LIVE!

ΕΕ: Ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν, ολιγάρχες και δημοσιογράφοι στη λίστα των κυρώσεων

ΕΕ: Ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν, ολιγάρχες και δημοσιογράφοι στη λίστα των κυρώσεων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είναι μεταξύ των 26 επιφανών προσώπων, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, οι λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικούς υψηλού επιπέδου και «προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνει ο κατάλογος είναι ο Igor Sechin, το αφεντικό της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Transneft, Nikolay Tokarev.

Στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης οι ολιγάρχες Alisher Usmanov, Petr Aven και Alexander Ponomarenko αλλά και ο τραπεζίτης Mikhail Fridman.

Η λίστα περιλαμβάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Τσερνισένκο, άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και κορυφαίους δημοσιογράφους.

Αυτός ο γύρος κυρώσεων έπληξε και την Ασφαλιστική Εταιρεία Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου SOGAZ.

«Με αυτές τις πρόσθετες κυρώσεις, στοχεύουμε όλους όσοι έχουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν και επωφελούνται οικονομικά από το σύστημα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και σημειώνει ότι «αυτοί που επιτρέπουν την εισβολή στην Ουκρανία θα πληρώσουν ένα τίμημα για τη δράση τους».

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 680 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες, περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που βρίσκονται στη λίστα.

Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Η σημερινή απόφαση συμπληρώνει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ και την πρόσβαση στα αεροδρόμια της ΕΕ από ρωσικούς αερομεταφορείς κάθε είδους, όπως επίσης και την απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερομένων προσώπων και οντοτήτων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ 

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ζελένσκι Κάρολος Ουκρανία

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε με τιμές τον Ζελένσκι στο Ουίνδσορ – Κόκκινο χαλί στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων»
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Διεθνή / Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Δύο εβδομάδες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, η Χαμάς επιδιώκει ρόλο στη μεταπολεμική διοίκηση, αμφισβητώντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ - Οι συγκρούσεις στα σύνορα και οι πιέσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM