S&P: Αυξάνεται ο κίνδυνος για νέα capital controls στην Τουρκία

S&P: Αυξάνεται ο κίνδυνος για νέα capital controls στην Τουρκία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αυξάνεται ο κίνδυνος για την επιβολή περαιτέρω capital controls στην Τουρκία, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στη λίρα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης S&P Global. 

Η τουρκική λίρα έχει καταγράψει πτώση 22% από τις αρχές του χρόνου, κάτι που εντείνει την ανησυχία ότι η χώρα μπορεί να οδεύει σε μία επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που σημειώθηκε στα τέλη του 2021. 

Η απόφαση του S&P τον Απρίλιο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για περαιτέρω capital controls, επεσήμανε ο Μαξίμ Ριμπνίκοφ, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης. «Πιστεύω ότι ο κίνδυνος αυξάνεται», συμπλήρωσε. 

Η πτώση της λίρας σημαίνει ότι τελικά θα «εμφανιστούν» προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας, ενώ ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού είναι από τις λίγες θετικές εκπλήξεις, σημείωσε άλλος αναλυτής του S&P. 

Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε σήμερα, με το νόμισμα να πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό, έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων, παρότι ο πληθωρισμός έφτασε το 73,5% τον Μάιο. 

Κατέγραψε υποχώρηση 2% και το απόγευμα η ισοτιμία έναντι του δολαρίου ανερχόταν σε περίπου 17 λίρες. Τον Δεκέμβριο η ισοτιμία είχε φτάσει στις 18,4 λίρες ανά δολάριο.

«Η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται στη λίρα» σχολίασε ο Φαουάντ Ραζακζάντα, αναλυτής στη CityIndex. «Οι επενδυτές φοβούνται επίσης ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM