Vezené Santorini: Η εμπειρία του εστιατορίου Vezené μεταφέρεται για πρώτη φορά εκτός Αθήνας

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Ο Άρης Βεζενές και ο ιδιοκτήτη του CavoTagoo, Νίκος Λιάκος έδωσαν τα χέρια προκειμένου να παρουσιάσουν μια νέα κι έντονη γευστική εμπειρία.
0

Μια ειδικά σχεδιασμένη, μήκους τριών μέτρων εστία συνδυάζεται με το γευστικό βάθος των φυσικών υλικών του νησιού σε ένα εστιατόριο-ιδέα που γεννήθηκε πάνω από μερικά Nikka ουίσκι, σε μια χειμωνιάτικη συζήτηση, σε μια από τις πιο ωραίες μπάρες της Αθήνας – αυτή του Birdman. Κάπως έτσι ο Άρης Βεζενές και ο ιδιοκτήτη του CavoTagoo, Νίκος Λιάκος έδωσαν τα χέρια προκειμένου να παρουσιάσουν μια νέα κι έντονη γευστική εμπειρία.

Ύστερα από δέκα χρόνια επιδραστικής παρουσίας στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, η εμπειρία του εστιατορίου Vezené μεταφέρεται για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, σε ένα θεαματικό σημείο της Σαντορίνης με θέα την απόκοσμη ομορφιά της καλντέρας. Όπως λέει γελώντας ο κορυφαίος σεφ, «επιστρέφω εκεί απ’ όπου ξεκίνησα την καριέρα μου, στο εστιατόριο Santorini στην Greektown του Σικάγο, πριν από 25 χρόνια».

Πιστεύοντας στη δύναμη της απλότητας, το εστιατόριο ταιριάζει την αυθεντικότητα των ντόπιων πρώτων υλών με τη δημιουργικότητα του Vezené σε ένα μοναδικό περιβάλλον ανοιχτής φωτιάς. Πρόκειται για μια ευέλικτη ιδιοκατασκευή, με πολλαπλές θέσεις ψησίματος σε διαφορετικά ύψη για να ψήνονται με ακρίβεια ψάρια, κρέατα και λαχανικά.

Πάνω στην ανοιχτή φωτιά του Vezené Santorini δημιουργείται ένα μενού όπου γη και θάλασσα συνδιαλέγονται.

Πάνω στην ανοιχτή φωτιά του Vezené Santorini δημιουργείται ένα μενού όπου γη και θάλασσα συνδιαλέγονται. Από τη μία, καλοσιτεμένες côte de boeuf και onglet, πικάνια αρνιού και σιτεμένο πρόβατο. Από την άλλη, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, χριστόψαρα και σκορπίνες, θαλασσινά από το Αιγαίο και το Ιόνιο καρυκεύονται με το άρωμα της θράκας.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Από το 2011, όταν πρωτοάνοιξε το Vezené της Αθήνας, ο σεφ φρόντισε να αναδείξει την ανωτερότητα της ολιστικής διαχείρισης του κρέατος, βάζοντας στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερες κοπές, «ψαγμένες» ράτσες και την αργή ξηρά ωρίμανση.

Από τις χύτρες οι οποίες κρέμονται πάνω από τη φωτιά αναδύονται αρώματα ενώ στα τηγάνια μελώνουν τραχανότα, σπαγγετάδες και γιουβέτσια. Στον ξυλόφουρνο ψήνονται ανοιχτά flatbreads, μελιτζάνες, χέλια, χταπόδια και καπνίζονται οι ζωμοί που χρησιμοποιούνται στις παρασκευές.

Υλικά ταυτισμένα με την Ελλάδα, το ξύλο της ελιάς και οι κληματόβεργες, αποτελούν τις βασικές καύσιμες ύλες και ενισχύονται με αρωματικά ξύλα. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εξελιγμένη εκδοχή της ελληνικής σχάρας που αγκαλιάζει τις γευστικές μας αναμνήσεις και ταυτόχρονα εξελίσσει την τοπική παράδοση.

Τόσο πάνω από το κρέας όσο και στα θαλασσινά, η κουζίνα χρησιμοποιεί γάρο, αγουρίδα, οξύμελι, σπιτικό ξύδι από σαντορινιές ποικιλίες σταφυλιών, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και καυτερή πιπεριά που αλείφεται με βούρτσες θυμαριού και δεντρολίβανου. Το κλασικό λαδολέμονο αποκτά ένταση από ψητά λεμόνια, περγαμόντο και κουμκουάτ.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Το μενού συμπληρώνεται από ελληνικά crudo αρτυμένα με λεμόνι, μανταρίνι, ελαιόλαδο, δυόσμο, μάραθο.

Το μενού συμπληρώνεται από ελληνικά crudo αρτυμένα με λεμόνι, μανταρίνι, ελαιόλαδο, δυόσμο, μάραθο και φυσικά τα δημοφιλή πιάτα του Vezené, όπως η αχινομακαρονάδα, το παστίτσιο - ταρτάρ και τα αχνιστά όστρακα σε ασύρτικο κρασί.

Από το 2011, όταν πρωτοάνοιξε το Vezené της Αθήνας, ο σεφ φρόντισε να αναδείξει την ανωτερότητα της ολιστικής διαχείρισης του κρέατος, βάζοντας στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερες κοπές, «ψαγμένες» ράτσες και την αργή ξηρά ωρίμανση. Εφαρμόζοντας σταθερά αυτήν τη nose-to-tail τακτική, αρνάκι, κατσικάκι, πουλερικά και ασυνήθιστες κοπές βοδινού από σπάνιες αυτόχθονες ράτσες σιτεύονται σε ειδικό θάλαμο αργής ωρίμανσης εντός του εστιατορίου στη Σαντορίνη, αποκτώντας πολυσύνθετη γεύση, με τη γνωστή πλέον τεχνογνωσία.

Η κάβα ακολουθεί το πνεύμα και την ολιστική προσέγγιση της κουζίνας του Vezené με ποιοτικές και ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού, ενώ τα χειροποίητα κεραμικά πιάτα που δημιούργησαν ειδικά για το Vezené Santorini καλλιτέχνες κεραμίστες, ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο τεχνικής τους εμπνευσμένο από τα φυσικά πετρώματα της θηραϊκής γης.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Πρόκειται για μια ευέλικτη ιδιοκατασκευή, με πολλαπλές θέσεις ψησίματος σε διαφορετικά ύψη για να ψήνονται με ακρίβεια ψάρια, κρέατα και λαχανικά.
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter

Vezené Santorini (Cavo Tagoo Santorini), 2286028900

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Selene Santorini

Γεύση / Η ιστορική Selene της Σαντορίνης στην καλύτερή της φάση

Το εμβληματικό εστιατόριο που πλέον λειτουργεί μέσα στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον μια παλιάς καθολικής μονής έχει φέτος στο τιμόνι της κουζίνας του τον Έκτορα Μποτρίνι και προσφέρει εμπνευσμένα μενού που μένουν αξέχαστα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Γεύση / Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Τρεις επαγγελματίες της μουσικής, ερασιτέχνες και λάτρεις του κρασιού, δημιούργησαν το μοναδικό wine bar του νησιού στον γραφικό οικισμό του Κάστρου. Το Loggia προσφέρει φυσικά κρασιά κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, παντρεύει δύο τέχνες έχοντας την πιο ζηλευτή θέα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα «Ριζά» της Λήμνου γνωρίζουν τη δύναμη της δικής τους πρώτης ύλης

Γεύση / Στα «Ριζά» της Λήμνου γνωρίζουν τη δύναμη της δικής τους πρώτης ύλης

Ένα σπουδαίο γαστροκαφενείο δουλεύει με υλικά από τον δικό του κήπο και μόνο με όσα προσφέρει το νησί, μαγειρεύοντας όσο πιο απλά γίνεται και αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών του. Ο Λουκάς Μάιλερ και ο Άκης Μπλετσογιάννης είναι αυτοί που θα θέλετε να ευχαριστήσετε αφήνοντας το τραπέζι σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
gemista classic

Γεύση / Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου

Ο σεφ που είχε κάνει την Αθήνα να θέλει τα γεμιστά της αλλιώς και να τρώει ντομάτες που δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαίνονταν, μας δίνει τη συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του και όλα τα μυστικά για να τα φτιάξουμε κλασικά και υπέροχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Fine drinking / Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Σε ένα παλιό σπίτι του γοητευτικού οικισμού, το Theosis αναδεικνύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την κυκλαδική τέχνη, αφηγείται με τα ποτά του μυθικούς έρωτες και δεν μοιάζει με κανένα άλλο cocktail bar των Κυκλάδων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ