Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός

Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η μεταβατική τοπική κυβέρνηση του Τιγκράι εγκαταλείπει την περιοχή καθώς αντάρτες μπήκαν στην πρωτεύουσα, ενώ η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε «μονομερή κατάπαυση πυρός». 

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ομοσπονδιακοί στρατιώτες και αστυνομικοί επίσης εγκατέλειπαν την πόλη Μεκέλε αργά τη Δευτέρα, ενώ ακούγονταν πανηγυρικοί πυροβολισμοί καθώς μαχητές κατέλαβαν το αεροδρόμιο και άλλες θέσεις- κλειδιά. 

«Η πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, είναι υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε στο Reuters αργά τη Δευτέρα ο Γκετέτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF). 

Ντόπιος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Τιγκράι προτίμησε να εγκαταλείψει τις θέσεις της στο Μεκέλε, καθώς πλησίαζαν οι αντάρτες μαχητές «από όλες τις πλευρές». 

«Όλοι έφυγαν. Οι τελευταίοι έφυγαν το απόγευμα. Η περιοχή δεν έχει κυβέρνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρά η κοινότητα… ίσως τα στρατεύματα υποχώρησαν από εδώ», συμπλήρωσε. 

Λίγο μετά την είδηση ότι προωθήθηκαν οι αντάρτες, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε άμεση μονομερή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της κρίσιμης εποχής φύτευσης στην περιοχή, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αυτή η περίοδος τελειώνει τον Σεπτέμβριο, ενώ η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλες τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός. 

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «πραγματική διακοπή των εχθροπραξιών». 

Στο μεταξύ, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας ζήτησαν τη Δευτέρα να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το Τιγκράι. Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ξέσπασε η σύρραξη στο Τιγκράι, δεν έχει γίνει δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη θεωρούν πως πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας. 

Ο στρατός της Αιθιοπίας κατέστρεψε εξοπλισμό της UNICEF 

Την ίδια ώρα, η UNICEF κατήγγειλε ότι μέλη του στρατού της Αιθιοπίας κατέστρεψαν χθες εξοπλισμό της στο Τιγκράι. 

«Μέλη των αιθιοπικών δυνάμεων εθνικής άμυνας μπήκαν σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) στο γραφείο μας στη Μεκέλε, στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, και διέλυσαν τον δορυφορικό εξοπλισμό μας VSAT», ανέφερε σε ανακοίνωση η UNICEF.

«Η προτεραιότητα της UNICEF στην Τιγκράι και σε όλη την Αιθιοπία είναι να προσφέρει βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 140.000 παιδιών που είναι ήδη αντιμέτωπα με συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε, στόχος στρατιωτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι ο Οργανισμός καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή φθορά του εξοπλισμού τους. «Όλες οι πλευρές στη σύρραξη οφείλουν να εγγυώνται την προστασία των αμάχων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε. 

Την 11η Ιουνίου η UNICEF προειδοποίησε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα στην εμπόλεμη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας. Η Αντίς Αμπέμπα αρνείται πως η κατάσταση είναι τόσο καταστροφική.

Με πληροφορίες από Guardian, AΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM