Αϊτή: Επεισόδια σε διαμαρτυρίες αστυνομικών -Έσπασαν τις πύλες της πρωθυπουργικής κατοικίας

Αϊτή: Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αστυνομικοί εξεγέρθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία 14 συναδέλφων τους από εγκληματικές συμμορίες.

Οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους, έκαψαν λάστιχα, έσπασαν κάμερες ασφαλείας και προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αρκετοί αστυνομικοί έσπασαν τις πύλες της πρωθυπουργικής κατοικίας και επιχείρησαν να εισέλθουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Αϊτής.

Η Εθνική Ένωση Αξιωματικών της Αστυνομίας της Αϊτής αναφέρει ότι 14 άνδρες έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους σε διάφορες επιθέσεις συμμοριών σε αστυνομικά τμήματα.

Επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής.

Δεκάδες πολίτες και εξαγριωμένοι αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους στο Πορτ-ο-Πρενς για να καταγγείλουν τη βία μετά τη δολοφονία δύο αστυνομικών μέσα σε αστυνομικό τμήμα σε πόλη της βόρειας Αϊτής και τη δολοφονία τεσσάρων ακόμη στο δρόμο έξω από αυτό.

Ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους φέρεται να έφτασαν μέχρι την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Αριέλ Χένρι, ανέφερε η Vant Bef Info. Όταν τη βρήκαν άδεια, κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου ο Χένρι είχε μόλις προσγειωθεί μετά από σύνοδο κορυφής στην Αργεντινή.

Ξέφυγε ο πρωθυπουργός από το πλήθος 

Οι διαδηλωτές προφανώς προσπάθησαν να εισέλθουν στους χώρους του αεροδρομίου σπάζοντας τα παράθυρά του, αλλά ο Χέρνι κατάφερε να ξεφύγει, ανέφερε το Radio Tele Metronome της Αϊτής.

Πολλές επιχειρήσεις και σχολεία παρέμειναν κλειστά την Πέμπτη στον απόηχο των διαδηλώσεων.

Θανατηφόρος πόλεμος συμμοριών 

Το Πορτ-ο-Πρενς και άλλες πόλεις της χώρας μαστίζονται εδώ και μήνες από την κλιμάκωση του θανατηφόρου πολέμου των συμμοριών και τα μέσα ενημέρωσης της Αϊτής ανέφεραν ότι στη χώρα παρατηρείται σημαντική αύξηση των απαγωγών από την αρχή του έτους.

Μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αϊτής, το Εθνικό Δίκτυο για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι 78 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τότε που ο Χένρι ανήλθε στην εξουσία το 2021.

Η αστυνομία της Αϊτής δεν μπόρεσε να σταματήσει τη βία.

Τον Οκτώβριο του 2022, η κυβέρνηση Χένρι απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για μια πολυεθνική δύναμη ασφαλείας που θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της τάξης, αλλά η έκκληση αυτή έχει μείνει μέχρι στιγμής αναπάντητη, παρά την αυξημένη βοήθεια από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι ένοπλες ομάδες ελέγχουν και τρομοκρατούν τουλάχιστον το 60% της πρωτεύουσας και των περιχώρων της, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αϊτής, και ελέγχουν τους δρόμους μέσα και έξω από την πόλη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμμορίες κατέλαβαν μια σημαντική αποθήκη καυσίμων στο λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, εμποδίζοντας την παράδοση εισαγόμενων καυσίμων και παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες διανομής τροφίμων και φαρμάκων. Ο αποκλεισμός ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και περιέπλεξε τη διανομή βενζίνης και εμφιαλωμένου πόσιμου νερού, ενώ επιδεινώθηκε η επιδημία χολέρας.

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Αϊτή, Έλεν Λα Λιμ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κατάσταση στην Αϊτή είναι σοβαρή. «Γνωρίζετε ότι η βία που καθοδηγείται από συμμορίες έχει φτάσει σε νέα ύψη. Κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουμε μία απαγωγή κάθε έξι ώρες το 2022» ανέφερε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM