«Νίκησε η αλήθεια»: Αθώα η Νομπελίστρια Μαρία Ρέσα για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής

«Νίκησε η αλήθεια»: Αθώα η Νομπελίστρια Μαρία Ρέσα για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Torstein Bøe/POOL
0

Η Μαρία Ρέσα, δημοσιογράφος βραβευμένη με Νόμπελ που θεωρείται, ευρέως, το «πρόσωπο του ελεύθερου Τύπου στις Φιλιππίνες», αθωώθηκε από τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή, σε μια υπόθεση που η ίδια περιέγραψε ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου παρενόχλησης.

Μιλώντας στον Τύπο μετά την ετυμηγορία, η συγκινημένη Ρέσα δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της και του ειδησεογραφικού της πρακτορείου Rappler ήταν κατάχρηση εξουσίας, πολιτικά υποκινούμενες και σχεδιασμένες για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους.

«Σε αυτές τις υποθέσεις συναντώνται οι κεφαλαιαγορές, το κράτος δικαίου [και] η ελευθερία του Τύπου, οπότε αυτή η αθώωση δεν είναι μόνο για το Rappler, αλλά για κάθε Φιλιππινέζο που έχει κατηγορηθεί άδικα» δήλωσε. «Σήμερα κερδίζουν τα γεγονότα, κερδίζει η αλήθεια, κερδίζει η δικαιοσύνη».

Η Ρέσα, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια του Rappler, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 για το έργο της στη «διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης» και επαινέθηκε για την αποκάλυψη των καταχρήσεων εξουσίας και του αυξανόμενου αυταρχισμού υπό τον τότε πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Το Rappler χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «θρίαμβο των γεγονότων επί της πολιτικής».

«Ευχαριστούμε το δικαστήριο για αυτή τη δίκαιη απόφαση και για την αναγνώριση ότι οι δόλιες, ψευδείς και σαθρές κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το Γραφείο Εσωτερικών Προσόδων δεν έχουν καμία βάση» ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. «Μια αρνητική απόφαση θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στον Τύπο όσο και στις κεφαλαιαγορές».

Από το 2018, η Ρέσα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από αστικές και ποινικές κατηγορίες, με τη γενική γνώμη να κρίνει πως πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης των διαφωνούντων. Από την ίδρυσή του, το Rappler έχει καλύψει αμφιλεγόμενα θέματα όπως η κατάχρηση εξουσίας από τον Ντουτέρτε, ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους υποστηρικτές του για τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Η δημοσιογράφος και το μέσο αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις νομικές υποθέσεις. «Συνεχίζουμε» είπε η ίδια, ερωτώμενη γι΄αυτές. «Ετοιμάζεσαι για το χειρότερο και συνεχίζεις». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ