Το όνομα και μόνο σε κάνει να ονειρεύεσαι. Όπως ο Τουταγχαμών και η Κλεοπάτρα, μεταφέρει όσους το διαβάζουν στις όχθες του αρχαίου Νείλου. Όταν ζητάμε από την αιγυπτιολόγο Hélène Guichard, συντηρήτρια πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μουσείο του Λούβρου, να μας παρουσιάσει με λίγα λόγια το πρόσωπο, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια άχαρη άσκηση: "Αποκαλείται και Ραμσής ο Μέγας", ξεκινάει να μας λέει. Είχε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια βασιλεία σε όλη την ιστορία των φαραωνικών δυναστειών, από το 1279 έως το 1213 π.Χ. Πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία, 92 ή 93 ετών, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα υπέργηρο για την εποχή του. Αυτή η μακροβιότητα συνέβαλε στη φήμη και την αίγλη του, όπως και το γεγονός ότι ήταν κατακτητής. Ηγήθηκε πολλών εκστρατειών με γεωγραφική επέκταση: κατέκτησε και σταθεροποίησε μεγάλο μέρος της Νουβίας στο νότο, ενώ εφόρμησε και κατά των Χετταίων στο βορρά. Μετά από αρκετές εκστρατείες, συνάπτει συνθήκη ειρήνης μαζί τους."

Σε αυτή την εικόνα του μεγάλου πολεμιστή προστίθεται η εικόνα ενός "ακούραστου κτίστη", συνεχίζει η Hélène Guichard. "Δεν μπορείς να κάνεις ούτε ένα βήμα στην Αίγυπτο χωρίς να πέσεις πάνω σε ένα μνημείο που χτίστηκε, διαμορφώθηκε ή διακοσμήθηκε από τον Ραμσή Β'. Έχτισε πολλούς ναούς αφιερωμένους στους θεούς αλλά και στη δική του δόξα. Ολοκλήρωσε το ναό της Αβύδου που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του Σέτι Α΄, καθώς και τη μεγάλη υπόστυλη αίθουσα του ναού του Καρνάκ. Ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά μπορούμε επίσης να αναφέρουμε τον ταφικό του ναό, το Ραμμέσειο, και τον μεγάλο ναό του Αμπού Σίμπελ.

Όταν, πριν από τριάντα δύο και πλέον αιώνες, ο Ραμσής Β' πέθανε, η μούμια του τοποθετήθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στον τάφο που ο ίδιος ο φαραώ είχε ετοιμάσει όσο ζούσε. Αλλά παρότι ήταν ο μεγαλύτερος ηγεμόνας της Αιγύπτου, αυτό δεν σταμάτησε τους τυμβωρύχους. Για να διαφυλάξουν τη μούμια, οι ιερείς του Άμμωνα τη μετέφεραν μια πρώτη φορά κι έπειτα μια δεύτερη φορά - πιθανότατα τον 11ο αιώνα π.Χ. - σε μια κρυψώνα στην τοποθεσία Ντέιρ Ελ Μπαχάρι, όχι μακριά από την Κοιλάδα των Βασιλέων. Μεταφέρθηκαν τότε κι άλλοι φαραώ εκεί, κι έπειτα η σιωπή και η λήθη τύλιξαν τα λείψανα του Ραμσή Β' και των άλλων μελών των δυναστείων.