Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Τζο Μπάιντεν να κλείσει το Γκουαντάναμο

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Τζο Μπάιντεν να κλείσει το Γκουαντάναμο Facebook Twitter
0

Να κλείσει το Γκουαντάναμο, που συμπληρώνει αυτό τον μήνα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, καλεί η Διεθνής Αμνηστία τον Τζο Μπάιντεν. 

Το εν λόγω κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατού αντιπροσωπεύει την αυθαιρεσία, την αδικία και τα βασανιστήρια, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση. Ο Μπάιντεν οφείλει να το κλείσει και να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ενεπλάκησαν σε βασανισμούς κρατουμένων και άλλες παράνομες δραστηριότητες στο Γκουαντάναμο, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. 

Το κέντρο, στο οποίο απομένουν σήμερα 39 έγκλειστοι, άνοιξε επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου και εκεί οδηγούνταν οι φερόμενοι τζιχαντιστές τρομοκράτες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σε πολλούς από αυτούς δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, ούτε προσήχθησαν σε δίκες. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που διαδέχθηκε τον Μπους, είχε εκφράσει την πρόθεση να κλείσει το κέντρο, αλλά συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο αμερικανικό Κογκρέσο και απέτυχε. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να παραμείνει ανοιχτό το Γκουαντάναμο. 

Ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να προωθήσει το κλείσιμο του κέντρου. Ενόψει της συμπλήρωσης 20 ετών από το άνοιγμα της εγκατάστασης- οι πρώτοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν εκεί στις 11 Ιανουαρίου 2002- η Διεθνής Αμνηστία οργάνωσε διαδηλώσεις σε αρκετές χώρες το Σάββατο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM