Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ για πρώτη φορά στην Επίδαυρο Facebook Twitter
O Φρανκ Κάστορφ.
0

Από το 1992 έως το 2015, τα χρόνια που υπήρξε διευθυντής στην Φολκσμπίνε, το ιστορικό «Θέατρο του Λαού» στο Βερολίνο, ο Φρανκ Κάστορφ, ένας από τους σημαντικούς Ευρωπαίους σκηνοθέτες που το όνομά του συνδέθηκε με το μεταδραματικό θέατρο και τις πιο πειραματικές παραστάσεις, δεν έκανε ποτέ του τραγωδία.

Θα το επιχειρήσει φέτος στην Επίδαυρο και ανάμεσα στα ονόματα ων ηθοποιών που έχει επιλέξει και ακούγονται για τη διανομή είναι αυτά της Μαρίας Ναυπλιώτου, της Αγγελικής Παπούλια, της Σοφίας Κόκκαλη, του Αινεία Τσαμάτη, του Νίκου Χανακούλα και του Νίκου Ψαρρά. Και μπορεί στους ηθοποιούς να μην αποκαλύφθηκε εξαρχής το έργο για το οποίο τους επέλεξε, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το 2009 ασχολήθηκε με τη Μήδεια, όχι του Ευριπίδη αλλά του Σενέκα.

Όταν ρωτήθηκε από τους Γερμανούς δημοσιογράφους για την επιλογή του, απάντησε «δεν ξέρω τι να κάνω με τον χορό».

Τη Μήδεια του Σενέκα την είχε παρουσιάσει σε ένα ξύλινο θέατρο που είχε χτιστεί έξω από την Φολκσμπίνε, στο οποίο δέσποζε η επιγραφή «who let the dogs out?» και ονομάστηκε «Αγορά» και εκείνη τη χρονιά είχαν παρουσιάσει παραστάσεις τους ανάμεσα σε άλλους ο Ντμίτρι Γκότσεφ τον Προμηθέα του Αισχύλου και ο Μιχαήλ Mαρμαρινός το «Στάσιμον».

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ για πρώτη φορά στην Επίδαυρο Facebook Twitter
Τη Μήδεια του Σενέκα την είχε παρουσιάσει σε ένα ξύλινο θέατρο που είχε χτιστεί έξω από την Φολκσμπίνε, στο οποίο δέσποζε η επιγραφή «who let the dogs out?».

Η τελευταία παράσταση του Κάστορφ στην Ελλάδα ήταν ξανά στο Φεστιβάλ Αθηνών, το 2017 στην Πειραιώς 260, και ήταν ο «Παίκτης» του Ντοστογιέφσκι στο πλαίσιο τότε του αφιερώματος στη Φολκσμπίνε

Ο τότε απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής της Φόλκσμπίνε, αντικαταστάθηκε από τον Βέλγο επιμελητή Κρις Ντέρκον, ο οποίος επιλέχθηκε για να αναπροσαρμόσει το θέατρο στα νέα δεδομένα και τις κατευθύνσεις της τέχνης. Το θέατρο Φολκσμπίνε ταρακουνήθηκε από αυτή την δραματική, όπως θεωρήθηκε, αλλαγή. Ο Ντέρκον δεν μπόρεσε να μείνει ούτε χρόνο στη θέση του, άμαθος με τη νοοτροπία και την αντίληψη που επικρατούσε στο ιστορικό θέατρο που επί των ημερών του Κάστορφ είχε υπάρξει ένα από τα πιο επιτυχημένα αλλά και αμφιλεγόμενα της Γερμανίας.

Ένα έργο για τη Μαύρη θάλασσα και την γενοκτονία των Ποντίων

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ για πρώτη φορά στην Επίδαυρο Facebook Twitter
Σκηνή από την παράσταση Μαύρη Θάλασσα. Φωτο: © Alexi Pelekanos

Ο 72χρονος σήμερα Φρανκ Κάστορφ, πέρσι το καλοκαίρι στο St. Pölten της Αυστρίας, σκηνοθέτησε σε παγκόσμια πρεμιέρα τη «Μαύρη Θάλασσα» της συγγραφέως και ηθοποιού Ιρίνας Καστρινίντις, με ελληνικές ρίζες που ζει στη Ζυρίχη, και με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί που λέγεται Μίκης.

Η Ιρίνα Καστρινίντις, ο Μίκης Καστρινίντις, η Julia Kreusch, και ο Sebastian Schimböck ήταν οι πρωταγωνιστές της παράστασης που μιλούσε για τον τόπο καταγωγής της συγγραφέως, τον Πόντο όπως ήταν στη δεκαετία του 1920. Η Καστρινίδη μέσω της ηρωίδας της, Ελευθερίας, μιλούσε στο έργο για τους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια το 1923 ενώ σήμερα, οι συγγενείς της ζουν στην εξορία διασκορπισμένοι σε όλη την Ευρώπη σε "διευθύνσεις αβέβαιες". Σε αυτή τη γυναικεία οδύσσεια σε όλη την Ευρώπη συνυφαίνονταν χρονικά και αφηγηματικά επίπεδα με αρχαίους μύθους που βρίσκουν τη δική τους σύγχρονη έκφραση.

.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Πολιτισμός / Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Για πρώτη φορά στην Ιταλία, εκτίθενται άγνωστες μέχρι σήμερα δημιουργίες του Άντι Γουόρχολ από τη δεκαετία του ’50, αποκαλύπτοντας μια σχεδόν άγνωστη πλευρά του καλλιτέχνη: εκείνη του γραφίστα μόδας και σχεδιαστή υφασμάτων.
LIFO NEWSROOM
Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Η προσθήκη του ονόματος του Τσάντγουικ Μπόουζμαν στη Λεωφόρο της Δόξας θεωρείται μία από τις πιο συγκινητικές και δίκαιες αναγνωρίσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας
LIFO NEWSROOM
Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πολιτισμός / Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας προειδοποιεί ότι η νεολαία εκτίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε αγγλόφωνο περιεχόμενο μέσω TikTok και YouTube, απειλώντας με «ουσιαστική εξαφάνιση» της γλώσσας μέσα σε μία γενιά
LIFO NEWSROOM