Επιμένει ο Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια- Παρότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 73,5%

Επιμένει ο Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια- Παρότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 73,5% Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θέλει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, παρότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 73,5% τον Μάιο.

«Να μην το περιμένει κανείς αυτό από εμάς. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε να τα μειώνουμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κόντρα στις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Στα τέλη του 2021 υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από το 19% στο 14%, μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, προκαλώντας την κατάρρευση της λίρας.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1998, λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. 

Η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν την στατιστική υπηρεσία ότι υποτιμά την πραγματική έκταση του πληθωρισμού. «Δεν έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά πρόβλημα ακρίβειας ζωής», επέμεινε ο Ερντογάν. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ