Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
Επισκέπτες παρακολουθούν την έκθεση "David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) immersive exhibition" στην γκαλερί Lightroom στο Λονδίνο.

Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ

0

Ο κόσμος του 85χρονου Ντέιβιντ Χόκνεϊ ανοίγει διάπλατα στο κοινό μέσα από μια έκθεση κατά τα πρότυπα αυτών που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές για τον Βαν Γκογκ, τον Κλιμτ και τη Φρίντα Κάλο, με τον τίτλο «Bigger & Closer (Not Smaller & Further Away)». Μεγεθύνει τα έργα του Βρετανού καλλιτέχνη και τα προβάλλει στους τοίχους και τα πατώματα άδειων και μεγάλων δωματίων, τα οποία υποδέχονται τους θεατές, προσκαλώντας τους να γίνουν μέρος της εμπειρίας και εξετάζοντας την καριέρα του διάσημου καλλιτέχνη.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο Lightroom, έναν νέο χώρο στο Λονδίνο, και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουνίου 2023.

Ο  Χόκνεϊ, που βοήθησε στον σχεδιασμό της εμπειρίας, λέει στους «New York Times» ότι, παρόλο που δεν έχει δει κανένα από αυτά τα θεάματα που βασίζονται στο έργο άλλων καλλιτεχνών, πιστεύει ότι το δικό του είναι διαφορετικό. «Είναι νεκροί», λέει ο Χόκνεϊ. «Εγώ είμαι ζωντανός, και συμμετείχα στη δημιουργία του».

Ο  Χόκνεϊ λέει στους «New York Times» ότι, παρόλο που δεν έχει δει κανένα από αυτά τα θεάματα που βασίζονται στο έργο άλλων καλλιτεχνών, πιστεύει ότι το δικό του είναι διαφορετικό. «Αυτοί είναι νεκροί», λέει ο Χόκνεϊ. «Εγώ είμαι ζωντανός, και συμμετείχα στη δημιουργία του».

Η γοητεία που του ασκούν διαχρονικά οι δυνατότητες των νέων μέσων εκφράζεται με ζωντάνια σε μια έκθεση που μας καλεί να την κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, χωρίς προκατάληψη και με χαρούμενη διάθεση.

Σε έναν κύκλο έξι θεματικών ο Χόκνεϊ αποκαλύπτει τη διαδικασία της δουλειάς του. Ακούμε τη φωνή του καθώς τον παρακολουθούμε να πειραματίζεται με την προοπτική, να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως έναν τρόπο «ζωγραφικής με φωτογραφική μηχανή», να αποτυπώνει το πέρασμα του χρόνου στα κολάζ του με polaroid και τη χαρά της άνοιξης στο iPad του και να μας δείχνει γιατί μόνο η ζωγραφική μπορεί να αποδώσει σωστά την τεράστια έκταση του Grand Canyon.

Από το Λος Άντζελες μέχρι το Γιόρκσαϊρ και τη Νορμανδία, όπου ζει ο Χόκνεϊ σήμερα, η έκθεση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να βρεθείτε μαζί με μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του κόσμου της τέχνης, που εξακολουθεί να καινοτομεί, δημιουργώντας ομορφιά και δέος.

«Ο κόσμος είναι πολύ πολύ όμορφος αν τον κοιτάξεις σωστά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο. Σκανάρουν το έδαφος μπροστά τους για να μπορέσουν να περπατήσουν, δεν κοιτάζουν ουσιαστικά τα πράγματα, με ένταση. Εγώ το κάνω».

Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
Ο καλλιτέχνης μπροστά από το ¨"The Arrival of Spring in Woldgate", 2011.

Γεννημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1937, ο Χόκνεϊ μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 1964, όπου εμπνεύστηκε τις πολύχρωμες, λαμπερές σκηνές του, που ζωγράφισε χρησιμοποιώντας ακρυλικά, ένα σχετικά νέο είδος χρώματος εκείνη την εποχή.

Τη δεκαετία του '80 ο Χόκνεϊ στράφηκε στην τεχνολογία. Χρησιμοποίησε μηχανές polaroid για να φτιάξει ασύνδετα πορτρέτα και τοπία που ταξίδευαν στον χρόνο και στον χώρο. Πειραματίστηκε με φαξ και φωτοτυπικά μηχανήματα. Δεκαετίες αργότερα, όταν κυκλοφόρησαν τα iPad, τα χρησιμοποίησε κι αυτά για να κάνει τέχνη.

Ωστόσο δεν έχουν όλοι οι κριτικοί την ίδια γνώμη. Αν και ο Χόκνεϊ έχει κερδίσει από καιρό τον σεβασμό του κόσμου της τέχνης, οι κριτικές για το «Bigger & Closer» δεν ήταν πολύ ευνοϊκές. «Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που απογοητεύουν και εκνευρίζουν», γράφει ο Ben Luke στην «Evening Standard». «Πραγματικά δεν βλέπεις πολλά από τα καλύτερα κομμάτια της δουλειάς του». Ο Τζόναθαν Τζόουνς της «Guardian» λέει ότι ο Χόκνεϊ «δανείζει τη φήμη του σε μια ανόητη σύγχρονη μόδα που δεν μπορεί να συλλάβει την ομορφιά της τέχνης του».

Ο Χόκνεϊ, ωστόσο, λέει στους «Times» ότι δεν τον ενοχλούν τέτοιες παρατηρήσεις.«Δεν με νοιάζει τι λένε οι κριτικοί για μένα», λέει ο Χόκνεϊ που με αυτή την έκθεση μας ταξιδεύει στα εξήντα χρόνια της τέχνης του.

Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
Προβολή του έργου: Pearblossom Hwy., 11-18 Απριλίου 1986
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
Άποψη της έκθεση "David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) immersive exhibition" στην γκαλερί Lightroom στο Λονδίνο.
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
Προβολή του έργου: Mulholland Drive, June 1986 (1986).
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
Επισκέπτες παρακολουθούν την έκθεση "David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) immersive exhibition" στην γκαλερί Lightroom στο Λονδίνο.
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) immersive exhibition | Lightroom
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ φωτογραφίζει μακέτα του Lightroom.
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) immersive exhibition | Lightroom
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) immersive exhibition | Lightroom
Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ Facebook Twitter
David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away) immersive exhibition | Lightroom
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, τα νέα έργα του και οι επιστήμες στο Μουσείο Fitzwilliam του Κέμπριτζ

Εικαστικά / Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, τα νέα έργα του και οι επιστήμες στο Μουσείο Fitzwilliam του Κέμπριτζ

Η έκθεση εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους δημιουργεί ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης, αλλά και την εμμονή του για το πώς ο κόσμος του χρόνου και του χώρου μας μπορεί να αποτυπωθεί στην επιφάνεια μιας επίπεδης οθόνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναβρίσκοντας τον παράδεισο: Ματίς και Χόκνεϊ σε μια συνομιλία-έκρηξη φωτός και ζωής

Εικαστικά / Ξαναβρίσκοντας τον παράδεισο: Ματίς και Χόκνεϊ σε μια συνομιλία γεμάτη φως και ζωή

Τη σχέση των δύο καλλιτεχνών αλλά και αυτή με το φως και τη φύση παρουσιάζει το Μουσείο Ματίς στη Νίκαια, σε μια νέα έκθεση που αποτελεί μια άνευ προηγουμένου συνομιλία μεταξύ του Ντέιβιντ Χόκνεϊ και του Ανρί Ματίς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
2ο κομμάτι Αφροδίτη

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 2

«Μας αρέσει η παρέκκλιση και η απόκλιση. Στη ζωή, γενικά. Στους ανθρώπους. Και στην τέχνη. Και εδώ. Από τον Ροδώνα στη Γαρδένια, από τις Αριές στο θέατρο Αλίκη. Οι σπείρες έχουν φτιαχτεί για να τις περπατήσεις και τα παρτέρια για να σταθείς».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ