Η Ρωσία αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ρωσία αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Facebook Twitter
Φωτ.: PIXABAY
0

Η Ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε σήμερα δύο νομοσχέδια που τερματίζουν τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποχωρήσει από το Δικαστήριο εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα από τα νομοσχέδια αφαιρεί τη χώρα από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και ένα δεύτερο ορίζει την 15η Μαρτίου ως ημερομηνία διακοπής, με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά της Ρωσίας να μην εφαρμόζονται μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν γίνει η έσχατη λύση για τους ενάγοντες σε πολλές προβεβλημένες υποθέσεις που είχαν απορριφθεί από ρωσικά δικαστήρια. Το 2017, το Δικαστήριο διέταξε τη Μόσχα να καταβάλει αποζημίωση στους επιζώντες της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, οι οποίοι κατηγόρησαν τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι δεν εκτέλεσαν επαρκώς τα καθήκοντά τους.

Στις 15 Μαρτίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να αποβάλει τη Ρωσία από τον οργανισμό, μέρος του οποίου είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία τονίζει ότι αποφάσισε ανεξάρτητα να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τον οργανισμό αντιπροσώπευε μία ευκαιρία να επανέλθει η θανατική ποινή, την οποία απαγορεύουν οι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ απαντά για τις συνθήκες σίτισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Διεθνή / Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν παρέχουν στους κρατούμενους τροφή που να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη βελτίωσή τους
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM