13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022)

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Kijah. Φωτ.: Freddie F./LIFO
0

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Next Wave στο Ρομάντσο με AXS Live
Το Ρομάντσο εγκαινιάζει μια καινούργια ενότητα συναυλιών που στόχο έχει να συστήσει και να στηρίξει τη νέα γενιά μουσικών και καλλιτεχνών που θα μας απασχολήσουν μελλοντικά. Πρώτοι καλεσμένοι είναι η αθηναϊκή κολεκτίβα AXS και τα μέλη της Kijha, Yungnsad, Ynct, Gxhan, Jaw Shawty, SadFace και Ckye. Θα φέρουν μαζί τους ήχους από emo/alt rap, από τα πιο φρέσκα ρεύματα που έχουν αναδυθεί τελευταία στην Ελλάδα μέσω του διαδικτύου.
19/3, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3, 20:00, είσοδος: €6

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Maluma στο ΟΑΚΑ

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Φωτογράφηση του Maluma για την αντρική συλλογή του Versace Άνοιξη-Καλοκαίρι 2022

Δύο χρόνια μετά την αναβολή της εμφάνισής του στην Αθήνα ο 28χρονος Κολομβιανός σούπερ σταρ έρχεται επιτέλους στο κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Φρέσκος από την τεράστια επιτυχία του Encanto της Disney, όπου δανείζει τη φωνή του στον χαρακτήρα Mariano, και φορτωμένος με ένα σωρό επιτυχίες και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ποπ (The Weeknd, Madonna, Shakira) αλλά και πρωταγωνιστής στη νέα ταινία της Τζένιφερ Λόπεζ Marry Me, όπου τραγουδούν μαζί το ομώνυμο τραγούδι, κάνει μια περιοδεία σε όλο τον κόσμο, αναστατώνοντας το κοινό με ένα φαντασμαγορικό show. Όσοι θεατές είχαν ήδη προμηθευτεί το εισιτήριό τους στον πρώτο κύκλο προπώλησης μπορούν να επισκεφθούν τη συναυλία, επιδεικνύοντάς το.

Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ - ΟΑΚΑ, Παρασκευή 18/3, 21:00, εισιτήρια: €35-160

Κ. Βήτα, Νίκος Πατρελάκης: «Neapoly»

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Φωτ.: Κώστας Κατριός

Δύο χρόνια μετά το «Ο κόσμος είναι ένας» με θέμα τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, ο Κωνσταντίνος Βήτα ξανασυναντά τον Νίκο Πατρελάκη στο έργο «Neapoly» που γεννήθηκε τον καιρό της πανδημίας και εκφράζει την αγάπη που έχουν οι δύο δημιουργοί για την ηλεκτρονική μουσική, ξεκινώντας από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και αναζητώντας τις αρχικές μουσικές και αισθητικές αναφορές της πιο σύγχρονης electronica. Τα βίντεο της παράστασης αποτελούν μια ποιητική περιήγηση στη φύση και τις πόλεις της χώρας, καταγράφοντας τα βουνά, τους ουρανούς και τις θάλασσες, τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους.
17-20/3, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, είσοδος: €15, €20, €10 (φοιτητικό, παιδικό), ώρα έναρξης: 20:30 (Κυρ. 19:30)

Συνθετικοί
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα σχήματα της ελληνικής electronica επιστρέφει για το πρώτο του live μετά από δύο χρόνια. Τα αδέρφια Αποστόλης και Διονύσης Αυγερινός κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1990 και διαλύθηκαν το 1993 για να επανασυνδεθούν το 2010, όταν τα τραγούδια τους ανακαλύφθηκαν εκ νέου από πιο νεανικό κοινό. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά είναι η «Σκιά του τρόμου».
19/3, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, είσοδος: €8 (στην πόρτα) €6 (προπώληση)

Οι Α Place to Bury Strangers στο Temple

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter

Επτά χρόνια είχαν να έρθουν για συναυλία οι A Place to Bury Strangers στην Ελλάδα. Το νεοϋορκέζικο συγκρότημα που με τα χρόνια έγινε προσωπική υπόθεση του Oliver Ackermann (κιθάρα, φωνητικά) έρχεται με αλλαγμένη σύνθεση για μία ακόμη φορά, με τον παιδικό φίλο του Ackermann, John Fedowitz, στο μπάσο και τη Sandra Fedowitz στα τύμπανα. Φυσικά, ο τραχύς noir punk ήχος τους παραμένει το ίδιο εκρηκτικός.
19/3, Temple Athens, Ιάκχου 17, Γκάζι, είσοδος: €18 (περιορισμένος αριθμός), €20, οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

ΠΑΡΤΙ

An End of Perception Showcase w/ ORBE & Viels

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Orbe

Οι ομάδες της Excession και Overdriven συνεργάζονται για να παρουσιάσουν ένα End of Perception Showcase στο Temple Athens. Οι ORBE και Viels επισκέπτονται την Αθήνα για πρώτη φορά για να ξεσηκώσουν με τους μοναδικούς τους ήχους.
19/3, 23:00, Temple Athens, Ιάκχου 17, Γκάζι,είσοδος: €12

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Εμπρός
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός διοργανώνει ένα πενθήμερο φεστιβάλ με παραστάσεις, διαλέξεις και συναυλίες που εξερευρνούν το φαινόμενο του φασισμού και το πώς αυτός εισβάλλει στη σύγχρονή εποχή.
Έως 20/3, θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ναυσικά Πάστρα - Τα Χρόνια της Βιέννης (1956-1963) στην γκαλερί Kalfayan

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Η έκθεση της Ναυσικάς Πάστρα στην γκαλερί Würthle στη Βιέννη (1963). Courtesy archive of the artist and Kalfayan Galleries

Η Ναυσικά Πάστρα (1921-2011) συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων Ελληνίδων εικαστικών με εκθέσεις και έργα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση στην γκαλερί Kalfayan παρουσιάζει τα γλυπτά που δημιούργησε τα χρόνια που βρισκόταν στη Βιέννη, την «περίοδο αθωότητάς» της, όπως τη χαρακτηρίζει. Η έκθεση φωτίζει αυτήν τη δημιουργική περίοδο έρευνας και πειραματισμού με άξονα την ιδέα της αναγκαιότητας και της φύσης. Η επιμέλεια είναι του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη.
17-30/3, Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Κολωνάκι, Δευτ. 11:00-15:00, Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Σάβ. 11:00-15:00

Ο Larry Amponsah στη Breeder

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Larry Amponsah, Empress of Bohemian Grove, 2022. Collage, print, oil pastel and acrylic paint on canvas, 169 x 129.5 cm. © Larry Amponsah. Παραχώρηση The Breeder

«Genesis: The Plan & The Promise» είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής έκθεσης του Larry Amponsah στην Αθήνα. Ο Larry Amponsah κόβει εκατοντάδες στερεοτυπικές εικόνες «λευκής ομορφιάς» και άλλων κυρίαρχων αφηγήσεων από διάσημα περιοδικά μόδας όπως η «Vogue», το «Vanity Fair» και το «Bazaar», και τις ανασυνθέτει φτιάχνοντας μια σειρά πορτρέτων μαύρων ανθρώπων, αποτίνοντας έτσι φόρο τιμής στην γκανέζικη κληρονομιά του και στις ευρύτερες διεθνείς αφηγήσεις γύρω από τη μαύρη ταυτότητα. Με αυτά δοκιμάζει τα όρια της ζωγραφικής ως μέσου, θίγοντας μερικά βασικά ερωτήματα σχετικά με τη γλώσσα της ζωγραφικής και τις δυνατότητες της αναπαράστασης στην ιστορία της τέχνης.
17/3-9/4, Τhe Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, Eγκαίνια: 17/3, 19:00-22:00. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Σάβ. 11:00-17:00

ΘΕΑΤΡΟ

Στο Παλλάς γίνεται «Το Σώσε»

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η κωμωδία του Mάικλ Φρέιν, που έκανε πρεμιέρα το 1982 στο Λονδίνο, έρχεται στο Παλλάς με έναν εντυπωσιακό θίασο γνωστών ηθοποιών. Το Σώσε, που σκηνοθέτησε για πρώτη φορά ο Ανδρέας Βουτσινάς στο θέατρο Μινώα το 1983 και το 1995 το ανέβασε ο Σταμάτης Φασουλής στο θέατρο Αθήναιον, γίνεται η πρώτη κωμωδία που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Εγκαίνια: 18/3, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, είσοδος: €15-80, Τετ. 19:00, Πέμ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:30

Δράκος performance για μια νοοτροπία από τον Γιώργο Βαλαή

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter

Μια σκηνική σύνθεση φτιαγμένη από αναφορές σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών, μέσα στην οποία ένας αθώος συναντά τον ανεστραμμένο κόσμο. Ο Γιώργος Βαλαής, που σκηνοθετεί, χρησιμοποιεί τόσο πραγματικά όσο και fiction γεγονότα, αποσπάσματα του σεναρίου του Ιάκωβου Καμπανέλλη για την ταινία Δράκος, μια μέχρι τώρα αμετάφραστη στα ελληνικά συνέντευξη του Aντρέι Tαρκόφσκι, λογοτεχνικά αποσπάσματα και πρωτότυπα σκηνικά κείμενα.
Έως τις 19/3, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, Κυρ.-Τρ. 21:15 (εκτός 20/3), είσοδος: €3(ατέλεια)-€16

Ο Αυτόχειρ! του Νικολάι Έρντμαν

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter
Φωτ.: Xρήστος Συμεωνίδης

Ο Σεμιόν θέλει να αυτοκτονήσει. Ή, μάλλον, έτσι νομίζει η γυναίκα του. Εκείνος ήθελα απλώς λίγο σαλάμι. Η είδηση της επικείμενης αυτοκτονίας του εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός ερήμην του. Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσει όλους αυτούς που εισβάλλουν στη ζωή του, προσπαθώντας να τον πείσουν για το ανεπανόρθωτο; Η μαύρη κωμωδία του Νικολάι Έρντμαν, που απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς το 1932 και έστειλε τον δημιουργό του στη Σιβηρία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.
Έως τις 16/3, Θέατρο Rex - Σκηνή « Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48, Τετ.-Κυρ. 19:00, Πέμ.-Σάβ. 21:00

Ο Πατέρας του Στρίντμπεργκ στις «Παραβάσεις» του ΚΠΙΣΝ
Τρεις γυναικείες σκηνοθετικές φωνές καταπιάνονται με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα, τη μητέρα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου, όπως αυτή άρρηκτα συνδέεται με την πρωταρχική εμπειρία. Η Μαρία Μαγκανάρη επιχειρεί μια ανάγνωση ενός από τα πιο επιβλητικά σύγχρονα δραματικά έργα, του Πατέρα του Στρίντμπεργκ.
20/3, Φάρος του ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, γενική είσοδος 10€, μειωμένο 5€

Μαντώ: La Bella Greca

13 πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που έρχεται (17-23/3/2022) Facebook Twitter

Την ιστορία της Μαντώς Μαυρογένους και τον ρόλο των γυναικών στην Επανάσταση του 1821 εξετάζει η παράσταση Mαντώ: La bella Greca, θυμίζοντάς μας πως η γυναίκα στον κόσμο μας υφίσταται, ακόμη δυστυχώς, διπλή (ή και τριπλή) καταπίεση: λόγω του φύλου, της φυλής και της τάξης της.
21-23/3, 21:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Πολιτισμός / Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους Jim Queen έκανε πρεμιέρα στις μεταμεσονύχτιες προβολές των Καννών, με τον François Sagat, εμβληματική μορφή του gay πορνό, να δανείζει τη φωνή του σε έναν από τους ήρωες.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του με τον συζυγό του John Pawson και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Πολιτισμός / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Μέσα από σημαντικά ευρήματα και σπάνια εκθέματα, η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται» γνωρίζει στο κοινό τον κόσμο της μυκηναϊκής Μεσσηνίας και την εξέλιξη του βασιλείου που είχε κέντρο το Ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό.
THE LIFO TEAM
Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Πολιτισμός / Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Το A View from a Bridge του Joe Bloom ξεκίνησε το 2024 με ένα κόκκινο τηλέφωνο, μια γέφυρα και ανθρώπους που μιλούν από απόσταση. Σε νέα του συνέντευξη ο δημιουργός του εξηγεί πώς ένα απλό format έγινε αντίδοτο στη γρήγορη αφήγηση των social media.
THE LIFO TEAM
Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM
Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Το The Brigands of Rattlecreek περνά στη Warner Bros. Clockwork, το νέο specialty label της Warner, και φέρνει τον δημιουργό του Oldboy στην αμερικανική Άγρια Δύση με ένα καστ που μοιάζει σχεδόν εξωφρενικό.
THE LIFO TEAM
Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πολιτισμός / Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πριν καθιερωθεί ως ηθοποιός, η Σερ ζήτησε από τον Μάικ Νίκολς να περάσει από οντισιόν. Εκείνος δεν τη δοκίμασε καν. Λίγα χρόνια αργότερα, θα τη σκηνοθετούσε στο Silkwood, στον ρόλο που της έφερε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM