ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Eπαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Eπαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις Facebook Twitter
EPA
0

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού, επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Οι ηγέτες των κρατών μελών τονίζουν ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.

Τέλος, στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.

Καταδίκη «κάθε προσπάθειας τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς»

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», τονίζουν στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό που υιοθέτησαν σήμερα οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Οι «27» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. «Ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μειώσει τις συνολικές παράτυπες ροές τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις σε ορισμένες διαδρομές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και επείγουσα δράση», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους και προσθέτουν: «Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα πρέπει να ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Η προσέγγιση θα είναι «ρεαλιστική, ευέλικτη και εξατομικευμένη», και θα κάνει συντονισμένη χρήση, ως Team Europe, όλων των διαθέσιμων μέσων και κινήτρων της ΕΕ και των κρατών μελών και θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Θα πρέπει να βασίζεται σε μια συνολική προσέγγιση όλων των διαδρομών, αντιμετωπίζοντας τα βασικά αίτια, την υποστήριξη των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην περιοχή, την ανάπτυξη της ικανότητας για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την εξάλειψη του λαθρεμπορίου, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, τη συνεργασία στην αναζήτηση και διάσωση, την αντιμετώπιση της νόμιμης μετανάστευσης, με σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων καθώς και την εξασφάλιση επιστροφής και επανεισδοχής.

Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

-Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να ενισχύσουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις με (και απτή υποστήριξη για) χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας.

-Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να υποβάλουν σχέδια δράσης για τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας το φθινόπωρο του 2021, αναφέροντας σαφείς στόχους, περαιτέρω μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

-Καλεί την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τουλάχιστον το 10% του χρηματοδοτικού κονδυλίου NDICI, καθώς και τη χρηματοδότηση από άλλα σχετικά εργαλεία, για δράσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο τον Νοέμβριο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεοπτικός Superman μπαίνει στην ICE του Τραμπ για «να κάνει το σωστό» κυνηγώντας μετανάστες

Διεθνή / Ο πρώην τηλεοπτικός Superman Ντιν Κέιν κατατάσσεται στην ICE του Τραμπ για «να κυνηγήσει μετανάστες»

Ο ηθοποιός Ντιν Κέιν, γνωστός ως Superman, ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στην Υπηρεσία Μετανάστευσης ICE, στηρίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM