Ισπανία: Χάρη σε μία λάθος ψήφο στη Βουλή πέρασε η εργασιακή μεταρρύθμιση

Ισπανία: Χάρη σε μία λάθος ψήφο στη Βουλή πέρασε η εργασιακή μεταρρύθμιση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η ισπανική κυβέρνηση πέτυχε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της, με μία κατά λάθος ψήφο, χάρη στην οποία εγκρίθηκε τη εργασιακή μεταρρύθμιση, που ήταν προϋπόθεση για να λάβει η χώρα 800 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. 

Τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του ποσοστού του εργατικού δυναμικού με προσωρινές συμβάσεις, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 25%, μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. 

Παρότι η εργασιακή μεταρρύθμιση συμφωνήθηκε με επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις τον Δεκέμβριο, έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για την ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη. 

Αντί για αυτό, τα κόμματα που έχουν στηρίξει τον Πέδρο Σάντσεθ τα τελευταία δύο χρόνια διχάστηκαν, κάτι που έκανε την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση προς τους κεντρώους για στήριξη. 

Τελικά, η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε με ψήφους 175-174, εν μέσω σκηνών σύγχυσης, καθώς αρχικά η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι απορρίφθηκε. Τελικά, υπερψηφίστηκε επειδή βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, της αντιπολίτευσης, στήριξε κατά λάθος τη μεταρρύθμιση και δεν του επετράπη να αλλάξει την ψήφο του. 

Το Λαϊκό Κόμμα κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής για νόθευση της ψηφοφορίας και απέδωσε το λάθος στο ηλεκτρονικό σύστημα του κοινοβουλίου. Ακόμη, προανήγγειλε ότι θα κάνει «όλες τις απαραίτητες καταγγελίες, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη». 

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό νομοσχέδιο», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίας, πριν από την ψηφοφορία και συμπλήρωσε ότι η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα ανεργίας της Ισπανίας. Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 14,1%, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 7,2%.  

Με πληροφορίες από FT, DW
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM