοί αναγκάζονται να κλείσουν και η πρόσβαση στα ξένα μέσα ενημέρωσης περιορίζεται σε πρωτοφανή βαθμό.

 

8-13 Απριλίου 2022

Βομβαρδισμοί στο Κραματόρσκ, ανατροπές στη Μαριούπολη

Ρωσική επίθεση με πυραύλους πλήττει έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στις 8 Απριλίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον πενήντα αμάχους, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό πολίτες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλές μέρος. Αυτή η θηριωδία σηματοδοτεί την πρόοδο του στρατιωτικού άξονα της Μόσχας προς τα ανατολικά, καθώς ξεκινά μια νέα επίθεση για την κατάληψη των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Εν τω μεταξύ, στη Θάλασσα του Αζόφ μαίνονται έντονες μάχες για την κυριαρχία της Μαριούπολης, όπου οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της σε ερείπια. Στις 13 Απριλίου, ωστόσο, η πορεία του πολέμου αλλάζει απότομα, καθώς το πυραυλικό καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττεται από ουκρανικούς πυραύλους και βυθίζεται την επόμενη μέρα, βυθίζοντας παράλληλα και το ηθικό των Ρώσων.

 

25 Απριλίου 2022

Τα αόρατα θύματα του πολέμου

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών της Ουκρανίας έχουν πλέον εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, σύμφωνα με ανησυχητικές δηλώσεις του ΟΗΕ που προκαλούν μία ακόμα ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων.

 

9-16 Μαΐου 2022

Η πτώση της Μαριούπολης

Η Ρωσία πραγματοποιεί την ετήσια παρέλαση της Ημέρας της Νίκης που σηματοδοτεί την ήττα του ναζισμού από την ΕΣΣΔ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους εορτασμούς να αποκτούν έντονους συμβολισμούς. Μια εβδομάδα αργότερα, οι Ουκρανοί υπερασπιστές του γιγαντιαίου χαλυβουργείου Azovstal, του τελευταίου εναπομείναντος ουκρανικού προπύργιου στη Μαριούπολη, συμφωνούν να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις και σηκώνουν λευκή σημαία μετά από μια σχεδόν τρίμηνη βίαιη πολιορκία. Η πτώση της Μαριούπολης αποκόπτει πλήρως την Ουκρανία από την αζοφική ακτή και εξασφαλίζει πλέον έναν χερσαίο διάδρομο από τα ρωσικά σύνορα έως την Κριμαία.

 

18 Μαΐου 2022

Το ΝΑΤΟ ενισχύεται

Στις 18 Μαΐου, η Σουηδία και η Φινλανδία φανερώνουν τις προθέσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, παρότι υπάρχει έντονη αντίθεση και δυσαρέσκεια από την Τουρκία και την Ουγγαρία (η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου). Οι δυο σκανδιναβικές χώρες ήταν ήδη στενά ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, ωστόσο δεν ήταν ποτέ επίσημα μέλη του αμυντικού οργανισμού. Το παράδοξο είναι πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε την επέκταση του ΝΑΤΟ ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την εισβολή του στην Ουκρανία, ωστόσο είναι εμφανές πως ο πόλεμος είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς ενίσχυσε τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Παράλληλα, σε μια σπάνια στιγμή ευχάριστων ειδήσεων, η Ουκρανία κερδίζει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το συγκινητικό «Stefania» από την Kalush Orchestra, το οποίο σπάει κάθε ρεκόρ ψήφων στην ιστορία του διαγωνισμού.

 

1-5 Ιουνίου 2022

Ο ακρωτηριασμός της ρωσικής οικονομίας

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη Ρωσία, με τη Nike να είναι η τελευταία σε μια σειρά δυτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων που διακόπτουν τη συνεργασία τους με τη χώρα λόγω του πολέμου. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτές οι υψηλού προφίλ αποχωρήσεις, μαζί με τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις, ξεκινούν δειλά δειλά να ακρωτηριάζουν τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται συχνά συζητήσεις σχετικά με την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας καθώς και με το εάν οι κυρώσεις είναι η σωστή προσέγγιση, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι επηρεάζουν δυσανάλογα τους απλούς Ρώσους πολίτες και πως ενισχύουν την αντιδυτική ρητορική της κυβέρνησης.

 

24 Ιουνίου 2022

Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση ανατέλλει

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους και αμέτρητοι ιστορικοί και πολιτιστικοί χώροι της Ουκρανίας έχουν πλέον καταστραφεί ολοκληρωτικά. Παράλληλα, μια γιγάντια παγκόσμια επισιτιστική κρίση πλησιάζει, καθώς εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια από την έναρξη του πολέμου. Έως και 181 εκατομμύρια άνθρωποι σε 41 χώρες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πολέμου, που κυμαίνονται από την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι τον απόλυτο λιμό, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις που δημοσιεύει ο ΟΗΕ.

 

30 Ιουνίου 2022

Η άφιξη των HIMARS

Ολοένα περισσότερα δυτικά όπλα καταφτάνουν στην Ουκρανία και στα μέσα το καλοκαιριού σε αυτά προστέθηκαν και οι προηγμένοι εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ, που δεν θα αργήσουν να αλλάξουν τον ρου του πολέμου. Οι νέοι πύραυλοι αρχίζουν να αποδίδουν καθώς η ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Στις 30 Ιουνίου, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από το Snake Island, ένα νησί που βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού της Οδησσού και είχε περιέλθει στον έλεγχο της Ρωσίας από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

 

5-15 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία ανακτά την δυναμική της

Η τελευταία πόλη που αντιστεκόταν στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ πέφτει λόγω των σφοδρών ρωσικών επιθέσεων. Οι πολεμικές δυνάμεις της Ουκρανίας επικεντρώνονται πλέον στην υπεράσπιση του Ντόνετσκ, του δεύτερου ομπλάστ του πολύτιμου Ντονμπάς. Η βαριά βιομηχανοποιημένη περιοχή στην ανατολική Ουκρανία πλέον έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πολεμικό πεδίο στην Ευρώπη εδώ και δυο ολόκληρες γενιές. Παράλληλα, ο πληθωρισμός καλπάζει σε νέα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, καθώς το ευρώ και το δολάριο φθάνουν πλέον στην ισοτιμία 1 ευρώ = 1 USD. Η Ρωσία αρχίζει να κλείνει σταδιακά τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, τις ενεργειακές «φλέβες» της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στη Γηραιά Ήπειρο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρομοκρατούνται από την απειλή να παρασυρθεί η Ευρώπη σε μια ατελείωτη ενεργειακή κρίση εν όψει του χειμώνα.

 

22 Ιουλίου 2022

Η πρώτη συμφωνία

Με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών η Ρωσία και η Ουκρανία καταλήγουν σε συμφωνία για την απεμπλοκή των σιτηρών που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, τερματίζοντας (προσωρινά) μια αντιπαράθεση που απειλούσε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

 

9 Αυγούστου 2022

Η τρωτότητα του ρωσικού ανεφοδιασμού

Στις 9 Αυγούστου ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται σε αεροπορική βάση στην Κριμαία, προκαλώντας την καταστροφή τουλάχιστον εννέα ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσική βάση στη χερσόνησο από την έναρξη του πολέμου. Μία εβδομάδα αργότερα γίνονται περισσότερες εκρήξεις σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και σε αποθήκες πυρομαχικών, φανερώνοντας ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού για τον πόλεμο, δεν είναι άτρωτη. Αυτή είναι μονάχα η πρόγευση της ουκρανικής αντεπίθεσης που θα ακολουθήσει μερικές εβδομάδες αργότερα.

 

18 Αυγούστου 2022

«Μια σκέτη αυτοκτονία»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο ζημιάς στον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια θα ήταν «μια σκέτη αυτοκτονία», καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμούς κοντά στο εργοστάσιο.

 

24 Αυγούστου 2022

«Θα παλέψουμε για τη γη μας μέχρι το τέλος»

Η Ουκρανία γιορτάζει την ημέρα της ανεξαρτησίας της από τη σοβιετική κυριαρχία και την επέτειο έξι μηνών από την εισβολή της Μόσχας. Οι δημόσιοι εορτασμοί περιορίζονται αισθητά για να μην προκληθεί κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, ακριβώς λόγω της επετείου. Ωστόσο, ο Ζελένσκι δίνει μια παθιασμένη ομιλία, στην οποία υποστηρίζει πως η Ουκρανία «αναγεννήθηκε» με την εισβολή της Ρωσίας. «Δεν μας νοιάζει τι στρατό έχετε, μας ενδιαφέρει μόνο η γη μας. Θα παλέψουμε γι’ αυτήν μέχρι το τέλος», δηλώνει.

 

31 Αυγούστου 2022

Το όπλο του ρωσικού φυσικού αερίου

Όλες οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διακόπτονται απότομα στις 31 Αυγούστου, με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να επικαλείται εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1. Οι τιμές αυξάνονται κατευθείαν, φτάνοντας σε πρωτοφανή, αστρονομικά επίπεδα.

 

6-10 Σεπτεμβρίου 2022

Η θριαμβευτική αντεπίθεση της Ουκρανίας

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν μια θριαμβευτική αιφνιδιαστική αντεπίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβου, αναγκάζοντας τη Ρωσία να υποχωρήσει άτακτα από εκτεταμένες περιοχές που κατείχε επί μήνες. Το πολυαναμενόμενο κύμα αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων πετυχαίνει μια εντυπωσιακή στρατηγική νίκη στο βορειοανατολικό μέτωπο του πολέμου, ωθώντας τον ρωσικό στρατό σε μια πανικόβλητη υποχώρηση έπειτα από διαδοχικές ήττες στο πεδίο της μάχης. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουμε ανακαταλάβει τουλάχιστον 30 οικισμούς και πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από την έναρξη της αντεπίθεσής μας», ισχυρίστηκε δύο μέρες αργότερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υψώνοντας ξανά την ουκρανική σημαία στην ισοπεδωμένη από τον πόλεμο πόλη του Ιζιούμ.

 

21-30 Σεπτεμβρίου 2022

Η μερική επιστράτευση και τα παράνομα δημοψηφίσματα

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ένας εμφανώς νευρικός Πούτιν διατάσσει τη μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, μια εξαιρετικά αντιδημοφιλής κίνηση που ωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους άνδρες να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να αποφύγουν τη στρατολόγηση. Ταυτόχρονα, η Ρωσία οργανώνει βιαστικά μια σειρά από παράνομα «δημοψηφίσματα» στις περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια της Ουκρανίας σχετικά με το αν επιθυμούν να προσαρτηθούν στη Ρωσία. Οι ψηφοφορίες απορρίπτονται αμέσως ως άκυρες από την Ουκρανία και τη Δύση. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ο Πούτιν δεν διστάζει να υπογράψει επίσημα έγγραφα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών σε μια επίσημη τελετή που πραγματοποιείται στο Κρεμλίνο. Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι οι προσαρτημένες περιοχές θα είναι πλέον κομμάτι της Ρωσίας «για πάντα».

 

8-10 Οκτωβρίου 2022

Πλήγμα στο κύρος του Κρεμλίνου

Στις 8 Οκτωβρίου, ένα φορτηγό με εκρηκτικά ανατινάζεται στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία ‒ ο Πούτιν αποδίδει την επίθεση στην Ουκρανία. Η Ρωσία απαντά με πυραυλικές επιδρομές σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και σε άλλες βασικές υποδομές, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και στην παροχή θέρμανσης εν όψει του χειμώνα. Στρατιωτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια «στρατηγική κλιμάκωσης» που έχει απώτερο σκοπό να «σπάσει το ηθικό» της Ουκρανίας. Παρ’ όλα αυτά, το κύρος του Κρεμλίνου στην περιοχή είναι αυτό το οποίο δέχεται το εντονότερο πλήγμα.

 

9-11 Νοεμβρίου 2022

Η ανακατάληψη της Χερσώνας

Στις 9 Νοεμβρίου, η Ρωσία ανακοινώνει την αποχώρηση των δυνάμεών της από την πόλη της Χερσώνας λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, εγκαταλείποντας το μοναδικό περιφερειακό κέντρο που είχε κατορθώσει να καταλάβει η Μόσχα μέχρι εκείνο το σημείο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ταπεινωτική υποχώρηση για το Κρεμλίνο. Δύο ημέρες αργότερα, ουκρανικά στρατεύματα ξεχύνονται στην πόλη που κάποτε φιλοξενούσε 250.000 κατοίκους και η Ουκρανία πανηγυρίζει. Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποιούν για μια εξελισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στα βομβαρδισμένα ερείπια της περιοχής.

 

16-20 Νοεμβρίου 2022

Η παρ’ ολίγον κρίση στην Πολωνία

Συναγερμός πολέμου σημαίνει στην Πολωνία έπειτα από έκρηξη κοντά στα ουκρανικά σύνορα με δύο νεκρούς. Λίγο αργότερα αποδεικνύεται ότι η φονική έκρηξη προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη υποχωρεί, αλλά εξακολουθεί να είναι επώδυνος, αγγίζοντας το 10% τον Νοέμβριο. Η Ρωσία ελπίζει ότι οι αυξανόμενες τιμές και τα νέα κύματα Ουκρανών προσφύγων θα διαβρώσουν την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών και τη στήριξη της κοινωνίας.

 

21 Δεκεμβρίου 2022

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ αποφέρει καρπούς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου. Συναντά τον Τζο Μπάιντεν και εξασφαλίζει την αποστολή των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot και άλλων όπλων προτού απευθυνθεί στο Κογκρέσο. «Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μόνη» απαντά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς υπόσχεται να στείλει άμεσα τα συστήματα αεράμυνας για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποτρέψει τις ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές τις υποδομές. Πρόκειται για κομβική εξέλιξη, καθώς μέχρι τότε η χώρα ήταν απρόθυμη να προμηθεύσει το συγκεκριμένο όπλο μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία φοβούμενη ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε νέες εντάσεις με τη Ρωσία. Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως η αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο θα έχει σκληρές συνέπειες.

 

25 Δεκεμβρίου 2022-1 Ιανουαρίου 2023

Γιορτές στη σκιά του πολέμου

Οι ουκρανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιχειρήσει εκ νέου να κατακτήσει το Κίεβο το νέο έτος, έπειτα από την αποτυχημένη επίθεσή της στην αρχή του πολέμου. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να διαπραγματευτεί» με την Ουκρανία, ένα αίτημα που δεν γίνεται δεκτό από τους ηγέτες στην Ουκρανία. Ο Ρώσος Πρόεδρος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά δημόσια τη λέξη «πόλεμος» για να αναφερθεί στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας.

 

10 Ιανουαρίου 2023

Καταφτάνουν τα Leopard

Εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης, η Γερμανία υποχωρεί και συμφωνεί να προμηθεύσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αρκετοί χαιρέτισαν την κίνηση ως σημαντική βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, άλλοι αμφισβήτησαν το αν ο αριθμός των αρμάτων είναι αρκετός ώστε η Ουκρανία να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης. Σχεδόν μόλις οι παραδόσεις των τανκ πήραν το πράσινο φως, το Κίεβο ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που ο καγκελάριος Σολτς απέκλεισε κατηγορηματικά.

 

12-14 Ιανουαρίου 2023

Η Ρωσία αντεπιτίθεται

Μετά από μήνες άγριων μαχών, η Ρωσία ανακοινώνει την κατάληψη της πόλης Soledar στις 12 Ιανουαρίου, αν και το Κίεβο δεν την αναγνώρισε παρά δύο μέρες αργότερα. Η Μόσχα εξαπολύει επίσης σφοδρές επιθέσεις μέσω της Ομάδας Wagner για να καταλάβει το ουκρανικό προπύργιο του Μπαχμούτ. Στις 14 Ιανουαρίου, ενώ η Ρωσία εξαπολύει ένα ακόμη κύμα επιθέσεων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, ρωσικός πύραυλος πλήττει μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο, σκοτώνοντας 45 αμάχους.

 

24 Φεβρουαρίου 2023

Ο φόβος μιας νέας επίθεσης

Η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκινούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, πυροδοτώντας φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σύμμαχό της για να ξεκινήσει μια νέα χερσαία επίθεση την άνοιξη. Κλείνει πλέον ένας χρόνος από την εισβολή και καμία προοπτική για τερματισμό του πολέμου και των θηριωδιών δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεργία την Πρωτομαγιά