Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων

Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων Facebook Twitter
Στήλες που απεικονίζουν τη θεά Χάθορ. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
0

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια σειρά από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στη τελετουργική λατρεία της θεάς Χάθορ. Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων βρήκε τα αντικείμενα στην αρχαία πόλη Μπούτο στην επαρχία Kafr El-Sheikh, βόρεια του Καΐρου.

Η Χάθορ ήταν η αιγυπτιακή θεά του ήλιου, του ουρανού, των νεογέννητων και των νεκρών. Αντιπροσώπευε όλους τους ρόλους που αναλάμβανε η γυναίκα ως σύζυγος, μητέρα, κόρη κ.λ.π. Ήταν η θεά της τέχνης, της μουσικής, του χορού, του ποτού και έτσι έγινε η προστάτιδα των εορτασμών. Ως θεά της αγάπης και της γονιμότητας βοηθούσε τις αδελφές ψυχές να ενωθούν, επέβλεπε τη σύλληψη και βοηθούσε στο μεγάλωμα των παιδιών.

Υπήρξε προστάτιδα του εμπορίου και των μακρινών τόπων όπου υπήρχαν ορυχεία τυρκουάζ, χαλκού και μαλαχίτη. Η θεά είχε ιδιαίτερη σχέση με τον μαλαχίτη και με τον λάπις λάζουλι. Επειδή τα ορυκτά αυτά χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κοσμημάτων ή για να βάφουν οι γυναίκες τα βλέφαρά τους, η Χάθορ υπήρξε θεά της ομορφιάς.

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου και λατρευόταν τόσο από το λαό, όσο και από τους βασιλείς. Στην αρχαιότερη μορφή της απαντάται ως αγελάδα. Η πιο συνηθισμένη απεικόνισή της είναι ως γυναίκα με τον ηλιακό δίσκο στο κεφάλι της πλαισιωμένο από κέρατα αγελάδας. Στα χέρια της κρατά το Ανκ και το σκήπτρο.

«Είναι μία από τις σημαντικές ανακαλύψεις γιατί περιλαμβάνει τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτέλεση των καθημερινών θρησκευτικών τελετουργιών για τη θεά Χάθορ», δήλωσε ο Μοσταφά Βαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων του Αιγυπτιακού υπουργείου.

Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων Facebook Twitter
Οι επιγραφές που βρέθηκαν περιλάμβαναν τα ονόματα των Φαραώ της 26ης δυναστείας. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης μικρά πήλινα αγάλματα της θεάς Ταβερέτ, η οποία σχετίζεται με τον τοκετό, και αρκετά άλλα έργα τέχνης. Ανάγλυφα από ελεφαντόδοντο δείχνουν σκηνές από την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που κουβαλούσαν προσφορές, καθώς και εικόνες πουλιών, ζώων και φυτών. Ένας μερικώς διατηρημένος πίνακας απεικονίζει έναν βασιλιά που τελετουργεί στον ναό.

Το συγκρότημα του ναού έχει επίσης ένα μπάνιο με μπανιέρα, μια μικρή λεκάνη και ένα δοχείο που χρησιμοποιούσαν για τη θέρμανση του νερού. Το μπάνιο ήταν εξοπλισμένο με ένα απλό σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά γλυκού νερού και την απομάκρυνση των λυμάτων.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ιερογλυφικές επιγραφές, πέντε τίτλους του βασιλιά Ψαμμήτιχου Α΄ της Αιγύπτου που ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου από την 26η δυναστεία. Ήταν ο Φαραώ που ενοποίησε ξανά την Αίγυπτο σε ενιαίο ισχυρό βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της χώρας λόγω της κατάκτησης των Ασσυρίων.

Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει ένα καθαρό χρυσό μάτι του Ρα, καθώς όπως αναφέρεται η Χάθορ ήταν το μάτι του Ρα. Μια άλλη ανακάλυψη στο σημείο ήταν μια «καρέκλα μητρότητας», κατάλληλη για την ιδιότητα της Χάθορ ως θεάς γονιμότητας.

Η πόλη Μπούτο ήταν η πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου, του βόρειου τμήματος του σύγχρονου έθνους, πριν ενωθεί με την Άνω Αίγυπτο γύρω στο 3100 π.Χ. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λόφο των Φαραώ είναι πολύ πιο πρόσφατα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM